GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Deprem sonrası Kahramanmaraş'a yapılan yatırımlara ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:3
Birleşim:23
Tarih:26.11.2024

MEHMET ŞAHİN (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; deprem sonrası Kahramanmaraş'a yapılan yatırımlar hakkında gündem dışı söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Pazar günü memleketimiz Kahramanmaraş'ta meydana gelen şiddetli fırtınadan dolayı can kaybı ve mal kaybı olmuştur; şehrimize büyük geçmiş olsun diyorum.

Değerli milletvekilleri, 6 Şubat 2023 tarihinde hepimizi derinden yaralayan tarihin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadık. Dünyada eşine belki de hiç rastlanmayan ve 11 ilimizi etkileyen iki büyük depremle yerle bir olduk.

Kahramanmaraş'ımızda depremden hemen sonra inşa ve ihya çalışmaları tüm kurumlarımızla birlikte topyekûn devam etmektedir. Vakti verimli kullanmak açısından sadece Kahramanmaraş'ımıza yapılan yatırımları özetlemeye çalışacağım.

Değerli milletvekilleri, TOKİ tarafından 33.625 adet kentsel konut ve iş yerinin ihalesi yapılarak sözleşmesi imzalandı.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Ne zaman bitecek? Ne zaman bitecek?

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Bunlardan 23.899 adedinin kuraları çekilerek hak sahiplerine teslim edildi, hafta sonu yeni konutlar teslim edilecek. 2025 yılı sonuna kadar 63.030 konut ve 5.846 iş yeri olmak üzere toplam 68.876 adet konut ve iş yeri vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Toplamda 347 köyümüzde 13.807 adet konutun inşası planlandı.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Hikâye anlatma burada.

ŞENGÜL KARSLI (İstanbul) - Söylediği bilgilerden rahatsız mı oluyorsunuz?

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Yanlış söylüyor.

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - 281 köyümüzde 12.036 adet konutun yapımına başlandı.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Perşembe günü ben Maraş'taydım...

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Yıl sonuna kadar 9.193 adet kırsal konutun teslimi yapılacak.

Geçen hafta bir Kahramanmaraş Milletvekili arkadaşımızın...

BAŞKAN - Sayın Şahin, izin istiyorum.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - İsim ver Hocam, isim. "Biri" deme, isim ver. Korkma isimden, söyle!

BAŞKAN - Değerli milletvekilleri...

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Perşembe ben Maraş'taydım...

BAŞKAN - Sayın Vekilim, bakın, hatibi saygıyla dinleyelim. Sizin söyleyecekleriniz varsa siz de doğru olduğunu düşündüklerinizi söyleyebilirsiniz ama hatibi saygıyla dinleyelim, meramını anlatsın, söyleyeceklerini anlatsın.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Yanlış bilgi veriyor, yanlış bilgi. Yanlış bilgi veriyor, millet perişan oldu, perişan!

BAŞKAN - Onu siz takdir edemezsiniz ama buranın bir suhuletle çalışmasına ihtiyaç var. Lütfen, sabırla hatibi dinleyelim.

Sayın Şahin, buyurun.

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Geçen hafta bir Kahramanmaraş Milletvekili arkadaşımızın özellikle yapılanları görmediği konusunda bazı sözlerine şahit olduk.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - İsim ver Hocam, isim! İsim ver Hocam, korkma! "Ali Öztunç" de Hocam, korkma! İsmimi ver Hocam, korkma, korkma! "Ali Öztunç" de, korkma!

YUNUS EMRE (İstanbul) - Niye korkuyorsun, söylesene, "Ali Öztunç" desene!

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Hükûmetimiz o arkadaşımızın mahallesi Zillihan'da 30 konut 21 hak sahibi var. O milletvekili arkadaşımızın köyü burası.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Kim o?

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Bunlar proje değil, yapılmış hâlleri, devam ediyor 30 konut; bu bir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Ya, yalan söyleme, yaşanan şeye bak!

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Sadece konut ve iş yerinin inşasıyla kalmıyoruz.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Sayın Vekil, bak, bak!

YAHYA ÇELİK (İstanbul) - Dinle de gör! Resim gösteriyor sana.

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Aynı zamanda planlı şehirleşmeyle de uğraşıyoruz; 549 mahalle ve 79 köyümüzün altyapı çalışmaları devam ediyor.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Yalan yanlış bilgi!

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Kent merkezinde Azerbaycan Mahallesi ve kent merkezi kent tasarımı çerçevesinde yeniden ayağa kalkıyor. Görmek isteyenler olabilir, Azerbaycan Mahallesi'nin ayağa kalkmış hâli. Bu, projeden alınmadı, doğrudan resmi çekildi, iyi bakın. Bu, Hükûmet Bulvarı kentsel tasarım çerçevesinde bitmiş hâli, buna da iyi bakın. Kapalı Çarşı ve Demirciler Çarşısı başta olmak üzere tüm tarihî alanlarda çalışmalar devam ediyor.

Değerli milletvekilleri, gelelim şimdi sağlık yatırımlarına, geçen hafta görülmeyen sağlık yatırımlarına.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - İsim ver Hocam, isim ver! Korkma benden ya! Benden bu kadar korkma, isim ver!

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - 97 dekar alan üzerine inşa edilen 400 yataklı Merkez Acil Durum Hastanesi -kendisini de davet edeceğiz- Ocak ayında hizmete giriyor. Geçen hafta "Sadece fore kazık." diyordu, bir haftada fore kazık hastaneye dönüşmüş. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Birazdan cevabını vereceğim senin!

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - İşte bu, 400 yataklı, ocak ayında açılıyor. Toplamda 600 adet yatak kapasitesine sahip bulunan Ferhuş Sağlık Kompleksi 2025 yılında hizmete giriyor. Arkadaşlar, projeden bahsetmiyorum, hâlinden bahsediyorum, bu da Ferhuş.

ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Birazdan ben sana cevabını vereceğim, merak etme.

YUNUS EMRE (İstanbul) - CNN'de anlatsan daha iyi olurdu ya!

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - 14 bin metrekare alana sahip Türkoğlu, 120 yataklı Acil Durum Hastanesi Ocak ayında hasta kabulüne başlıyor.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Acil hastane...

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Arkadaşlar, yalandan ve hayalden bahsetmiyorum, son hâli.

Nurhak ilçemiz... Geçen hafta, o değerli arkadaşımız "Nurhak'ta hastane mi? Tövbe, ne hastanesi?" dedi. Biz de acaba yerinde mi diye geçen hafta Nurhak'a gittik arkadaşlarımızla beraber, ne görelim? "Hastane yok." denilen yerde Nurhak Hastanesi... (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

Nurhak Devlet Hastanesi 56 yataklı, 12 bin nüfuslu ilçeye 56 yatak, sadece Nurhak'a değil, Malatya dâhil olmak üzere çevre ilçelerin de faydalanabileceği bir hastane, on gün içinde hasta kabulü başlıyor; sizleri de davet ediyorum.

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - 56 yatak! Tebrikler ya!

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Değerli milletvekilleri, gelelim eğitime. 541 adet derslik yapılmış. 900 öğrenci kapasitesinde 5 adet pansiyon...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Şahin, lütfen tamamlayın.

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Devam edeceğim.

Esas konu, önümüzdeki birkaç gün içinde müjde geliyor. Eleştiriyi kabul ederiz ama yalanı hiç kabul etmeyiz, hiç kabul etmeyiz.

Spor Vadisi adı altında Kahramanmaraş'ın spor konusundaki eksiklikleri gideriliyor.

Diğer bir konu, işin ilginç yanı ne, biliyor musunuz? İşin ilginç yanını söyleyeceğim size: Bir heykel açılışına milyonlar harcayıp konser düzenlemeye benzemez bu iş. Bunlar kısa zamanda yapılan devasa hizmetler. Bunlara abaküsü verin, 130'a kadar sayamazlar, bizim bir buçuk yılda yaptığımız konut sayısı 130 bin. Abaküs saymaya devam edin, yıl sonuna kadar 200 bini bulacak bu. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum.

SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Valla, sayma işinde mahir olduğunuz gerçektir!

ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Sayın Başarır...

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Bugün Türkiye dünyanın en büyük şantiyesini kurdu. Sadece Kahramanmaraş'ta Maraş'ı ayağa kaldırmak için, Maraş'ımızı, memleketimizi ayağa kaldırmak için çalışan insan sayısı 160 bin. Yalanları değil hizmetleri takip edelim.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Şahin, teşekkür ediyorum.

Sayın Başarır, buyurun.

ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) - Daha devam ediyor!

BAŞKAN - Evet, Sayın Şahin, süreniz doldu, lütfen...

MEHMET ŞAHİN (Devamla) - Önümüzdeki günlerde, gözleri görmeyen arkadaşımızı, hizmetleri görmeyen arkadaşımızı bu açılışlara davet edeceğim, beraber resim çektireceğiz onların önünde.

Saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)