GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HEDEP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:24
Tarih:22.11.2023

İYİ PARTİ GRUBU ADINA TURHAN ÇÖMEZ (Balıkesir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Yasa dışı yollardan elde edilmiş para "kara para" ya da "kirli para" olarak adlandırılıyor. Aslına bakarsanız, kara ya da kirli olan paranın kendisi değil, asıl onu yasa dışı yollardan kriminal faaliyetlerle suç işleyerek elde edenlerdir. Modern dünyaya ya da gelişmiş ülkelere baktığımızda kara parayla mücadelenin çok ciddiye alındığına tanık oluyoruz, elbette bunun bir nedeni var; çünkü kara para bir yerde varsa onu illegal yollardan elde edenler de vardır ve bu illegal yapıların olduğu yerde yasaların gücü ve etkinliği azalır, yerine çetelerin, organize suç örgütlerinin ve hatta terör örgütlerinin sözü geçmeye başlar. Tabii, bunların kendi başlarına hareket etmeleri doğal olarak mümkün değildir. Bunların mutlaka devlet otoritesi içinde, özellikle emniyet ve yargı bürokrasisinde ve kaçınılmaz olarak da siyaset kurumu içinde bağlantıları vardır. Kriminal yollardan elde edilen para, bu gruplar arasında pay edilirken devlet otoritesi giderek zaafa uğrar ve yavaş yavaş illegal yapıların, suç örgütlerinin sözü geçmeye başlar. Yanı sıra, böyle bir ortamda var olamayacağını gören; bilgisini, birikimini, emeğini ve alın terini ortaya koyarak para kazanan ve kazandığının vergisini verenler kendilerini güvensiz hissetmeye başlar ve o alandan yavaş yavaş çekilirler. O nedenle "Kirli para temiz parayı kovar." denilir ve yasal yollardan para kazananlar rekabet şansları kalmadığı için o alandan uzaklaşırlar.

Ne yazık ki son yıllarda ülkemiz, uluslararası suç örgütlerinin, küresel mafyanın cirit attığı bir yer hâline geldi. "Dünyanın en tehlikeli suç örgütü liderlerini yakaladık, polisler eşliğinde ülkesine deport ettik." denildi, adamın İstanbul'un göbeğinde çatışmada öldürüldüğü ortaya çıktı. Avrupa'ya uyuşturucu sokmaya çalışan, kırmızı bültenle aranan birisinin 250 bin doları bastırıp İstanbul'dan ev aldığı ortaya çıktı, örnekler çok. Peki, niye burada bu çeteler? Çünkü kriminal faaliyetlerini rahatlıkla sürdürebiliyorlar. Çünkü devlet içinde uzantıları var, bağlantıları var. İşte bu örneklerin her geçen gün arttığı ülkemizde insanlarımız gelecek kaygısı yaşıyor, çocukları için endişe ediyor ve ülkeyi terk ediyorlar. Son on yılda giden hekim sayımız 15 bine yaklaştı, 30 binin üzerinde yazılımcı ise ülkemizi terk etti.

Değerli arkadaşlar, işte bu manzaradan dolayıdır ki Türkiye gri listededir, bunun içindir ki Küresel Organize Suç Endeksi 2023 Raporu'nda Türkiye Avrupa'nın en kötüsüdür; işte bunun içindir ki Volkswagen, LG, Tesla yatırım yapmaktan vazgeçmiştir; Mazda, Honda ülkeyi terk etmiştir; BP çekilme, HSBC de şube sayısını azaltma kararı vermiştir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

TURHAN ÇÖMEZ (Devamla) - Bitiriyorum Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Buyurun.

TURHAN ÇÖMEZ (Devamla) - Türkiye'nin gerçek bir hukuk devleti olmaya, demokrasinin kurum ve kurallarını işletmeye; şeffaf, denetlenebilir ve hesap veren bir devlet anlayışıyla yönetilmeye ihtiyacı vardır. Kirli paraya bel bağlayarak günü kurtarmaya çalışabilirsiniz ama o kirli paranın ve onun kirli sahiplerinin olduğu yerde temiz insanlar, temiz yapılar kalmaz ve siz de kapı kapı dolaşıp küresel tefecilerin önünde para aramak zorunda kalırsınız.

Teşekkür ederim. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)