GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 2'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:34
Tarih:13.12.2023

AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET ÇOLAKOĞLU (Zonguldak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikli olarak Filistin ve Gazze'de yaşanan insanlık dışı zulmü buradan tekrar lanetliyoruz.

Dün Genel Kurulda rahatsızlanan milletvekilimize acil şifalar, Saadet Grubuna da geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim.

Ayrıca, Zonguldak ilinin Ereğli ilçesinde bir kasırga meydana geldi burada vatandaşlarımız rahmetli oldu, 7 vatandaşımızın arama çalışmaları devam ediyor. Rahmetli olan vatandaşlarımızın yakınlarına tekrar başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Bununla beraber, geçen hafta Zonguldak'ta Asma bölgesinde yoğun yağışlar nedeniyle bir heyelan oluştu burada 2 vatandaşımızı kaybettik, yine aile yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletmek isterim. İlimizde ve ülkemizde inşallah tekrar bu şekilde afetler yaşamayız.

Bununla beraber 2024 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'miz ülkemize, milletimize, vatanımıza hayırlı uğurlu olsun inşallah.

Teklifteki Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine söz almış bulunmaktayım, vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.

MTA, ülkemizin jeolojik yapısı ve buna bağlı olarak da yer altı kaynakları potansiyelini arama, araştırmayla ilgili gerekli verileri ortaya koymakta ve bu bağlamda çalışmalarına devam etmektedir. Bu doğrultuda çalışmalarına devam eden MTA sadece 2023 yılında -bir veriyi paylaşmak istiyorum- 71 arazi projesinde 177 adet kamp açarak çalışmalarına devam etmektedir. MTA adına toplam 353 adet sahada maden arama ruhsatı bulunmakta olup çalışmaları tamamlanan sahaların devirlerini ilgili kurumlara yapmaktadır. 2022-2023 yılı dönemlerinde gerçekleşen yoğun arama faaliyetleri sonucunda sadece linyit kömüründe 7 milyar tondan 20 milyar tona rezervi tespit etmiştir; bu sadece bir madende örneğimizdir. MTA tarafından jeotermal enerji arama faaliyetleri kapsamında yüksek potansiyelli sahalarda derin sondajlar yapılarak jeotermalden elektrik enerjisi üretimine uygun sahaların oluşturulmasına yönelik çalışmalara önem verilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, 2023 yılında 13 bin metreye yakın sondaj yapılmıştır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; MTA, radyoaktif ham madde aramalarına yönelik olarak 2023 yılında yaklaşık 40 bin metre sondaj çalışması gerçekleştirmiş olup sondaj çalışmalarına da aralıksız devam etmektedir. Uygulamaya konulan Havadan Jeofizik Elektromanyetik Araştırmaları Projesi'yle yer altındaki veriler toplanmıştır. Bu sayede yer altına yönelik iki ve üç boyutlu modeller oluşturulmakta ve ruhsat alanlarına ilişkin haritalar hazırlanmaktadır. MTA tarafından ihmal edildiği söylenen diri fay çalışmaları 2023 yılında başlatılmıştır ve şu an itibarıyla yenilenmesi için ve güncel hâle getirilmesi için de gerekli çalışmalar devam etmektedir.

MTA laboratuvarlarımız dünya madenciliğinde söz sahibi olan ülkelerle aynı standarda ve kaliteye ulaştırılmıştır ve bu laboratuvarlarımızda 243 bin adet numunenin analizi ve testi yapılmıştır. MTA, dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulandığı gibi uluslararası madencilik faaliyetlerini yürütmek için önemli adımlar da atmıştır ve bu bağlamda da dünyada Sudan, Nijer, Özbekistan gibi ülkelerde maden varlığını tespit etmek için gerekli kurumlarla istişare ederek, mutabakata vararak çalışmalarına da devam etmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; teknolojinin gelişmesi sonucu teknoloji elementlerine olan ihtiyaç artmaktadır. Bu elementler stratejik bir öneme sahip olup bu ham maddelerin aranmasına hız verilmiştir. MTA projeleriyle ileri teknoloji elementlerinin kazanımı ve analiz yöntemlerinin geliştirilmesine devam edilmektedir. 2023 Yılı Yatırım Programı'mız kapsamında Manisa, Uşak, Nevşehir, Yozgat bölgelerinde Genel Müdürlüğümüzün adına bölgelerde radyoaktif ham madde arama çalışmaları planlanmış ve bu çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmektedir.

Avrupa Birliği katılım projesi kapsamında Türkiye'nin Nadir Toprak Elementlerinin Araştırma ve İnovasyon Kapasitesini Geliştirme Projesi çalışmaları da devam etmektedir.

Ayrıca, MTA tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle yer bilimleri ve madencilik alanında gerçekleştirilecek çalışmalar için protokol imzalanmış olup yer bilimleri ve madencilik alanında bilimsel ve teknik çalışmalar da şu anda planlanmaktadır.

Ayrıca, Türkiye-Azerbaycan 3'üncü Enerji Forumu kapsamında madencilik çalışma grubu kurularak yer bilimleri ve madencilik alanında iş birliğinin ilk toplantısı da Nahçıvan'da gerçekleştirilmiştir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Çolakoğlu, lütfen tamamlayın.

AHMET ÇOLAKOĞLU (Devamla) - Tamamlıyorum Başkanım.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ülkemizin büyümesi, küresel etkinliğinin güçlendirilmesi ve toplumumuzun refah düzeyinin artırılması için çevreye duyarlı uygulamalarıyla madencilik sektörünün gelişmesi için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğümüzün üzerine düşen görev ve sorumlulukların bilinciyle cumhuriyetimizin 100'üncü yılında planlanan çalışmaların tamamlanmasını temenni ediyor, bu vesileyle başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız olmak üzere MTA Genel Müdürlüğümüzün 2024 yılı bütçesinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)