| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 94 |
| Tarih: | 12.06.2024 |
AK PARTİ GRUBU ADINA AYŞE KEŞİR (Düzce) - Sayın Başkan, yüce Meclisin değerli üyeleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
CHP'nin grup önerisi üzerine söz almış bulunmaktayım. Tabii, bu konu son derece önemli, siyasi hamaset ve bağnazlıkla ifade edilemeyecek dar bakışla da yaklaşılamayacak kadar da önemli bir konu. Burada konuşurken bilimsel verilerle aslında konuşmak lazım. Bu konunun uzmanları ne diyor onları dinlemek lazım. Dünyadaki tüm nüfus etütlerinde, nüfus çalışan verilerde şu çok net bilinir: Doğurganlık hızı 2,1'in altına düştüğünde nüfusun gençleşmesi durur; bu, kritik bir eşiktir ve uluslararası bir eşiktir bu. Bir diğer kritik eşik de doğurganlık hızı 1,9'a düştüğünde tekrar geri döndürülmesi zor bir eşiğe gelinmiş olur, geri döndürülmesi neredeyse imkânsızlaşır. Bunu ben söylemiyorum, bunu AK PARTİ'nin siyaseti söylemiyor, bunu uluslararası veriler ve bu alanda çalışan uzmanlar söylüyor; öncelikle bunu bir koyalım kenara.
Gelelim Türkiye verilerine: Türkiye bugün 1,51 doğurganlık hızıyla ilk defa OECD ülkelerinin ortalamasının altına düşmüştür; OECD ülkeleri ortalaması 1,58'dir. Nüfus konusu memleketin geleceği, memleketin bekası kadar da önemli bir konudur. Tekrar söylüyorum, bu konu bağnazlıkla, siyasi yobazlıkla yaklaşarak çalışabileceğimiz bir konu değil. Bu konuyu çalışırken multidisipliner -sadece siyasetin tek başına karar vereceği bir konu değil- bir yaklaşımla ele almak gerekir; bunu da buradan özellikle ifade etmek isterim.
Hızlıca biraz Avrupa örneği vermek istiyorum size: Bakın, Fransa örneğini vereyim. Fransa 1994 yılında bırakın 1,51'i, 1,73'e düştüğünde bunu bir memleket meselesi olarak ele aldı ve "Fransa'nın çocuğa ihtiyacı var." sloganıyla bir kampanya başlattı.
ÖZGÜL SAKİ (İstanbul) - Fransa yaptı diye doğru değil, Fransa'nın yaptığına da itiraz ediyoruz.
AYŞE KEŞİR (Devamla) - Ve kadına istihdamda, kadına çalışma hayatındaki teşvikleriyle daha sonra bunu 2,1'in üzerine çıkardı. Bir parça Fransa örneğini inceleseydiniz nüfus artışıyla ilgili yapılan teşviklerin kadın istihdamına da katkı verdiğini görecektiniz ama dediğim gibi, bu bilimsel bir yaklaşımı gerektirir.
Bir cümle de şunu söylemek istiyorum: Kadının cumhuriyet kazanımlarından bahsederken gerçekçi olmanızı istirham edeceğim. Üniversite kapılarında kadınları bekletenler, kadınların cumhuriyet kazanımlarından bahsedemezler. Bugün, üniversitelerde kız çocuklarının okuma oranı yüzde 51'e ulaşmıştır, kamuda kadın istihdamı yüzde 40'a ulaşmıştır. Bugün, hâkimlerin yüzde 46'sı, öğretmenlerin yüzde 60'ı kadındır; bu da AK PARTİ'nin kazanımıdır, cumhuriyet kazanımlarının en hakiki şekilde devam etmesidir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar, CHP sıralarından gürültüler)
Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.