| Konu: | İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 47 |
| Tarih: | 26.12.2023 |
İYİ PARTİ GRUBU ADINA ERSİN BEYAZ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ Parti grup önerimizin gerekçesini açıklamak üzere söz almış bulunuyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
AK PARTİ iktidarının her geçen gün giderek kötüye götürdüğü ekonomik sorunlar vatandaşlarımızı zorlamakta, hayatını derinden etkilemektedir. Bugün içinde bulunduğumuz durumu "derin yoksulluk" olarak tanımlamak ülkemiz ve milletimiz adına üzücüdür. Ekonomik krizin giderek derinleşmesi ve artan hayat pahalılığı nedeniyle bu olumsuz durumdan en çok etkilenen kesimlerden birinin de üniversite öğrencilerimiz olduğu anlaşılmaktadır. Birçok öğrencinin barınma, yemek, ulaşım gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı görülmektedir. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle temel gıda gereksinimlerinden barınmaya kadar birçok ihtiyacını karşılamakta güçlük yaşayan öğrencilerin geleceklerine dair umutsuzluğa sürüklendiği anlaşılmaktadır. Basında gencecik evlatlarımızın yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle intihar ettikleri haberlerini duymak milletimizi yaralamıştır.
Değerli milletvekilleri, Yükseköğretim Kalite Kurulunun Gösterge Değerleri Raporu'na göre 2021 yılında 338.926, 2022 yılında 389.564 olmak üzere toplam 728 bini aşkın öğrencimiz üniversitelerini bırakmak zorunda kalmıştır. Okulu bırakma durumu en çok büyükşehirlerde olurken üniversitelerini bırakan öğrenci sayısı ülkedeki 50 ilin nüfusunu geçmiştir. Binbir umut ve heyecanla üniversiteyi kazanan öğrencilerimizin hevesi kursağında kalmış, iktidarın ekonomik beceriksizliği yüzünden gençlerimiz geleceğini yitirmiştir. Yine aynı rapora göre, başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerdeki üniversitelerden öğrencilerin âdeta kaçtığını görmekteyiz. Büyükşehirlerde yaşamın zorlaştığı malumunuz. Sadece İstanbul Üniversitesini bırakan öğrenci sayısı son iki yılda 23 bine yaklaşmıştır.
Değerli milletvekilleri, ekonomik kriz ve derin yoksulluk, maalesef, evlatlarımızı, gençlerimizi vurmuştur. Bu konuda bir soru önergesi verdiğimi ve takibini yaptığımı da belirtmek istiyorum. Bitmek üzere olan 2023 yılı için öğrenci kredi ve burslarımız 1.250 liradır, yüksek lisansta 2.500 liradır, doktorada 3.750 liradır. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, 2024 yılı için öğrencilerin alacağı kredi ve burs miktarının lisans için aylık 2 bin TL, yüksek lisans için 4 bin TL ve doktora için 6 bin TL olacağı duyurulmuştur. Gençlik ve Spor Bakanlığının bütçesi yüzde 108 artmış olmasına rağmen bu bilgilere göre öğrencilerimizin kredi ve bursları yüzde 60 artmıştır. Bakanlık, bütçesini 2 kattan fazla artırırken gençlerimize aynı oranda hatta daha fazla desteği neden esirgemektedir? Devlet tarafından öğrencilere verilen KYK bursu ve kredilerin birçok okulun yemekhane masraflarını dahi karşılayamadığı, bu nedenle çoğunun öğünlerini atlamak zorunda kaldığı görülmektedir. Barınma, yemek, ulaşım, kitap ve defter gibi ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı yaşayan öğrencilerin birçoğunun geçimlerini sağlamak ve eğitimlerine devam edebilmek için çalışmak zorunda kaldığı da bilinmektedir. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle temel gıda gereksinimlerinden barınmaya kadar birçok ihtiyacını karşılamakta güçlük yaşayan öğrencilerin geleceklerine dair umutsuzluğa sürüklendiği anlaşılmaktadır. Gençlerimiz ekonomik kaygıyla ceplerinin derdine düşmekten eğitimlerine odaklanamamaktadır. Evlatlarımız bilimsel, sosyal ve kültürel aktivite paylaşmayı düşünemez olmuş, en güzel çağlarında kendilerini geliştirecek birçok aktiviteden mahrum kalmıştır. Bu ayıp hepimize yeter.
AK PARTİ iktidarına sesleniyorum: Oylarıyla bu koltuklara geldiğiniz ve beceriksiz politikalarınızla her geçen yıl daha fakirleştirdiğiniz bu milletin evlatlarına sahip çıkmak zorundasınız. Bu vebal evvela sizin boynunuzdadır. Hayat pahalılığı, asgari ücretliyi, dar ve sabit gelirliyi derinden etkilediği gibi milletimizin evlatlarını da üniversite sıralarında yakalamıştır. Biz İYİ Parti olarak en başta kredi ve burs imkânlarının artırılmasını, ardından gençlerimizin sorunlarının en ince ayrıntısına kadar araştırılmasını öneriyoruz. Bu ülkenin geleceği pırıl pırıl evlatlarımıza sahip çıkmak boynumuzun borcudur.
Bu duygu ve düşüncelerle önergemize destek vermenizi canıgönülden temenni ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.