GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:12
Tarih:25.10.2023

İSA MESİH ŞAHİN (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Gündemimiz emeklilerimiz; 7.500 TL maaşla geçinmeye mahkûm edilen emeklilerimiz, aldığı maaş kirasına yetmeyen emeklilerimiz, açlık sınırının altında yaşamak zorunda bıraktığınız emeklilerimiz, temmuz ayında zam yapma konusunda unuttuğunuz ya da bilerek atladığınız ama yaz tatilinde her yerde sizin yakanıza yapışan emeklilerimiz. Evet, sizin yakanıza yapıştıkları için "Bir dakika, bir dakika; burada bir sorun var." dediğiniz, unuttuğunuz, ihmal ettiğiniz, yakanıza yapıştıklarında siyasi bir kaygıyla aklınıza getirdiğiniz emeklilerimiz. Günaydın beyler, günaydın ülkeyi yönetenler!

Evet, biz size demedik mi "Emeklimiz 7.500 lira maaşla geçinemez." diye? Biz size demedik mi "Bu maaşı emeklimize reva görmeyin." diye? Söyledik, dinlemediniz. "Memura yaptığınız gibi emeklimize de seyyanen zam yapın." dedik, önerge verdik; kabul etmediniz. Sonra kanun teklifi verdik, komisyonda beklettiniz. Peki, şimdi, ne oldu değerli milletvekilleri? Ben size söyleyeyim: Hepiniz yaz tatilinde bölgelerinize gittiniz, Sayın Akbaşoğlu Çankırı'ya gitti, emekliler yakasına yapıştı; Sayın Halil Eldemir Bey Bilecik'e gitti, Bilecik'te emekliler yakasına yapıştı; burada İstanbul milletvekillerimiz var, oradaki emeklilerimiz daha fazla yakalarına yapıştı iktidar partisindeki milletvekillerimizin. Emeklimizin feryadı Türkiye'yi titretti ve sonunda sizi de titretti ve farkına vardınız, emeklimiz için bir adım atmak zorunda kaldınız; mesele bu.

Şimdi, bu konuda hemfikiriz değil mi? Emekli 7.500 lira maaşla geçinemez. Bu ekonomik kriz varken, bu kira fiyatları varken, çarşı pazar yangın yeriyken emekli 7.500 lira maaşla geçinemez. Yani temmuz ayında ekonomik krizin pençesinde bıraktığınız emeklilerimizin geçinemediği konusunda hemfikiriz değil mi? Evet, hemfikiriz. Mademki emeklinin zor durumunu kabul ediyorsunuz o zaman bir kerelik 5 bin lira ikramiyenin de yeterli olmayacağını kabul edelim. 5 bin lira emekliye yardım değildir -açık söylüyorum- emeklimizin gönlünü kırmaktır. Buna gönlümüz razı değildir, emeklimize daha fazlası verilmelidir.

Ayrıca, ikramiyenin çalışan emekliye verilmemesi de doğru değildir. Şimdi, sayın milletvekilleri, vicdanınıza soruyorum: Bir emekli neden çalışır? Allah aşkına bir emekli niye çalışır? Soruyorum: Evet, niye çalışır? Geçinemediği için çalışır, yetiremediği için çalışır, oğlunu kızını okutuyordur, yetiremiyordur onun için çalışır; bunun için çalışır. Onun için çalışan emekliye bu ikramiyenin verilmemesini de doğru bulmuyoruz. Bir istisna konulacaksa yüksek maaş alan emeklilere konulmalıdır. Dul ve yetimlerde kesinti yapılmasını da doğru bulmuyoruz.

Onun için bizim teklifimiz şudur: Birincisi, bir seferlik 5 bin lira ikramiye değil, temmuzdan itibaren altı ayı da hesaplayarak her ay için 5 bin lira, emeklimize toplamda 30 bin lira verilmesini öneriyoruz.

İkincisi -çalışan emekliye neden verilmediğini az önce söyledim- çalışan emekli ihtiyaç duyduğu için, geçinemediği için çalışıyor, onun için çalışan emeklimize de bu ikramiyenin verilmesi gerektiğini öneriyoruz.

Üçüncüsü -az önce de söyledim- bir istisna olacaksa yüksek maaş alan emekliler için geçerli olmalıdır. Ben şimdi soruyorum: Bir milletvekili emeklisine, bir bakan emeklisine -biz de emekli olacağız- neden bu ikramiye verilir? Bunun da altını özellikle çiziyorum. İşte biz bu tutarsız duruma itiraz ediyoruz. Dolayısıyla bir istisna olacaksa yüksek maaş alan emeklilerimize bu istisna uygulanmalıdır.

Dördüncüsü, zor şartlar altında yaşayan dul ve yetimlere bu ikramiye kesinti yapılmadan verilmelidir, önerimizde bu da var.

Bunun yanında, ocak ayında yapılacak emekli maaşı zammında emeklimizin maaşı asgari ücretin üzerinde olmalıdır. Aslında bunu da kabul etmiyoruz; asgari ücretin, açlık sınırının çok daha üzerinde olmalıdır. Bir de emekli maaş zamlarında enflasyon farkları uygulanmalıdır.

Evet, arkadaşlar, değerli milletvekilleri; emeklimizin zor şartlar altında yaşamasına bizim gönlümüz razı değildir. Mademki emeklimizin zor durumunu siz de kabul ediyorsunuz o zaman göstermelik bir ikramiye vermeyelim. Emeklimizin yarasına gerçekten merhem olacak bir ikramiye olsun bu.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

İSA MESİH ŞAHİN (Devamla) - Toparlıyorum Başkanım.

BAŞKAN - Buyurun.

İSA MESİH ŞAHİN (Devamla) - 5 bin lira değil, 30 bin lira ikramiye diyoruz; çalışan emekliye de bu ikramiye verilsin diyoruz; dul ve yetimlere de kesinti yapılmadan bu ikramiye verilsin diyoruz; milletvekili gibi, bakan gibi üst düzey emekli maaşı alanlarda bir istisna uygulansın diyoruz; emekli maaşı asgari ücretin altında kalmasın diyoruz; sonraki maaş zamları için de enflasyon oranında artış olsun diyoruz; madem bir adım attınız, o zaman doğru bir adım atalım, emeklimiz bir daha gittiğiniz yerlerde sizin yakanıza yapışmasın -parantez içi, burada da sizi düşünüyoruz- emeklimizin yüzü gülsün diyoruz; iktidarı da bütün Türkiye'nin gözü önünde samimiyet testine davet ediyoruz diyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (Saadet Partisi sıralarından alkışlar)