GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: DEM PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:105
Tarih:18.07.2024

DEM PARTİ GRUBU ADINA ÇİÇEK OTLU (İstanbul) - Değerli halklarımıza, bizi şu anda izleyen dinleyicilerimize sevgi ve selamlarımı iletmek istiyorum. Suruç şehitlerini saygıyla anıyorum. Şu anda hapishanede bulunan Suruç gazilerinden Efe Çatalbaş'a ve çocuğunu katliamda yitiren Besra Erol'a da sevgi ve selamlarımı iletmek istiyorum bu vesileyle.

Evet, Suruç katliamı, Ankara katliamı Türkiye coğrafyasına bir kara leke olarak geçmiştir. 20 Temmuz 2015 tarihinde Gezi'nin çocukları ile Kobani'nin çocuklarını birleştirmek, bu ülkede kardeşlik ve barışı inşa etmek için Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu yola düşmüştü. Belki bilmeyenleriniz vardır, Suruç'ta Amara Kültür Merkezi'nde bir meşe ağacı vardır. O meşe ağacı aynı DEM PARTİ'mizin amblemindeki gibi bütün Türkiye halklarını simgelemektedir. Suruç katliamında yaşamını yitirenler Karadeniz'den yola çıkmışlardır, Hatay'dan yola çıkmışlardır, Türkiye coğrafyasındaki Türkler olarak yola çıkmışlar ve Kürtlerle birlikte kardeşçe, barış içinde yaşayabileceklerini göstermişlerdir. Hâlen o meşe ağacı gibi DEM PARTİ, bu ülkede kardeşliği, barışı inşa etmeye çalışmaktadır. Şimdi de AKP rejimi, güney Kürdistan'da işgalci, sömürgeci politikalarına, yeni katliamlarına hazırlanmaktadır. Suruç'ta "Beraber inşa ettik, beraber savunacağız." dediğimiz gibi, şimdi de güney Kürdistan'daki işgalci ve sömürgeci politikalarınıza izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. O dönemin Başbakanı Davutoğlu şöyle açıklamıştı, "Ancak katliam yaptığında yakalayabiliyoruz ama 2015 yılındaki, Haziran ve Kasım ayındaki katliamları açıklasak toplumun içine çıkamayız." demişti. Aynı dün Sevilay Çelenk Vekilimizin dediği gibi "Maskeniz düştüğünde hiçbir yüzünüz kalmayacak." ama sizde yüz kalmamıştır, hemen arkasından 10 Ekim katliamını yapmışsınızdır. 10 Ekim katliamını yapan Kasım Güler mahkemede şöyle açıklamıştır: "Evet, bu katliamların hepsini devletin eliyle yaptık." Evet, elinize kan bulaşmıştır ve hâlen açıklamadınız. Davutoğlu da öyle bir cesareti kuşanıp gelip mahkemelerde "Evet, bu katliamları biz yaptık." demedi ama halkımız, AKP iktidarının ne kadar katliamcı olduğunu biliyor. Suruç'ta katliam yaptınız, Ankara'da katliam yaptınız, Roboski'de katliam yaptınız. Antep'te, utanmadınız, bir düğünde DAİŞ'çi çetelerinizle, cihatçı çetelerinizle iş birliği yaparak katliam yaptınız ama sonra -şimdi burada "önce insan" diyorsunuz ya- İliç'te madende işçileri katlettiniz, Soma'da, Amasra'da işçileri katlettiniz. Zırhlı araçlarınızla kürdistanda çocukları katletmeye devam ediyorsunuz.

Suruç'ta Terörle Mücadele Bürosundaki Ahmet Oğuz Davarcı, Ali Koçak gibi Emniyet müdürlerine de göstermelik, bütün vicdanları sızlatacak 7.500 TL ceza verdiniz ve bunu da utanmazca on iki ay taksite böldünüz.

Demek ki siz katliamlar ülkesisiniz, katliamlar iktidarısınız. Dün de gördük ki hayvanları da katlederek, doğayı da katlederek, insanı da katlederek bütün suçlarınıza daha büyük suçlar...

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Aynaya bakın, aynaya!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Biz aynaya bakıyoruz, biraz siz de aynaya bakarsanız utanmayı öğrenirsiniz, katliamcı olmayı öğrenirsiniz.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Aynaya bakın, terör örgütlerini kınayın, PKK'yı kınayın.

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Başka bir şey bilmiyorsunuz, işiniz gücünüz "terörist" demek. Ama ben o 33 düş yolcusundan hepsini tanıyordum, hepsiyle oturup çay içmiştim, hepsinin anısı var.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Teröristlere yandaşlık yapmayın! Bu devleti, bayrağı, vatanı, milleti savunun bir kere de!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Size karşı mücadele etmeye, adalet aramaya, Suruç için adalet aramaya, herkes için adalet aramaya devam edeceğiz.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Yazıklar olsun!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Size yazıklar olsun ya!

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Bu ülke için bir kelime ifade etmediniz!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Başbakanınız açıklıyor, Davutoğlu diyor ki: "Yüzüm tutsa bu katliamları açıklayacağım."

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Ağzınızdan doğru bir kelime çıkıyor mu ya!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Cemaatçileriniz açıklıyor, birlikte iş birliği yaptınız.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Ay yıldızlı bu bayrağın altında bu cümleleri ifade etmek bir parlamentere yakışır mı ya!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - DAİŞ'le iş birliği yaptığınız İlhami Balı diyor ki: "Beni beş yıldızlı otelde -işte, şu Ankara'daki otelde, resimleri inkâr ediyorsunuz ama- ağırladınız." O Kasım Güler, katiliniz, katilleriniz diyor ki: "Beni Türk askerleri Suriye'den geçirdi."

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, tamamlayınız.

NAZIM MAVİŞ (Sinop) - Sizin katilleriniz var, bizim katilimiz yok.

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Böyle kolayca geçebiliyorsa, gelip 10 Ekimde şurada, garda barış istedikleri için, kardeşlik istedikleri için katliam yaptırıyorlarsa aynaya bakıp sen utanmalısın, o yastığa başını koyamamalısın.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Siz aynaya bakın, siz!

NAZIM MAVİŞ (Sinop) - Bizim utanacak bir tarafımız yok; hadi, hadi! Bizim utanacak bir tarafımız yok.

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Vicdansızsınız. Vicdanınız olsa bu katliamları açıklarsınız ama tarih size açıklatacak. Kürt halkı, Türk halkı, Arap halkı, Laz halkı, o Amara'da katledilmiş bütün halklar, 33 düş yolcusu, Suruç aileleri size açıklatacak. Her ay adalet aramaya, mahkemelerde aramaya devam edeceğiz. Halklar karşısında da utanacaksınız.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - PKK'nın bildirilerini burada okumayın, PKK'nın bildirilerini okumayın!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - İktidardan gideceksiniz.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - PKK'nın bildirilerini burada okuyorsun.

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Biz halklarımızın arkasındayız; vicdanlıyız, adaletliyiz.

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Aynı dille konuşuyorsunuz.

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Siz öyle "terörist" diyerek bizi yıldıramazsınız, sizi biz yıldıracağız.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Yazıklar olsun! Aynı şeyi söylüyorum.

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Utanın, utanın!

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Siz utanın!

ÇİÇEK OTLU (Devamla) - Utanın! (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)