GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:52
Tarih:24.01.2024

MUSTAFA ERDEM (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 91 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 6'ncı maddesi üzerinde söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Yirmi üç yıl önce bugün hunharca katledilen Gaffar Okkan'ı, otuz bir yıl önce bugün hunharca katledilen Uğur Mumcu'yu saygıyla anarak sözlerime başlamak istiyorum.

Değerli milletvekilleri, ülkede ekonomik krizin iyiden iyiye derinleştiği, yoksulluğun toplumun tüm kesimlerine yayıldığı, iktidarın liyakatsiz ve basiretsiz ekonomi yönetimin sonucu çalışanlarımızın, emeklilerimizin açlık sınırının altında yaşadığı bir dönemde hiçbir soruna kalıcı çözüm getiremeyen iktidarın palyatif öneriler sunduğu mini bir torba yasayı görüşüyoruz. Oysa, saraylarınızdan ve rahat koltuklarınızdan kalkıp sokağa çıkabilseydiniz vatandaşın çığlığını duyabilir ve gerçekten ona uygun öneriler getirebilirdiniz, kısmet artık 1 Nisan'a; emin olun, vatandaş size 31 Martta sesini duyuracak ve gereken cevabı mutlaka verecektir.

Değerli milletvekilleri, maddeyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na geçici madde eklenerek işverenlerin iş gücü maliyetlerinin düşürülerek istihdamın artırılması ve kayıtlı istihdamın korunması amacıyla 2016 yılından bu yana uygulanan asgari ücret desteğinin 2024 yılında da aylık 700 Türk lirası olarak uygulanması için düzenleme yapılmaktadır; söz konusu düzenlemede desteğin finansmanının da İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması öngörülmektedir. Bu teşvikten yararlanmada işverenlerin Kuruma prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun olmaması, 2023 yılından daha az işçi çalıştırmama şartı öngörülmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları bu teşvik ve destek kapsamının dışında tutulmuştur. Etki analizine göre, söz konusu düzenlemenin maliyeti 56,5 milyar TL olacaktır yani 2016 yılında 500 lira olan teşvik sadece 200 lira artırılarak 700 lira olarak uygulanacak. Şimdi, "Ya, bunu bin lira yapalım." desek arkadaşlar "Aman, aman, paramız yok." diyecekler. Her ne kadar maddenin gerekçesinde istihdamı artırıcı etkisinden bahsedilse de elde bununla ilgili somut bir veri maalesef yok. Bu destek daha önce verilmiş ve istihdama ne kadar katkı sunduğu sorulmuş; Komisyonda da bununla ilgili bir cevap alamadık.

Burada iktidara şunu hatırlatmak istiyorum: Bu ülkede işsizlik sorunu böyle desteklerle falan çözülemez. Bu ülkeyi yıllardır yanlış yönettiniz. Hatırlarsınız, geçen yerel seçim öncesi de sebze meyve fiyatlarını düşürmek için seyyar tanzim satış noktaları oluşturmuş, patates, soğan satmıştınız, millet 1 kilo patates için kuyruklarda beklemişti. Ne oldu? Beş yıl geçti, fiyatlar düştü mü? Maalesef fiyatlar daha da arttı. Bugün de yaptığınız iş aynen buna benziyor. Ülkenin tüm kaynaklarını, kurumlarını sattınız, ekonomiyi bitirip ülkeyi işsizliğe mahkûm ettiniz. Şimdi destekle istihdam yaratacağınızı iddia ediyorsunuz, yapmayın Allah aşkına.

Değerli arkadaşlar, işsizlik oranı konusu iktidar tarafından sürekli manipüle edilmektedir. TÜİK tarafından son açıklanan işsizlik oranı Kasım 2023 itibarıyla yüzde 9, gerçek işsiz sayısı 3,1 milyon değil, maalesef 8,7 milyon; gerçek işsizlik oranı yüzde 22,7. Yani TÜİK verileri AKP iktidarının sorunlu ekonomi politikalarını saklamaya artık yetmemektedir. Bu ülkede gençlerimiz, kadınlarımız işsizdir, insanlarımız yaşam mücadelesi vermektedir. Söz konusu maddede yer alan ödemelerin İşsizlik Fonu'ndan karşılanması yönündeki düzenlemeler, İşsizlik Sigortası Fonu'nun kuruluş ve işleyiş amacına aykırıdır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

MUSTAFA ERDEM (Devamla) - Bu ödemelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı merkezî yönetim bütçesinde yer alan ödeneklerinden karşılanması gerekirken bu yöndeki talebimizi içeren önergemiz de Komisyonda maalesef reddedilmiştir. Ülkenin parasını har vurup harman savuran, ülkenin kaynaklarını yandaşa peşkeş çeken, bin odalı saraylara günlük 35 bin lira para harcayan iktidar, konu desteğe gelince yine işçinin parasına göz koymaktadır. Düşünün, devletin, ülkenin istihdamına parası maalesef yok.

Değerli arkadaşlar, İşsizlik Fonu'nda biriken para tamamen işsizlerin finansmanı için kullanılması gereken bir paradır ancak daha önceleri de yine bu amaç dışında kullanımı sağlanmıştır. Kamu bankalarına aktarılmış, pandemi sürecinde tüm yardımlar İşsizlik Fonu'ndan yapılmıştır yani Fon'da biriken paralar bugüne kadar ilgili ilgisiz her şey için kullanılmıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MUSTAFA ERDEM (Devamla) - Söz konusu göstergeler İşsizlik Sigortası Fonu'nun amaç dışı kullanımının Fon kaynaklarının erimesine neden olduğunu göstermektedir.