Konu: | Saadet Partisi Grubunun Genel Kurul Salonu'ndaki grup yeri belirlenene kadar Meclisin tatil edilmesi gerektiğine ve Başkanlığın tutumunun bu yönde olmaması hâlinde usul tartışması açılmasını talep ettiğine ilişkin açıklaması |
Yasama Yılı: | 2 |
Birleşim: | 4 |
Tarih: | 05.10.2023 |
SELÇUK ÖZDAĞ (Muğla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 6 Temmuz 2023 tarihinde bir grup kuruldu burada. Bu grup kurulduktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başkanlık Divanının ve diğer parti gruplarının hangi hakları varsa; Adalet ve Kalkınma Partisinin, Cumhuriyet Halk Partisinin, Yeşil Sol Partinin, Milliyetçi Hareket Partisinin ve İYİ Partinin hangi hakları varsa bu hakların Saadet Partisi Grubuna da verilmesi gerekmekteydi. Bizim bunu talep etmemize bile gerek yok. Burası Türkiye Büyük Millet Meclisi, bizim anayasamız İç Tüzük ve bu İç Tüzük mucibince Başkanlık Divanının burada bize yer göstermesi gerekiyordu. Diğer partilerin İç Tüzük'ten kaynaklanan hangi hakları varsa; gerek ulaşım imkânları gerek oturma imkânları gerekse de çalışma takvimi konusunda, ofiste çalışan memurlarla ilgili, Adalet ve Kalkınma Partisi hangi imkânlara sahipse aynı imkânların Saadet Partisi Grubuna da verilmesi lazımdı.
Biz, bugün Meclis Başkanlığını yürüten Sayın Bekir Bozdağ'dan şunu istirham ediyoruz: Bir, çalışma usullerine uygun hareket etmenizi istiyoruz. Bugüne kadar 3 defa Meclis Başkanıyla konuştuk, Meclis Başkanlık Divanında konuştuk, bugün aynı şekilde arkadaşımız konuştu ve "1 Ekime kadar burada grup yeriniz belli olacak." dediler. Kim söyledi bunu? Meclis Başkanı söyledi. Bu bizim en tabii hakkımız. Biz kimsenin babasından lütuf istemiyoruz ki. Burası sizin babanızın malı falan değil, Meclis Başkanının da malı değil, Meclis Başkan Vekillerinin de malı değil; burası millete ait. Biz de millet adına buraya geldik, hâkimiyet kayıtsız şartsız millete aitse, egemenlik kayıtsız şartsız millete aitse burada bir grubumuzun olması lazım.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Başkan, lütfen tamamlayın.
SELÇUK ÖZDAĞ (Muğla) - Meclis Başkanı bize 2 tane teklifte bulundu ve dedi ki: "2 alternatife indirdik ya burada aynı takvim devam edecek bu oturma usulü, en sonda siz oturacaksınız veya Adalet ve Kalkınma Partisini ortaya alacağız, sağına ve soluna da muhalefet gruplarını almış olacağız veya diğer partileri almış olacağız." Bugün bir komisyon kuruldu. 1 Ekime kadar yapmadınız. 1 Ekimde Genel Kurul açılırken biz burada bu etkinliği yapacaktık; yabancı misyon şeflerinin olduğu yerde, Cumhurbaşkanının gelmiş olduğu yerde bunu yapmak istemedik, aynı zamanda bir terör faaliyeti olmuştu, Türkiye'ye karşı yapılmıştı. O nedenle bugün biz çalışma takvimine, usullerine göre hareket etmenizi istirham ediyoruz; aksi takdirde Meclisi tatile çıkarın. Salı gününe kadar halledeceğinizi söylediniz, salı günü Meclis toplansın, o gün bu işi halletmiş olalım; eğer bunu bu şekilde yapmayacaksanız biz usul tartışması talebinde bulunuyoruz İç Tüzük 63'e göre.
Teşekkür ediyorum.