| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 95 |
| Tarih: | 25.06.2024 |
SAADET PARTİSİ GRUBU ADINA SEMA SİLKÜN ÜN (Denizli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Çanakkale, Denizli, İzmir, Uşak, Aydın, Manisa illerimizde meydana gelen yangınlar nedeniyle şehirlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Diyarbakır Çınar'ı, Mardin Mazıdağı'nı etkileyen yangında feci şekilde yitirdiğimiz canlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum; yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Bu yangınlar her iki manada da ciğerimizi yakıyor; Denizli'de de yaşansa, İzmir'de de yaşansa, Diyarbakır'da da yaşansa ciğerlerimiz yanıyor.
Bayram arifesinde şehrim Denizli'de de farklı ölçeklerde 7 ilçede aynı anda orman yangını yaşandı. Babadağ ilçemizdeki orman yangınının bilançosu çok ağır oldu; yüzlerce hektar ormanımız yanarken yüzlerce hayvanımız da telef oldu; zeytin ağaçlarımız, ceviz ağaçlarımız, buğday tarlalarımız, arı kovanlarımız kül oldu. Kontrol altına alınması bir günü bulan yangının ilk anlarından itibaren Valilik ve bağlı kurumları, Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri olarak oradaydık. Bu iş birliğinin ülkemizin her bir noktasında tesis edilmesi yalnızca ümit edeceğimiz bir durum değil mücadele etmemiz de gereken bir durumdur, dolayısıyla bu, biz siyasetçilerin sorumluluğudur.
Değerli milletvekilleri, ülkemiz bir deprem kuşağı olduğu gibi son yıllardaki iklim etkileri nedeniyle orman yangın kuşağı da oldu, bu uyarıyı bize veriyor âdeta. İstatistikler her 10 yangından 9'unun insan kaynaklı olduğunu gösteriyor; bu, yangınların önlenebilir olduğunun en belirgin göstergesi. Bu önlenebilirlik de meseleyi tabii olarak siyasetin konusu hâline getiriyor, çözümü de bu Meclis çalışmak zorunda. Bugün 4 siyasi parti grubumuz meselenin ehemmiyetine binaen önergelerini yaşadığımız yangınlara ilişkin verdi; veriyor çünkü araştıralım ki nedenleri şeffaf şekilde tespit edelim; tespit edelim ki önlem alabilelim, cezalandırılması gerekenler cezasını alsın; önlem alalım ki canlarımız ve ciğerlerimiz daha fazla yanmasın istiyor milletvekilleri. Bu önergelerin bir tanesini bile kabul etmemenin sizi daha fazla güçlü yapacağına inanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Kabul edin ki bundan sonra yaşanacak olan yangınların ateşinde sizin payınız olmasın.
Değerli milletvekilleri, son olarak genelde ülkemizde, özelde de şehrimdeki yangınlardan etkilenen kayıplarımızın telafisi için ivedilikle harekete geçilmesini söylüyoruz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
SEMA SİLKİN ÜN (Devamla) - İktidar milletvekillerimiz kürsüye çıktıklarında tüm zararların tazmin edileceği noktasında söylemlerde bulunuyorlar ama biz bugüne kadar yaşanan bu doğal afetlerin -ki birçoğuna şahsım olmak üzere hepimiz tanığız- hiçbirinde, etkilenen vatandaşlarımızın kayıpları asla söylediğiniz gibi karşılanmadı. Politikalarınız nedeniyle varlık yokluk mücadelesi veren çiftçimize bir de bu konuda darbe vurmayın, lütfen zararı tazmin edin ve bundan sonra yaşanmasının önüne geçecek önlemlerin alınması için bugün verilen önergeleri lütfen kabul edin. Bu sizin vicdanınızı ortaya koyar. (Saadet Partisi ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)