GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:22
Tarih:16.11.2023

İYİ PARTİ GRUBU ADINA TURHAN ÇÖMEZ (Balıkesir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili son altı ayda alınan önlemleri memnuniyetle takip ediyoruz. Ancak son altı ayı dışarıda bırakarak bir fotoğraftan küçük bir kesit koymak istiyorum önünüze; bakalım, neler oldu bu ülkede.

Sınır güvenliğiyle başlamak istiyorum. Son on yılda bu ülkeye yasa dışı yollardan 10 milyondan fazla yabancı geldi; 500 bini doğu sınırımızdan, gerisi de büyük ölçüde güney sınırımızdan. Çok açık olan bir şey vardı, sınır güvenliği son derece yetersizdi ama kaçakları sınırdan geçiren çeteler ve bunlarla irtibatlı devlet içerisinde yuvalanmış çevreler de vardı. Özellikle doğu sınırından gelenler uyuşturucu getirdiler sırtlarında ve o kahrolası metamfetaminle çocuklarımızı ve gençliğimizi zehirlediler. Uyuşturucu kartellerinin ilgi odağı ve kokain rotasının da merkez üssü hâline geldi Türkiye. Mersin Limanı'na gelen uyuşturucuların bir kısmı yakalanırken ne kadarı Dubai'ye, ne kadarı Avrupa'ya gitti ve ne kadarı da Türkiye'de kaldı bilinmiyor; hatta muz kolileri içinde çıkan tonlarca uyuşturucunun asıl sahipleri daha bilinmiyor.

Tabii, bu kahrolası zehir ülkemize girerken mafyayı da sürükledi getirdi ve ne yazık ki güzel ülkemiz küresel mafyanın cirit attığı bir alan, hatta çatışma alanı hâline geldi. Ne demişti eski Bakan: "Balkanların en büyük mafyasını, Sırp Skaljari çetesinin başını Türkiye'de yakaladık, arkadaşlarımız paketledi, kafasına çuval geçirdik, kendi polisimizle beraber de kendisini ülkesine teslim ettik." Meğer teslim adresi İstanbul'muş, bir buçuk yıl sonra adam İstanbul'da silahlı çatışmada öldü ve bu esnada kendisi INTERPOL tarafından aranıyordu. Yine Arnavut Sinanaj, tonlarca uyuşturucuyu Avrupa'ya sokan adam, meğer 250 bin dolar verip Türk vatandaşı olmuş. Daha geçtiğimiz günlerde yakalandı bir tanesi "Comanchero" çetesinden; adam kırmızı bültenle aranıyor, basmış parayı "Cem Cansu" adına almış, İstanbul'da cirit atıyor. Tabii, bunları uzatmak mümkün ve bu korkunç tablonun kendiliğinden oluşmadığını da tahmin etmek çok zor değil. Tabii, bunlar devlet içerisinde kimi uzantılarıyla beraber bunu yapıyorlar ve ülkenin başına bela oluyorlar. Listeyi uzatmak mümkün, çok sayıda, çok sayıda konuşulabilecek şey var. Geçtiğimiz günlerde "Ayhan Bora Kaplan" adında bir organize suç örgütü liderinin -ki bir zamanlar bir bakanla beraber uzun namlulu silahlarla, otomatik silahlarla poz vermişti- bu adamın çiftliğinde bu ülkenin en saygın, en muteber akademisyenlerinden birini Ankara'nın göbeğinde katleden katiller eğitim yaptılar. Peki, biz bu adamı nerede gördük daha sonra, biliyor musunuz? Bu adam devlet bankalarından teminat vermeden milyarca lira para almış ve bu parayı geri ödememiş.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

TURHAN ÇÖMEZ (Devamla) - Bitiriyorum Sayın Başkan.

BAŞKAN - Buyurun, bitirin.

TURHAN ÇÖMEZ (Devamla) - Az önce aldığım bir haberi söylüyorum: Geçen haftalarda parti olarak bunu gündeme getirdik ve bu adama devlet bankalarından para verenler sessiz sedasız görevinden alınmış. Dolayısıyla, çok önemli bir sorun yaşadı Türkiye. Bugün yapılan çalışmaları takdirle ve dikkatle takip ediyoruz. Ama mesleki olarak bir şey söyleyeceğim, bir hastalığı tedavi ederken sebeplerini bilmezseniz gerçekten tedavi edemezsiniz. Bugün ülkenin içinde bulunduğu durumu tam olarak anlamak, teşhis etmek ve konunun üzerine gitmek hepimizin sorumluluğu.

Çok teşekkür ediyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)