GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:1
Birleşim:14
Tarih:12.07.2023

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI MEHMET MUŞ (Samsun) - Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Yapılan değerlendirmelerde Komisyonumuzla ilgili olan kısımlarına cevap vereceğim. Teklifle ilgili yapılan konuşmalarda "Bu teklifle ne kadar vergi toplanması amaçlanmaktadır?" şeklinde bir hem soru geldi hem de konuşma içerisinde bir değerlendirme yapıldı. Söz konusu teklifle yaklaşık 110 milyar TL'lik bir gelir hedeflenmektedir.

Yine, doğrudan, dolaylı vergilerle alakalı bir değerlendirme yapıldı. Değerli arkadaşlar, merkezi yönetim bütçesinde 2002 yılında dolaylı vergilerin oranı yüzde 64,9; 2023 yılında yüzde 63,8; bu bütçeyle beraber 63,2'ye düşmüş olacak.

Yine, bu ek motorlu taşıtlar vergisiyle alakalı "Kalıcı vergi olacak mı?" şeklinde bir soru soruldu. Hayır, zaten kanunda "1 defalığına mahsus" yazıyor. Yani şu an görüştüğümüz teklifin kanunlaşmasıyla beraber sadece 1 defa alınabilir, 2'nci defa alınması söz konusu değildir.

Yine, yapılan değerlendirmelerde özellikle akaryakıt üzerindeki vergi yüküyle alakalı bazı değerlendirmeler yapıldı. Şimdi, vergi yükümüz eşel mobil uygulaması öncesi yani 15 Mayıs 2018 öncesi benzinde yüzde 53,34; motorinde yüzde 46,79'du; 12 Temmuz 2023 itibarıyla benzinde yüzde 24,9 ve motorinde yüzde 23,5'e gerilemiş durumdadır. Bu oranlar AB ülkeleriyle kıyaslandığında ülkemiz de akaryakıt ürünlerinden alınan vergilere ilişkin yüklerde en son sırada yer almaktadır.

Yine, teklifin 12'nci maddesiyle alakalı yapılan değerlendirmelerde neden Adalet Komisyonunda görüşülmediğiyle alakalı bir değerlendirmede bulunuldu. Havalesi doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonuna yapılmıştır, teklif gelmiştir ve burada bu gündeme alınmıştır.

Yeni pakette ne kadar vergi alınacağıyla alakalı tekrar birden fazla milletvekilimiz sordu, onların tamamı değerlendirildi, hepsine cevap verdim. Geri kalan sorulan sorular ya doğrudan bakanlıklarla alakalı ya da milletvekillerinin kendi yerel seçim bölgeleriyle alakalı yapılan değerlendirmelerdir. Teklifle alakalı yapılan sorulara ve değerlendirmelere buradan bu cevapları veriyorum. Vermediğim cevap varsa milletvekillerimiz tekrar hatırlatırlarsa onlara da gereken cevabı veririm.

Teşekkür ediyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.