| Konu: | Mustafa Kemal Atatürk’e, İsrail’in saldırılarına, Türk Devletleri Teşkilatının 11’inci Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’ne ve Ortak Türk Alfabesi Projesi’ne ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 18 |
| Tarih: | 13.11.2024 |
FİLİZ KILIÇ (Nevşehir) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli milletvekilleri ve ekranları başında bizleri takip eden yüce Türk milleti; Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin bağımsızlığının simgesi, kurtuluş mücadelesinin lideridir. Onun mirası milletimizin ortak değeridir ve bizler Atatürk'ün hatıralarını yaşatmayı ve fikirlerine sadık kalmayı bir görev kabul ediyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Atatürk'ün adının yaşatılmasına ve onun mirasına sahip çıkmaya kararlıyız. Salihli'deki Devlet Bahçeli Kent Meydanı'nın Atatürk Meydanı olarak değerlendirilmesini doğru bir adım olarak değerlendiriyor ve Belediye Meclisinin aldığı kararı destekliyoruz. Atatürk'ün tüm hatıralarına sırt çeviren, fikirlerinden kopan, partisinin kuruluş ayarlarını terk eden bir zihniyetin partimiz ve Genel Başkanımız üzerinden yaptığı kurnaz siyaseti görüyoruz.
Atatürk'ün ismi bizim için tartışılmazdır. Partimiz hiçbir zaman onun hatıralarını yok sayan veya istismar eden bir tutum içinde olmayacaktır. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli her zaman "Atatürk" isminin yaşatılmasını desteklemiştir ve alınan bu karar bizleri memnun etmiştir. Atatürk demek, Türkiye demektir. Bizler onun aziz hatıralarına sahip çıkmaya ve fikirlerine sadık kalmaya devam edeceğiz.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Gazze başta olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından sorumlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanıp karar dahi alamıyor, daha doğrusu almak istemiyor. Netanyahu Hükûmetinin ırkçı zihniyeti, Gazze'deki mezalimin gölgesindeki Batı Şeria'da Filistinlileri yerlerinden etmeye ve ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa'nın statüsünü değiştirmeye niyetleniyor.
İsrail'in kan ve gözyaşını tüm bölgeye yayma hedefi Lübnan ve İran'a yönelik saldırılarda da açıkça görülmektedir. Hedefte Türkiye vardır. Kudretli devletimiz her türlü tehdidi ve tehlikeyi bir çırpıda bertaraf edecek güçtedir Allah'a şükür. Türkiye Cumhuriyeti devleti İsrail'i durdurmak ve 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni esas alan kalıcı barışı tesis etmek için ikili ve çok taraflı platformlarda gereken gayreti göstermektedir. Türk dünyasının da bu soykırım karşısında kararlı bir duruş sergileyeceğinden şüphemiz yoktur.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan'ın ev sahipliğinde Bişkek'te gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatının 11. Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi Türk dünyasının geleceği adına büyük bir heyecan kaynağı olmuştur. Bu zirve hem ideallerimize yeni bir ivme kazandırmış hem de hedeflerimize ulaşma yolunda daha sağlam adımlar atmamıza vesile olmuştur.
Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli dünkü grup toplantımızda da bu konunun önemine değinmiş ve "Ülkümüz Turan'dır, ülkümüz Kızılelma'dır." demiştir. Türk dünyasının güçlendirilmesi, ekonomik entegrasyon, sürdürülebilir kalkınma, dijital gelecek ve herkes için güvenlik temasıyla düzenlenen bu zirve Türk devletleri arasında iş birliğini pekiştiren 8 yeni anlaşmanın imzalanmasıyla taçlanmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı on beş yıl gibi kısa sayılabilecek bir geçmişe sahip olmasına rağmen, İsmail Gaspıralı'nın dilde, fikirde, işte birlik fikrini kurumsal bir yapıya dönüştürerek somut bir güç birliğine evrilmiştir. Bu, Türk dünyasının tarihsel birikiminin modern bir yapıya taşınması ve ortak bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemesinin de göstergesidir. Türk dünyasının kültür unsurları 8 köşeli Türk devletleri bayrağıyla da somutlaştırılmıştır Türk dünyası 2040 vizyonu planlanan hedefler doğrultusunda adım adım gerçekleştirilecektir. Bu yolda atılan her yeni adım Türk devletleri arasındaki bağları daha da güçlendirecek ve ortak kalkınma hedeflerine ulaşmada bizleri daha da yakınlaştıracaktır. Türk dünyası vizyonunun hayata geçmesi için milliyetçi, ülkücü hareket üzerine düşen her sorumluluğu eksiksiz ve zamanında yerine getirmeye kararlıdır. Hiç şüphesiz Türkistan yeniden tarihiyle buluşacak ve Türk milletinin yükselme dönemi başlayacaktır. Türk Devletleri Teşkilatı dünya çapında barış, huzur, güvenlik, istikrar ve refahın sembolü olmaya, karanlığın içinden çıkarak tüm dünyaya aydınlık sunmaya adaydır ve bu rolü hakkıyla yerine getirebilecek kapasiteye de sahiptir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun Sayın Kılıç.
FİLİZ KILIÇ (Nevşehir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu yolda önemli bir adım da ortak alfabe çalışmasında atılmıştır. 2022'de başlayan bu girişim 2024 Eylülünde başarıyla tamamlanmış, 34 harften oluşan ortak alfabe üzerinde anlaşma sağlanmıştır. Bu gelişme Türk dünyasının birliğine yönelik tarihî bir adımdır ve bölgesel hatta küresel anlamda Türk milletinin yeniden güçleneceğinin bir göstergesidir. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından geçtiğimiz eylül ayında Bakü'de düzenlenen Ortak Alfabe Komisyonu toplantısında Ortak Türk Alfabesi projesi üzerinde mutabakata varılması tarihî bir adım teşkil etmektedir. Türk devletlerinin ortak alfabe konusunda bir araya gelmesi, Türk birliğinin temellerinin sağlamlaştığının ve Türk kültürünü yeniden dirilişinin de müjdeleyicisidir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
FİLİZ KILIÇ (Nevşehir) - Az kaldı.
BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Kılıç.
FİLİZ KILIÇ (Nevşehir) - Artık, Türk dünyasının her köşesinde birlik, dayanışma ve ortak bir hedef için adımlar atılmaktadır. "Turan ülküsü hayal." çığırtkanlığını yapanlar Türk Devletleri Teşkilatının tek bayrak altında birleşmesini izliyorlar. Sayın Genel Başkanımızın ifadeleriyle "İstikbalin iradesi, dünyanın öne çıkan itibar ve iddiası Türk milletidir."
Güne son söz: Vakit tamamdır, söz konusu vatandır.
Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.