| Konu: | Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş'un 159 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde soru-cevap kısmında yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 106 |
| Tarih: | 23.07.2024 |
SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Sayın Başkan, teşekkür ederim.
Sayın Muş sorulara yanıt verirken Sayın Oluç'un da sorusuna yanıt verdi. Tabii, şimdi, orada çok kritik bir şey var; kamu harcaması başka bir şey, vergi harcaması başka bir şey. Vergi harcamalarını kamu harcamaları olarak lanse etmek kabul edilebilir bir şey değil. Onu öyle bir anlatıyor ki Sayın Muş sanki bir kamu harcaması yapıyorlar ve toplum yararına bir kamu harcaması yapıyorlar gibi. Hayır, vergi harcaması sermaye yararına atılmış bir adım yani dolayısıyla sermayeden alacağınız vergiyi almamışsınız, bir de bunu bize bir kamu harcaması gibi anlatıyorsunuz ve sanki halkın yararına bir harcama yapılıyor gibi. Tabii ki oradaki Hazine ve Maliye bürokrasisi çok iyi bilir bu konuyu; keşke daha önce bu konuda konuşmuş olsalardı.
Bir de bu asgari ücret konusu hep önümüze geliyor, "Asgari ücretten, işte, 600 milyar lira vergi almıyoruz." Bu, asgari ücretliyi ilgilendiren bir konu değil, vergi stopajı yapan işvereni ilgilendiriyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Lütfen, tamamlayın.
SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Yani yine sermayeye yapılmış olan bir vergi harcaması. Dolayısıyla bunların birbirine karışmaması çok çok önemli, kayıtlara geçsin diye söz aldım.