GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 5'inci Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:34
Tarih:14.12.2024

CEMAL ENGİNYURT (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerine söz almış bulunmaktayım.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yı dinlerken çok duygulandım, çok güzel bir konuşmaydı. Bu Kabine döneminde öyle güzel şeyler yapılmış ki bir önceki Kabine döneminde CHP'nin yaptığı bütün usulsüzlükleri, Allah razı olsun, hepsini halletmiş(!) (CHP sıralarından alkışlar) Neler olmuş, neler? Bu Kabineden önceki Bakan, bu Kabine öncesi Bakan hatta beni mahkemeye verdi "Pis işlerin altında." dedim diye. Ağabey, ne kadar pis iş varsa hep eski Bakan döneminde, eski Kabine döneminde olmuş.

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Fitnecilik yapma, fitnecilik yapma! Bırak o işleri!

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - Fitnenin âlâsını yapıyorsunuz. Dolayısıyla...

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Bırak, bırak bu işleri, bırak bu işleri!

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - Bırak Ali bu işleri.

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Bırak, bırak bu işleri!

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - Sen ne olduğunu iyi biliyorsun, sadece takla atıyorsun, takla! (AK PARTİ sıralarından gürültüler, CHP sıralarından alkışlar)

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Fitnecilik yapma!

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - Otur oturduğun yerde, otur oturduğun yerde, otur oturduğun yerde.

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Sen biraz dağılmışsın. Bak, sen kafayı yemişsin.

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - "70 terörist kaldı sadece." derken Sayın Bakan ne güzel söyledi değil mi?

ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Bu ne ya, bırak bu işleri!

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - 1.380 terörist bu Bakan döneminde, bu Kabine döneminde halledilmiş; dolayısıyla önceki Kabine dönemi gerçekten çok kötüydü. Biz de kabul ediyoruz ha bu arada. Ne kadar kokainci varsa, ne kadar eroinci varsa, ne kadar çete varsa, mafya varsa, pis işlerde, "coin"ci varsa hepsiyle birlikte olmuştu zaten. E, sizin Bakanınızı tebrik ediyorum; niye alınıyorsunuz, fitne neresinde?

YAŞAR TÜZÜN (Bilecik) - Komisyon Başkanı!

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - "Allah razı olsun, geldi, huzur geldi, güvenlik geldi." diyoruz, bundan da rahatsız oluyorsunuz.

Dolayısıyla memleketteki bütün pis işlerden bir an önce kurtulmamız lazım.

Sayın Bakan, şu "Kimsesizler Çetesi" diye bir şerefsiz çete var. Şu Adana'da her gün 10 kişi öldürülüyor, her gün insanımız birbirini öldürüyor; bunlara da "Dur!" deyiniz, bunların da önüne geçiniz.

AYHAN BARUT (Adana) - Her gün olay var Adana'da, her gün!

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - Esnaf huzursuz, telefon açıp WhatsApp'tan tehdit ediyorlar.

AYHAN BARUT (Adana) - Aynen.

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - Bunu bizatihi size söyledim. "Sana 5 milyon, 10 milyon ceza kestim." diyorlar. Bu sizin memleketinizde de böyle.

AYHAN BARUT (Adana) - Aynen.

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) - Bunun önüne geçilmesi lazım, bu çetelere "Dur!" denilmesi lazım aksi takdirde insanlar sokakta rahat yürüyemez hâldeler. Dolayısıyla Sayın Bakan bunu da çözeceğine inanıyorum diyeyim. Ve adını da veriyorum "kimsesizler" diye onun bunun çocuğu bir çete herkesi tehdit ediyor. Bu operasyon çocuklarına karşı gereğini yapmanızı istiyorum.

Tarım Bakanı desteklemeden bahsetti. On iki yıl önce Ordu'da, Giresun'da doğrudan gelir desteği 170 liraydı, 80 litre mazot alıyorduk; Sayın Bakan, şu an hâlâ doğrudan gelir desteği 170 lira, 4 litre mazot alıyoruz. Dolayısıyla çiftçinin bu sorununa da çözüm üretmeniz gerekiyor. Patates tarlada, limon tarlada. Yani Ömer Fethi'den hakikaten Allah razı olsun, yaptığı her iş çiftçinin derdini anlatmakla ama bir siz anlamadınız, bize cennet anlatıyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar)

Bu arada son olarak bir şey söyleyeyim: Bakın, çoğunuzu tanıyorum yani bunu yalakalık olsun diye demiyorum; onuruyla, şerefiyle yaşayan insanlarsınız, maaşınızı hak eden insanlarsınız ama sizin iktidarınızda daha dün bir uçakta 70 milyon dolara PETLAS'ı satın alan bir görgüsüz utanmadan "Türkiye'yi satın alırım." diyor. Bu görgüsüzü kim bu hâle getirdi? Bunun hesabını bir an önce sormanız gerekiyor. (CHP sıralarından alkışlar) Böyle bir şey olmaz.

Yine, bir vali 100 milyon servet yapmış. Yahu, yüreğiniz sızlamıyor mu? Çocuğunuza 1+1 daire alamazken, evladınızı evlendiremezken bu memlekette bir bürokrat 100 milyon liralık servet yapıyorsa bunun vebali emin olun size soruluyor. İşte, bunun için sokakta sürekli eleştiriliyorsunuz, bizim tarafımızdan bunun için eleştiriliyorsunuz. Bu ülkede haksız, yolsuz bir şekilde servet sahibi olanların servetinin hesabını sormak gerekir.

Ve en önemlisi, Çalışma Bakanı birilerini silkelemek üzere talimat aldı. Eğer bu ülkede silkelenecek birisi varsa "5'li çete" denen vergi yüzsüzleridir, sigorta yüzsüzleridir! (CHP sıralarından alkışlar) Siz, önce bunları silkeleyin. Emeklinin hakkını, kademelinin hakkını, staj ve çıraklık mağdurunun hakkını verin diyor, hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)