Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 88 |
Tarih: | 29.05.2024 |
DEM PARTİ GRUBU ADINA BERİTAN GÜNEŞ ALTIN (Mardin) - Bugün cezaevleri sırf demokratik siyaset yaptıkları için tutuklu olan binlerce siyasetçiyle dolu; tam da bu sebeple bugünkü selamlamam Selahattin Başkana, Figen Başkana, Nazmi Gür'e, Alp Altınörs'e ve Zeynep Karaman'a ve bütün özgürlük tutsaklarına. Bugünkü selamlamam mücadelelerinde demokrasiden ve adaletten yana olan herkese; AKP ve MHP dâhil değil. Ve bu selamlamam hukuksuzluğa direnen, barışı savunan tüm kara parçalarına; Filistin, Afrika ve kürdistan hariç değil.
Ve elbette burada cesaretinizden söz etmenin de tam da sırası. Tarihin en amatör yargı kumpasına karşı yargılayanları yargılayan, savunmalarıyla siyaset okullarında yıllarca okutulacak değerli yoldaşlarımız sizlere minnettarız. Sizler insanlığın onurusunuz, tüm kara parçalarında, Afrika ve kürdistan dâhil.
Şimdi gelelim önergeye. Önerge yine baştan sona mülteci düşmanlığıyla, nefret söylemleriyle dolu. Bu önergeyle, savaştan, yoksulluktan, açlıktan dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalan mültecilere suçlu mülhem bir öz atfediyorsunuz. Biz ise toplumu kutuplaştıracak, masum insanları "stigmatize" edecek bu yaklaşım üzerine konuşmaktan bile hicap ediyoruz. İktidar, muhalefet, mülteci düşmanlığında yine birleşmiş durumda olacak ki var olan bütün suçun, Türkiye'de var olan bütün problemlerin günah keçisi olarak seçtikleri mültecileri yine öne sürmüş durumdalar. İktidar sorumluluktan, muhalefet ise gerçeklikten kaçıyor ama toplum derin bir yoksulluğa, umutsuzluğa, kutuplaşmaya sürüklenmeye devam ediyor. Türkiye, Küresel Suç Endeksi'nde 193 ülke arasında 14'üncü sırada ama akla ziyan bir şekilde bunun sorumlusu sanki mültecilermiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Ama bu iyice bilinsin ki bunun sebebi mülteciler değildir; bunun sebebi, adaletin olmaması, tıpkı Kobani kumpas davasında olduğu gibi barışın tesis edilmemesi, Kürt'e karşı savaşın derinleştirilmesi, IŞİD gibi insanlığa düşman yapıların Türkiye'ye bir odak hâline getirilmesidir. Yakın zamanda bu kürsüde geri gönderme merkezleri üzerine bir konuşma yapmıştım ve bu konuşma sonrasında binlerce mülteci bize geri dönütte bulundu; binlerce mülteci bize ulaştı ve anlattığımızdan 10 kat daha kötü yaşam şartları içerisinde olduklarını bizlere yazdı. Hâl böyleyken ve bizler Avrupa'dan daha yeni, mülteciler için 1 milyar euro fon almışken, bugün çıkıp Türkiye'de yaşanan suç oranlarının sebebi "mülteciler" demek ne ahlaki ne de vicdanidir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Evet, lütfen tamamlayın.
BERİTAN GÜNEŞ ALTIN (Devamla) - Kaldı ki kadın cinayetlerinin, çocuk ölümlerinin, işsizliğin, yoksulluğun ve daha sayamayacağım birçok toplumsal sorunun sebebi mülteciler değildir. Mülteciler suçlu değildir. Bu ülkede suç oranları artıyorsa bunun temel sebebi, iktidar ve onun küçük ortakları ile onların politikalarıdır. (DEM PARTİ sıralarından alkışlar)