| Konu: | Kocaeli'nin sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 15 |
| Tarih: | 31.10.2023 |
MÜHİP KANKO (Kocaeli) - Teşekkürler Sayın Başkanım.
Kocaeli'nin sorunları üzerine söz aldım. Yüce Meclisinizi saygıyla selamlıyorum.
İstanbul'dan sonra Türkiyenin en önemli sanayi kenti olan Kocaeli'nin sorunları maalesef çözülmemiş ve kronik bir şekilde devam etmektedir. Tüm Türkiye'de olduğu gibi çarpık kentleşme, plansız göç, yabancı sığınmacılar sorunu, uyuşturucu trafiği, hava kirliliği, ulaşım sorunu, ulaşımın pahalılığı, kent merkezindeki trafik sorunu, kent merkezindeki otopark sorunu maalesef kronik olarak devam etmekte.
Türkiye'nin en önemli ve stratejik kuruluşlarını barındıran kentte fay hattının üzerinde olmasına rağmen depreme gerekli hazırlığın olmaması, denizlerin kirliliği, limanlar gibi birçok sorun Kocaeli'de var ancak ben bugün size Kocaeli'de sporla ilgili iki tane sorunu aktarmak istiyorum. Bunlardan birincisi: Kocaeli'de buz pateni sporu yapan öğrencilerimiz var. Bu öğrenci aileleri bize sıklıkla haklarının yenildiğini, müsabakalardan alıkonulduklarını iddia etmektedirler. Türkiye Buz Pateni Federasyonu yöneticileri millî sporculara, gazi çocuklarına, engelli sporculara mobbing, sözlü taciz, fiziki şiddet uygulamakta ve bunu yaparken de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın adını kullanmaktadırlar. Yine, Cumhurbaşkanımızın kuzeni olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürü Recep Ali Er'in ismini kullanarak Avrupa'daki müsabakalara başarılı millî sporcuları göndermek yerine eş, dost, akraba ve çocuklarının bu yarışmalara gönderildiği iddia edilmektedir.
Yine, velilerin iddialarına göre Kocaeli İzmit Olimpik Buz Sporları Salonu'ndaki kantin işletmecisi ile federasyon yöneticileri Atilla Yücel ve Orhan Şahin'in sistematik olarak velileri, millî sporcuları tehdit ettiği, darbettiği, şampiyonlukları ve dereceleri olan millî sporcuların antrenmanları için buz pateni sahasını kullanmalarını engellediği ancak bu şikâyetlerin Federasyon Başkanı Burhan Kurtuluş ve Başkan Yardımcısı Recep Ali Er'e iletilmesine rağmen herhangi bir çözümün bulunmadığı iddia edilmektedir.
Aile şirketi hâlini almış ve kendi sporcularını yetiştirmek, kendi çocuk ve adamlarına menfaat sağlamak amaçlı tesis kullanımı dâhil diğer sporcu ve ailelere ayrımcılık ve her türlü mobbing çeşitleriyle spordan uzaklaştırma hâline dönüşmeye başlamış olan federasyon yapısı nedeniyle veliler yaşadıkları mağduriyetler karşısında yaptıkları onlarca şikâyete rağmen herhangi bir karşılık alamamışlardır. Ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış yetenekli gençlerimize yönelik -bunların içinde gazi çocuklarının, engelli sporcuların olduğu millî sporcularımıza yönelik- saldırı, mobbing, sözlü ve fiziki şiddetin uygulanması ve burada özellikle Cumhurbaşkanının isminin kullanılması kabul edilemez. Gençlik ve Spor Bakanı başta olmak üzere gazi çocuğu, engelli ve gençlerden oluşan millî sporcularımızın yaşadığı bu mağduriyetlere duyarlı olunacağına inanıyorum. Ulu Önder Atatürk'ün dediği gibi, Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güven altındadır.
İkinci konu ise, bizim "Hodri Meydan Grubu" dediğimiz taraftar grubunun gündeme taşıdığı bir sorun. 1. Lig'de mücadele eden Kocaelispor bu hafta İzmir temsilcilerinden Göztepe'yle karşılaşacak ancak geçtiğimiz haftalarda İzmir İl Spor Güvenlik Kurulu kararıyla Kocaelispor-Göztepe müsabakasına deplasman yasağı getirilmiştir. Başarıları sayesinde 1. Lig'e yükselen Kocaelispor ve taraftarı, bugünleri büyük bir heyecanla beklemiş, bugün de takımlarıyla birlikte il il, yöre yöre, gece gündüz, kar kış demeden özlemiş olduğu deplasman yolculuklarına devam etme iradesine sahip olmak istemektedirler. İşte, tam da böyle bir dönemde İzmir İl Spor Güvenlik Kurulunun mesnetsiz kararının takdirini de Türk spor kamuoyuna bırakıyorum. Birçok köklü Anadolu kulübünün çeşitli taraftar kulüpleri desteğiyle ayakta kalmaya çalıştığı şu günlerde, çeşitli engellerle yıldırılan taraftar grupları uygulanan yasaklar karşısında takımlarından ayrı kalarak Türk futbolunu seyirci zevkinden alıkoymuş ve mahrum bırakmıştır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MÜHİP KANKO (Devamla) - Başkanım...
BAŞKAN - Sayın Kanko, lütfen tamamlayalım.
MÜHİP KANKO (Devamla) - Şu anda Kocaelispor'da futbol oynamış olan bir vekilimiz de var, MHP'de Sayın Saffet Sancaklı var. Futbol müsabakalarının seyirciyle coşku içinde geçmesinin sadece İstanbul takımlarının hakkının olmadığını, tüm Anadolu takımlarının hakkı olduğunu belirtiyor, yöneticileri bu karardan dönmeye davet ediyoruz.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)