| Konu: | Saadet Partisi Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 67 |
| Tarih: | 01.03.2024 |
AK PARTİ GRUBU ADINA ADEM KORKMAZ (Burdur) - Sayın Başkanım, çok kıymetli milletvekilleri; Saadet Partisinin gıda katkı maddeleriyle ilgili Meclis araştırması önergesi üzerine AK PARTİ Grubumuz adına söz almış bulunmaktayım.
Sözlerime başlamadan önce İstiklal Marşı'mızın Meclis kürsüsünde ilk kez okunuşunun 103'üncü yılı münasebetiyle Mehmet Akif'e atıfta bulunmak istiyorum. Mehmet Akif millî şairimiz, Birinci Meclisimizin Burdur Mebusu olarak görev yaptı. Bendeniz de Mehmet Akif'in ismini taşıyan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde iki dönem, sekiz yıl rektörlük yapmış olmanın gururuyla sizlere hitap ediyorum. Bu vesileyle bütün ecdadımızı ve şehitlerimizi de saygıyla tekrar anıyorum.
Ülkemizde gıda katkı maddeleri mevzuatının Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu olduğunu öncelikle hatırlatmak istiyorum. Tüketici talepleri ve hassasiyetleri gözetilerek hazırlanan gıda katkı maddeleri konusunda ülkemizdeki yasal düzenleme 13 Ekim 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak güncellenen Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'dir. Bu bağlamda, bir gıdanın içeriğinde yer alan katkı maddesinin gıda etiketlerine yazılması zorunlu kılınmış, gıda katkı maddelerinin kullanımına izin verilen gıdalar ve kullanım oranları açıkça belirtilmiştir. Ayrıca yeni yapılan bilimsel çalışmalar ve değerlendirmeler de dikkate alınarak 13 Ekim 2023 tarihinde güncellenen yönetmeliğimizde AB'yle uyumlu biçimde renklendirici olarak kullanılan titanyum dioksit yasaklamıştır.
Ülkemize özgü geleneksel ve yöresel ürünler ile ülkemizde yoğun tüketimi olan bazı gıda ürünlerinde ise AB'den farklı olarak ilave kısıtlamalar da bulunmaktadır. Örneğin AB'de serbest olmasına rağmen ülkemizde tüketimi yaygın olduğu için ekmekte tüm gıda katkı maddelerinin kullanımı, salçada ise koruyucu katkı maddeleri kullanımı bütünüyle yasaklanmıştır.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Boya katıyorlar.
ADEM KORKMAZ (Devamla) - Yine Avrupa Birliğinde serbest olmasına rağmen ülkemizde yaygın tükettiğimiz kavurma, pekmez, tarhana, çiğ köfte ve mezelerde tüm katkı maddeleri; pastırma ve sucukta tüm renklendiriciler, su tutucular ve emülgatör dediğimiz katkı maddeleri kullanımı yasaklanmıştır.
Sayın milletvekilleri, geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın güvenilir ve sağlıklı gıdalara ulaşımının sağlanması da yine ihmal edemeyeceğimiz önemli bir sorumluluğumuzdur. Okul Gıdası Logosu uygulaması 7 Eylül 2020 tarihi itibarıyla zorunlu hâle gelmiş; 22 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan Okul Gıdası Hakkında Tebliğ'iyle okul kantinlerinde satılacak gıdalar için Tarım ve Orman Bakanlığımızın onay şartı getirilmiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Korkmaz, lütfen tamamlayın.
ADEM KORKMAZ (Devamla) - Onay verilecek ürünlere ilişkin kriterler de Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Dünya da ortaya çıkan pandemi sebebiyle değişik sıkıntılar yaşanmış, yine bu vesileyle ürün çeşidinin kısıtlı olması ve onay alan firmaların da üretime geçememesi sebebiyle bu uygulama 2026 yılına ertelenmiştir. Bu ertelemenin, okul kantinlerinde her şeyin serbestçe satıldığı anlamına gelmediğini ifade etmek isterim. Okul kantinlerinde yalnızca Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından kriterleri belirlenmiş ürünlerin satışına izin verilmekte, yıl boyu denetimler aralıksız olarak sürdürülmektedir.
Görüldüğü üzere, Tarım Bakanlığımızca gıda katkı maddeleri konusunda 81 ilimizde çok titiz bir çalışma yürütülmekte ve çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Geride bıraktığımız 2023 yılında Bakanlığımızca toplam 1,3 milyondan fazla gıda kontrolü gerçekleştirilmiş, bu süreçte 19 bin adet idari para cezası kesilmiş...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ADEM KORKMAZ (Devamla) - ...255 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Hükûmetlerimizin yönetim sorumluluğu altında, sağlığımızla oynayanlara herhangi bir şekilde en küçük bir tolerans gösterilmemektedir.
Yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)