| Konu: | HDP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 71 |
| Tarih: | 09.03.2023 |
AK PARTİ GRUBU ADINA ŞEYHMUS DİNÇEL (Mardin) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; HDP Grubunun Meclis araştırması önergesi üzerine grubum adına söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi ve aziz milletimizi saygıyla muhabbetle selamlıyorum.
6 Şubatta meydana gelen asrın felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabb'im bizlere bu acıları bir kez daha yaşatmasın temennisinde bulunuyorum.
Öneride, TMMOB'un vize ve rapor yetkilerinin kaldırılmasıyla ilgili kararların sonuçlarının etkisi üzerine bir araştırma komisyonu oluşturulması teklif edilmektedir. Değerli milletvekilleri, bizler, meseleye bütüncül ve tüm yönleriyle bakmaz isek doğru sonuçlara ulaşmamız mümkün olmaz. Elbette ki depremlerin yarattığı yıkımları ve etkilerini ve sonuçlarını hem teknik hem bilimsel hem sosyal ve psikolojik açıdan mutlaka tartışmalıyız, konuşmalıyız; bunları konuştukça, tartıştıkça bu tür felaketlerin gelecekte yaratacağı yıkımları en aza indirgeyebiliriz ama meseleyi salt bir yönüyle değerlendirirsek eksik değerlendirmiş oluruz. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda, meydana gelen yıkımların büyük bir kısmının 2000 yılı öncesine ait yapılar olduğu öngörülmektedir. Bu yapıların da büyük bir bölümünün odalardan vize almış, incelenmiş, onaylanmış projeler olduğu aşikârdır. Her onay almış projenin yıkılmayacağı, ayakta kalacağı gibi bir sonuca varmak da doğru değildir. Ayrıca, TMMOB'un 2005 tarihli 25833 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Mesleki Denetim Yönetmeliği'nin 4, 6, 15, 16 ve 18'inci maddeleri uyarınca vize tescili hâlâ zorunlu hâlde yaptırılmaktadır. TMMOB'un buna uymayan üyelerinin zorla Onur Kuruluna sevki yapılmaktadır. Yani pratikte vize uygulaması devam etmektedir.
Mimar ve mühendisler olarak TMMOB'dan beklentimiz, meslek gruplarının daha kaliteli hizmet verebilmeleri için çalışma sağlamaları, bu yönde çaba sarf etmeleridir. Diğer meslek gruplarında olduğu gibi en az iki yıl büro veya şantiye denetimi olmayanlara büro tescil belgesi verilmesi bizce sakıncalıdır, bununla ilgili yeni çalışmalar yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm projelerine doğrudan karşı çıkmaktansa bilimsel ve teknik destek vererek katkı sağlanmalıdır. Yönetmeliklere ve mühendislik ilmine uygun yapılsa bile uygulamalarda ve denetimde sorunlar yaşanabilmektedir, bundan dolayı bu olayı sadece oda vizesine bağlamak doğru bir yaklaşım olmaz.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
ŞEYHMUS DİNÇEL (Devamla) - Teşekkürler Başkanım.
99 Gölcük depreminden sonra tüm yönetmelikler gözden geçirilip, yeniden yapılıp daha sağlam, daha dayanıklı binalar için gerekli önlemler alınmıştır ama ne yazık ki yanlış zemin, denetim eksikliği ve yetersizliği yeni binaların da yıkımına neden olmuştur. Bugün bizler yaşadığımız büyük depremden doğru okumalar yapmalı, bu acıları tekrar yaşamamak için el birliğiyle mücadele etmeliyiz.
Ayrıca, bu yeni yapılacak yerlerle ilgili de birkaç şey söylemek isterim. Mutlak surette şehirler daha sert zeminlere yatay şehirler şeklinde yeniden geliştirmeli ama mevcut yerleri de sosyal donatı alanları olarak değerlendirmeli, şehrin tarihî, kültürel ve turistik yerlerinin yeniden ihyası için çalışmalar yapılmalıdır.
Bu vesileyle bir kez daha, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın.
ŞEYHMUS DİNÇEL (Devamla) - Teşekkürler Başkanım.
Yaralarımızın sarılması için gerek sahadan gerek saha dışından destek veren herkese teşekkür ediyorum. Yüce Meclisimizi ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.