GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: DEM PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:105
Tarih:18.07.2024

CHP GRUBU ADINA MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Diyarbakır) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 20 Temmuz katliamının üzerinden dokuz yıl geçti, iki gün sonra yine anacağız, 33 genç dostumuzun anısını tekrar burada anacağız.

Değerli dostlarım, şunu ifade edebilirim: 20 Temmuzda Suruç'taydım, hâlen o kan kokusu burnumda ve duvarlara yapışmış ceset parçaları da gözümün önünde. Böyle büyük bir katliamdı yapılan ve bu katliam adım adım geliyordu. Maalesef Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı bu katliamın gelmesini de önlemedi, katliam gerçekleştikten sonra sonuçta bir yargı pratiği de ortaya koymadı.

Neden bunları söylüyorum? Geçen ay Şanlıurfa'da duruşması yapıldı, dokuz yıldır aileler gidip geliyor o duruşmaya; arkadaşlarımızla beraber, Mahmut Tanal'la, Sevda Erdan Kılıç'la beraber katıldık CHP adına. Bir anne duruşmanın başından sonuna kadar ağladı, öyle gözyaşları damla damla süzüldü. Dokuz yıldır adalet arıyor oradaki anneler ve maalesef, sizin yarattığınız yargı düzeni bu adaleti sağlayamadı.

Değerli arkadaşlar, bakın, niye bunları söylüyorum? O zamandan bu zamana bu Parlamentonun üyesiyim. Bakın, bu, Cumhuriyet Halk Partisinin 20 Temmuz sonrasında hazırladığı rapor. 26 Temmuz 2015 tarihinde bunu hazırlamışız, yazmışız; bunun tam 200 sayfa eki var, 200 sayfa ve o zaman şunu söylemişiz öneriler kısmında... Çünkü 2015 yılına kadar IŞİD'i terör örgütü olarak görmüyordunuz, açık bir biçimde onların örgütlenmesine izin veriyordunuz, gidip orada savaşmasının yollarını açıyordunuz, orada savaşıp tekrar Türkiye'ye gelip örgütleniyorlardı. Bakın, 26 Temmuz 2015'te bunu yazmışız, 4'üncü maddesi: "IŞİD, Türkiye mevzuatı bakımından terör örgütleri listesine eklenmelidir." IŞİD, kanlı eylemler yapıyor ve Türkiye'de terör örgütü olarak görülmüyor. Böyle bir Adalet ve Kalkınma Partisi anlayışı vardı; izin veren, kollayan, gözeten. 10 bine yakın Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı oraya gitti, savaştı, geldi, şimdi ne yaptığını bilmiyoruz. Böyle bir ortamı sizler yarattınız ve bir canavar yarattınız. Şimdi, Türkiye'nin her yerinde bilmediğimiz bir biçimde uyuyan hücreler var maalesef, yarın ne yapacakları belli olmayan hücreler var. Bakın, bunun ekinde, bir daha söylüyorum, 400 sayfa var. 26 Temmuz 2015 tarihi itibarıyla -2015 yılının 26 Temmuzuna kadar- Cumhuriyet Halk Partisi IŞİD'le ilgili olarak 2 genel görüşme önergesi vermiş.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU (Devamla) - Yine, 1 gensoru vermiş CHP milletvekilleri, 5 araştırma önergesi vermiş IŞİD'le ilgili olarak ve tam 153 soru önergesi vermiş bu Parlamentoda, 26 Temmuz 2015 tarihi itibarıyla, ondan sonrasını söylemiyorum ve o tarihe kadar da hiçbirine cevap vermemişsiniz. Neden? İş birliği yapılmış Esad rejiminin düşmesi açısından ve hoş görülmüş, bunlar yapılmış. Şimdi, bir kez daha söylüyorum: Yargının etkin tutum almaması nedeniyle ve hoşgörü göstermesi nedeniyle, şimdi hepsi ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor ve salonlarda annelerin gözyaşı da devam ediyor.

Buradan yargıya bir kez daha söylüyorum, sizlere söylüyorum: IŞİD küresel bir cihat örgütüdür, bir terör örgütüdür, bir vahşet örgütüdür. Burada yargı tarafından en etkin biçimde soruşturulmalıdır.

Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar)