Konu: | 29'uncu Birleşimde Batman'daki bir ihaleyle ilgili yaptığı açıklamaya Batman kayyumunun verdiği yazılı cevaba ilişkin açıklaması |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 31 |
Tarih: | 07.12.2023 |
HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Sayın vekiller, iki gün önce burada Batman kayyumu üzerine bir konuşma yaptım. Dün, Batman kayyumu, aynı zamanda Batman Valisi bu konuşmama cevap vermiş yazılı olarak. Şimdi ben bu konuşmamı Batman kayyumunun aslında "Kayyum olmaktan gurur duyuyorum." lafı üzerine yapmıştım esas itibarıyla ve "Nasıl bir hak gasbıyla gurur duyulabilir, nasıl seçim hukukunun ve sandık hukukunun gasbı üzerinden bir gurur duyulabilir, halkın iradesinin çalınmasından ve gasbedilmesinden nasıl gurur duyulabilir?" demiştim. Ama Batman kayyumu bunların hiçbirine değinmemiş, cevap vermemiş, benim açıklamamdaki bir ihaleyle ilgili uzun uzun açıklamalar yapmış. Şimdi, ben de ona bir iki değinmede bulunmak istiyorum hani laf ortada kalmasın diye. Eskiden üniversitelerde "Ekonomiye Giriş" dersi vardı, şimdi "Ekonomi 101" dersi var. O açıklamayı yazmış ve yayınlamış olan yani altına imza atmış olanların bu derse ciddi ihtiyacı var, bu ihaleyle ilgili söylüyorum bunu. Fiyat nedir, değer nedir; bunu yazanlar bilmiyor belli ki ama kendileri gibi zannetmesinler herkesi.
Şimdi, değerlerin fiyatlara dönüşüm sorunu öyle basit bir aritmetiğe dayanmaz Batman kayyumu. Bir taşınmazın fiyatı öyle parmak hesabıyla, abaküsle toplama, çıkarma yaparak hesaplanmaz. Ülkedeki enflasyon oranlarını alt alta toplayarak hiç hesaplanmaz. En basitinden söyleyeyim: Bir taşınmazın fiyatını -Batman AVM'den bahsediyoruz- sadece demir, çimento, tuğla, fayans giderleri belirlemez; bunların matematik toplamından çok daha farklı bir şeydir onun değerini belirleyen. Taşınmazın konumu, büyüklüğü, arazi yapısı, altyapı durumu, çevre faktörleri, erişim kolaylığı; esas itibarıyla onun fiyatını belirleyen birçok faktör vardır. Yani bir AVM'yi kentin dışındaki bir çölün ortasına yaparsanız onun fiyatı farklı olur, şehrin en değerli merkezine yaparsanız onun fiyatı ve değerlenmesi farklı olur ama bunları bilmiyorsunuz belli ki ya da bunların hiçbirini duymak istemiyorsunuz.
Ben size biraz daha anlatayım: Şimdi, bu 150 milyon Türk lirasına ihale meselesi... Şimdi, bu ihaleyi 2021 yılında bir kere açtı Batman kayyumu ve Valisi sonra "İhaleye katılan olmadı." diye -kendileri de bunu söylüyor- o ihaleyi iptal etti. Sonra, aynı ihaleyi 10 bin lira farkla 2022 yılının 23 Mayısında açtı Batman Valisi ve kayyumu, o AVM ihalesini ve o ihaleyi bir şirkete verdi, değil mi? Çok bahsedilen bu Golden Park şirketi. Şimdi o şirketin arkasında kimler var, o Golden Park'a sizin bu sempatiniz nereden kaynaklanıyor? Aranızdaki ilişkinin sadece duygusal bir ilişki olup olmadığını elbette ki bilmek istiyoruz, sadece duygusal bir ilişki mi?
Şimdi, ben size başka bir şey daha söyleyeyim. O 23 Mayısta sizin o ihaleyi açmanızdan önce Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin İl Koordinasyon Kurulu "150 milyon Türk lirasına o ihale açılmaz. Burada bir peşkeş durumu var." dedi. Sadece onlar demedi. Üstelik de gerekçelerini anlattılar yani öyle yerdeki bir AVM'nin hem arsasının hem binasının, kendisinin ancak en ufak ihtimalle 650 milyon civarında olması gerektiğini anlattılar. Sadece onlar değil, bakın, Saadet Partisi Batman İl Başkanı o zaman açıklama yaptı: "Dörtte 1 fiyatına siz burayı satamazsınız, peşkeş çekmektir." dedi, Saadet Partisi burada. Batman sivil toplum kuruluşlarının açıklamaları oldu. Daha ilgincini söyleyeyim, Batman kayyumu, siz 23 Mayısta bu ihaleyi açmışsınız ya, ben 24 Mayıs 2022'de tam bu oturduğum yerde bu ihalenin peşkeş çekmek olduğunu...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Oluç.
HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - ...adrese teslim bir satış olduğunu, bir şirkete peşkeş çekmek olduğunu uzun uzun anlatmışım 24 Mayısta sizin 23 Mayısta bu ihaleyi yaptıktan sonraki bir gün içinde. Sonra ne oldu? 24 Mayısta biz bu konuşmayı da yaptıktan sonra Batman kayyumu ve Valisi 26 Mayısta o ihaleyi iptal etti. İptal etti çünkü tepkilere dayanamadı o adrese teslim ihaleye. Ya siz ne anlatıyorsunuz? Ne anlatıyorsunuz Batman kayyumu olarak?
Şimdi, onun için hani bu tür konulara giriyorsak, biz bunların hepsini teker teker konuşuruz, anlatırız, tartışırız. Bundan hiç kaçınmayız ama şunu söyleyeyim, bana laf atmış, demiş ki: "Önüne konulan her notu okumasın."
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Oluç.
HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - Şöyle bir şey söyleyeyim Batman kayyumu: Benim siyasi hayatım boyunca yaptığım konuşmalar, yazdığım makaleler, raporlar, oluşturduğum belgeler; hani bu A4 kâğıdının inceliği var ya, onları böyle üst üste koysanız -yaptıklarımı- senin boyunu aşar boyunu Batman kayyumu. Ben önüme konulan hiçbir notu, hiçbir bilgiyi bilmeden, araştırmadan kullanmam. Ama son bir söz, sana bir şey söyleyeyim ben: Sen önüne konulan her şeyi yeme Batman kayyumu, tamam mı, yeme ve 2024 seçimlerinde, o kadar iddialıysan, Batman'dan çık aday ol; sen mi seçileceksin, bizim adayımız mı seçilecek, bunu hep beraber göreceğiz.
Teşekkür ediyorum Sayın Başkan. (HEDEP sıralarından alkışlar)