GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül ile İstanbul Milletvekili Özlem Zengin'in yaptıkları açıklamalarındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:2
Birleşim:24
Tarih:22.11.2023

HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - Teşekkür ederim.

Şimdi, bunu hep yaşıyoruz, yaşamaya da devam edeceğiz belli ki, bir süre daha böyle gidecek; şu an ben bir şeyi hatırlatmak istiyorum önce: Geçmişte de böyle oluyordu, hangi konuyu tartışırsak tartışalım konu dönüyor dolaşıyor bir terör mevzusuna geliyordu. Biz buna her zaman cevap verdik. Şunu net olarak ben bir kez daha ifade edeyim vekillerin birçoğu buradayken: Biz HEDEP olarak demokratik siyasette kararlı duruşumuzdan asla taviz vermedik bugüne kadar, çeşitli siyasi, hukuki ve yargı alanındaki her türlü saldırıya rağmen asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Dolayısıyla, demokratik siyaset alanında mücadele ederken birtakım önemli değerler var bizim için.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - Bu değerlere konuşmalarımızda dikkat çekmek, bu konularda mücadele kararlılığımızı vurgulamak önemli. Bunlardan bir tanesi, kadınların yaşadığı sorunlara ilişkindir, en genel anlamıyla söylüyorum yani taciz, tecavüz dâhil olmak üzere, şiddet ve ölümler dâhil olmak üzere en genel anlamıyla söylüyorum; bir tanesi bu. İkincisi, tabii ki çocuklar ve gençler konusundaki hassasiyetimiz sık sık dile getirdiğimiz bir konu. Dolayısıyla bu konuları tartışırken elbette ki ülkenin her yeriyle ilgili bu konuda hassasız ve konuları dile getiriyoruz ama özellikle vekillerimizin ağırlıklı olarak geldiği Kürt coğrafyasından daha fazla örnek karşınıza getiriyoruz; bu çok doğal.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.

HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - Orada yaşayan insanlar, orada bu sorunlarla her gün yüz yüze gelen insanlar, arkadaşlarımız elbette ki bu sorunları buraya, zaman zaman kürsüye, komisyonlara taşımak durumundalar. Başka türlü halkı nasıl temsil edecekler, halkın yaşadığı sorunları nasıl dile getirecekler? Bundan daha doğal bir şey olmaz. Bu rahatsız edebilir bazen çünkü hakikaten oradaki yurttaşlarımızı, Kürtleri çok rahatsız eden olaylar da yaşanıyor; bunları biliyoruz, bunların kimisi basına da yansıyor sizin de gördüğünüz gibi, kimisi yansımıyor. O yüzden bu konuları tartışırken hani suhuletle tartışmak, konuyu anlamaya çalışmak, karşılıklı olarak çözüm nasıl üretebiliriz, bunları düşünmek önem taşıyor. Karşılıklı suçlamalarla işin üstesinden gelinemez diye düşünüyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ÖZLEM ZENGİN (İstanbul) - Sayın Başkanım, benim daha evvel bir söz talebim vardı.

BAŞKAN - Sayın Oluç, buyurun, bitirin.

HAKKI SARUHAN OLUÇ (Antalya) - Son cümle şunu söyleyeyim: Doğal olarak bu konularda yapacağımız ve yaptığımız eleştirilerin de yürütmeye dair olmasından başka bir yol yok, kimi eleştireceğiz yani. Tabii ki siz de yürütmeyi savunduğunuz için tepki gösteriyorsunuz bunlara ama buradaki mesele bize tepki göstermeniz değil, bu konuların doğruluğunun araştırılması, bunun üzerine konuşulmasıdır esas itibarıyla. Onun için bize yönelik suçlamaları elbette ki reddediyoruz, asla kabul etmiyoruz bunu. Nerede olursa olsun yani dünyanın neresinde olursa olsun, kadınların, çocukların, gençlerin yaşadıkları sorunlar bizim sorunumuzdur, yanlış bir şey varsa mutlaka bunu eleştiririz, kınarız ve lanetleriz; bunu da açık ve net bir şekilde söyleyeyim.