GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin Maddeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:45
Tarih:24.12.2023

İYİ PARTİ GRUBU ADINA NİMET ÖZDEMİR (İstanbul) - Ramazan Günay, Mehmet Serinkan, İsmail Yazıcı, Yasin Karaca, Çağatay Erenoğlu, Emre Taşkın, Abdulkadir İyem, Ahmet Arslan, Semih Yılmaz, Cebrail Dündar, Kemal Aslan, Enis Budak; Kuzey Irak'ta bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan saldırıda canlarını feda eden son aziz kahramanlarımız. Başta aileleri olmak üzere, yağmur, kar, fırtına demeden vatanın bölünmez bütünlüğü için gözünü kırpmadan görevini ifa eden şanlı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bütün mensuplarına ve aziz Türk milletine başsağlığı diliyorum. Terörden medet umanlara, hangi platformda olursa olsun terör savunuculuğu yapanlara, doğrudan ya da dolaylı olarak destekleyenlere lanet olsun. Vatanın bölünmez bütünlüğüne karşı ayaklanan vatan hainlerini kahramanlaştırmaya çalışan alçaklar bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti ebediyen var olacaktır, varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; partili Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçilmesiyle birlikte işsizlik, faiz, enflasyon, ithalat, ödemeler dengesi, uluslararası kredi notu, iç ve dış borç stoku gibi temel göstergelerin her geçen yıl daha da kötüye gittiğini söylememe gerek yok, rakamlar ortada ve şimdi görüştüğümüz bu bütçe milletin beklentilerine cevap veriyor mu diye bakıyoruz; elbette hayır. Bu bütçede faize, geçiş garantili ulaşım projelerine, hastane garantili hastanelere, yolcu garantili hava alanlarına, komşularla sıfır sorun mottosuyla yürütülen dış politika sonucunda ülkemize yığılan milyonlarca sığınmacıya trilyonlar ayrılırken milletin istikbaline dair gerektiği gibi bir payın olmadığını görmekteyiz. Göstermelik ödeneklerin dışında milletin yararına hiçbir şey yok bu bütçede.

Başka ne yok bütçede, biliyor musunuz? Milyonlarca işçinin, memurun alın terinden alınan vergilere karşılık, çalışanların ücretlerine, insan onuruna yakışır hiçbir iyileştirme yok bu bütçede. Sayıları 100 bini aşan taşeron emekçilerine dair kadro yok bu bütçede. Ücretli, sözleşmeli, atama bekleyen öğretmenlere çözüm olacak bir şey yok bu bütçede. Binbir zorlukla, emekle üniversiteyi kazanmış, gelecek hayalleri kurarken doğru düzgün beslenemeyen, yurt köşelerinde âdeta sürünen, barınamayan milyonlarca öğrenciye yönelik kayda değer bir bütçe yok. Merdiven altı kaçak göçek yurtlarda istismara, tecavüze uğrayan çocuklarımıza yönelik hiçbir şey yok bu bütçede. Yüz binlerce engellimize, üniversite mezunu milyonlarca gencimize kamuda, özel sektörde istihdam sağlayacak hiçbir şey yok bu bütçede. Beş yıldızlı otellerde personel ağırlamayı israf kabul etmeyen Diyanete 91 milyar varken 19 milyon öğrenciye ücretsiz yemek yok bu bütçede.

Başka ne yok bu bütçede? Sokaklarda başıboş dolaşan ve çocuklarımızın can güvenliğini tehdit eden sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve refahına yönelik hiçbir şey yok. Hayatta kalabilmek adına çaresizce düşük ücretlerle çalışıp ömrünü ülkeye hizmet ederek geçirenlere hiçbir şey yok bu bütçede. Günün sonunda açlık sınırının altında 7.500 lira maaşla eve dönmek zorunda kalan 14 milyon emekliye yönelik bir şey yok bu bütçede. Asgari ücretlinin geçim derdine çare yok bu bütçede. Yaş ortalaması 60'a dayandığı hâlde üretimden vazgeçmeyen, eli nasırlı, milyonlarca çiftçimizin kanuni hakkı olan yüzde 1'lik destek bile yok. Çiftçinin gübresine, mazotuna, elektriğine, suyuna KDV ve ÖTV istisnası yok bu bütçede. Geçici işçi alımı kuyruklarında, ucuz ekmek ve gıda yardımı kuyruklarında bekleyen fakir fukarayı refaha kavuşturacak bir şey yok. Vatandaşı derin yoksulluk kuyruklarından kurtaracak hiçbir şey yok bu bütçede.

Peki, neden yok? Şatafatlı saraylara hapsedilmiş tek adam yönetiminde tenceresi boş, cebi delik, yoksullukla boğuşan milyonları düşünen hiç kimse yok çünkü yoksullukla mücadele yok, çünkü yolsuzlukla mücadele yok. Parti tabelasında olsa da bu bütçede adalet yok, kalkınma yok. Ezcümle, bu bütçede eşitlik yok, adalet yok, paylaşımcılık yok; yok da yok.

Değerli milletvekilleri, peki, ne var bu bütçede? Cumhuriyetimizin yüzyıllık varlık mirasından geriye kalanların mirasyedi gibi AK PARTİ iktidarınca satılması var. Vatandaşa gelince öyle bedavaya miras yemek yok, babadan kalan mirastan yararlanmak için 7 milyar 526 milyon veraset ve intikal vergisi var. Bu bütçede AK PARTİ bürokratlarının lüks makam araçlarının yenilenmesi var iken vatandaşa gelince öyle bedavaya araca binmek yok; 68 milyar 965 milyon MTV ödemesi var. Bu bütçede hayat pahalılığından ve gelecek endişesinden bunalmış vatandaş kafasını dağıtmak için bir şeyler içmek isterse içmek yok; 107 milyar 574 milyon liralık alkollü içecekler vergisi var. "Yok, inancımız gereği alkol haramdır, içmeyiz; ailecek kola, gazoz içeriz." diyorsanız, hiç meraklanmayın Hükûmet onu da düşünmüş, öyle bedavaya gazoz içmek yok; 11 milyar 366 milyon kolalı gazozlar vergisi var. Ekonomik daralmanın getirdiği ağır enflasyon şartlarından bunalan, efkârlanıp "Bir sigara içeyim." diyen vatandaşın sigara dumanına yüklenmiş 251 milyar 576 milyon tütün mamulleri vergisi var bu bütçede.

Başka ne var bu bütçede? Zengin olma hayali kuran, piyango bileti almak isteyen vatandaşın hayalleri üzerine bindirilmiş 54 milyar 519 milyon şans oyunları vergisi var. Yetti mi? Yetmedi. BDDK verilerine göre, Türkiye'de hesabında 35 bin dolar ve üzeri bakiye bulunan 1 milyon 335 bin kişiyle beraber dünya finans piyasaları ve Londra'daki bankerlere olan borçlar için ödenecek 1 trilyon 254 milyar lira faiz gideri var bu bütçede. Kıskananlar çatlamıştır herhâlde. Sadece bu saydığım 8 kalemin vatandaşa toplam maliyeti 1 trilyon 874 milyar 460 milyon lira iken çoğunluğu mutlu azınlık arasında yer alan imtiyazlı gruplara tanınan 2 trilyon 210 milyar 375 milyon liralık vergi istisnası ve muafiyeti var bu bütçede.

Değerli arkadaşlar, bundan önce yapılmış 21 bütçede olduğu gibi bu bütçenin de Türk milletinin sorunlarına bir çare olmayacağı açıkça ortadadır. Gidişata bakılırsa, son iki yılda olduğu gibi tekrar ek bütçeye ihtiyaç duyacağımızı hatırlatmak istiyorum. Bu bütçenin cefasını vatandaşa yüklerken sefasını kimlerin süreceğini milletimizin takdirine bırakıyorum.

Değerli milletvekilleri, gelişmiş hiçbir ülke Parlamentosunda binlerce kişinin katili olan canilere özgürlük istenemez, istemeye kalkanlar güneş yüzü dahi göremez. Bu duruma kayıtsız kalınması vatanseverlerin kanına dokunuyor. Terörü kınayıp lanetlemeyenlerin, terörle arasına mesafe koyamayanların bu Parlamentoda işi yoktur. Türk milletinin bizden asıl beklentisi budur.

Saygılarımla. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)