GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:84
Tarih:04.04.2023

AK PARTİ GRUBU ADINA YUSUF ZİYA YILMAZ (Samsun) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri ve ekranları başında bizleri izleyen vatandaşlarımız; hepinizi saygıyla selamlıyorum. HDP Grubunun önergesi üzerine AK PARTİ Grubumuz adına söz almış bulunuyorum.

6 Şubatta Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen, 50 bin insanımızın vefatına, 120 bin insanımızın da yaralanmasına sebep olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet ve yakınlarına sabrıcemil diliyorum.

Ülkemizde geçtiğimiz yüz on yılda 130 bin can kaybına sebep olan depremler olmuştur. Yani ülkemiz, coğrafyamız bir deprem bölgesidir. Sadece 1939'da Erzincan depreminde 35 bin insanımızı kaybettik. O yıllarda ülkemiz nüfusunun 17 milyon olduğu göz önüne alınırsa 1939 depreminin de ne kadar vahim sonuçları olduğunu görmekteyiz. Yaklaşık altı yılda bir yıkıcı depremlerin olduğu ülkemizde deprem gerçekliğini kabul etmemiz ve bu doğrultuda depreme dirençli yerleşim alanları oluşturmak mecburiyetinde olduğumuzu kesinlikle unutmamalıyız.

Kahramanmaraş merkezli depremde 13 milyon insanımız etkilenmiştir. Yıkıcı depremler 11 ilde yeniden inşa etmek zorunda olduğumuz 637.222 bağımsız bölümün yıkımına sebep olmuştur. Şu anda 227.027 yıkılacak ve ağır hasarlı bina mevcuttur. 55 bin bina tamamen yıkılmıştır. Maddi hasar 120 milyar dolar civarındadır.

Ülkemizde depreme dirençli yerleşim alanları oluşturmamız şarttır. Deprem mekanizmalarını durdurmak veya yok saymak mümkün değildir. 13 milyon yıl önce oluşmuş fay mekanizmalarından depremler oluşmaktadır. Yerkürenin 45 kilometre kalınlığındaki katmanı litosferde bulunan fay hatlarındaki hareket depremlere neden olmaktadır.

Değerli milletvekillerimiz, depreme dirençli şehirler ve yerleşim alanları oluşturma konusundaki bilincimizi artırmak için yapılması gereken işlerle ilgili olarak şu anda üyesi de olduğum Deprem Araştırma Komisyonunda bilim insanları şu önerilerde bulunmaktadır: Bir, kent yöneticilerinin depreme yönelik sorumluluklarının bilincinde olmaları gerekmektedir. İkincisi, kentin depreme dirençli olabilmesi için halkın da deprem konusunda bilincinin yükseltilmesi gerekmektedir. Üçüncüsü ise altyapı şebekelerinin, su ve kanalizasyon, doğal gaz gibi şebekelerin depreme dayanıklı inşa edilmeleri ve betonarme tesisatlar yerine esnek yapı malzemelerinin kullanılması şarttır. Yapı stoku depreme dirençli binalar olmalı ve buna ilaveten mutlaka zemin jeolojisi de ihmal edilmemelidir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

YUSUF ZİYA YILMAZ (Devamla) - Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin hemen ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında Deprem Araştırma Komisyonu kurulmuş ve çalışmalarına devam etmektedir.

Saygıdeğer milletvekilleri, deprem bölgemizde bir yandan vatandaşlarımızın geçici barınma, iaşe, sağlık, eğitim vesaire ihtiyaçları giderilirken bir yandan da kalıcı konut yapımı Hükûmetimiz tarafından hızla sürdürülmektedir. İlk etapta 67.050 konut ve köy evinin yapım süreci hızla başlatılmıştır.

Bu doğrultuda, HDP'nin grup önerisine ret oyu kullanacağımızı belirterek hepinizi saygıyla selamlıyorum.