| Konu: | Manisa Milletvekili Özgür Özel'in yaptığı açıklamasındaki bazı ifadelerine, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan asgari ücrete, ücretlilerin durumunu iyileştirmek için yaptıkları yasal düzenlemelere, Sarıkamış Harekâtı'nın 108'inci yıl dönümüne, 20-27 Aralık Mehmet Akif Ersoy'u Anma Haftası'na, "Koca Yusuf" adındaki iki uçağın yurda geri döndüğüne ve 21 Aralık 1963'te Rum terör örgütü EOKA militanlarının yaptıkları katliama ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 43 |
| Tarih: | 22.12.2022 |
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.
Özgür Bey asgari ücretten çok rahatsız olmuş anlaşılan. Onlar...
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Niye rahatsız olacağım?
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Öyle, öyle! Öyle gözüküyor.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Öyle anlaşılıyor. Yeni asgari...
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Düşüklüğünden rahatsız oldum, düşüklüğünden rahatsız oldum, düşüklüğünden.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - CHP'li belediyeler kaç para veriyor işçiye?
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Buradan öyle gözüküyor. Buradan öyle gözüküyor. Buradan aynen öyle gözüküyor, çok rahatsız olmuş.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - CHP'li belediyeler ne kadar veriyor Özgür Bey, bir laf da onlara söyle.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sayın Başkanım, müsaade ederlerse devam edeceğim.
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Buradan öyle gözüküyor, aynen. Moralin bozulmuş. Moralin çok bozulmuş, moralin.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - CHP'li belediyeler ne kadar veriyor işçiye?
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Veriyor. En iyisini biz veriyoruz, bundan yüksek veriyoruz.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Ne kadar veriyor, sor. Mersin'i ara da sor; ne kadar veriyor?
BAŞKAN - Sayın Özel... Sayın Şimşek...
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Mersin'in canına okudunuz, Mersin'in be, yeni kurtarıyoruz. Canına okudunuz Mersin'in!
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sayın Başkanım...
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - "Alo" de sor, "alo" de sor.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bir de" Mersin Belediyesi" deme bana.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - "Alo" de, bir sor.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sayın Başkanım, müsaade ederlerse devam edeceğim.
BAŞKAN - Sayın Özel, Sayın Şimşek; müsaade edin lütfen.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - "Alo" de, bir sor.
BAŞKAN - Baki Bey, bugün Grup Başkan Vekiline söz verdim, müsaade edin.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Mersin'miş! Rezillik paçanızdan akmış Mersin'de yıllarca.
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Moralin çok bozulmuş, moralin.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sayın Başkanım, hesap ortada.
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - 3.500 kişiyi işten çıkardınız, rezillik sizde, rezilliğin âlâsı sizde.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Seçimden önce sokmuşsun ne kadar yandaş partili varsa. Paçanızdan akıyor be!
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Hangi açıdan bakarsanız bakın açıklanan asgari ücret alım gücünü koruyan...
BAŞKAN - Özgür Bey...
BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Âlâsı sizde, âlâsı!
BAŞKAN - Sayın Özel, bir dakika bekleseniz...
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Hayır, o sataşıyor Başkanım.
BAŞKAN - Sayın Tunç, müsaade edin.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Mersin'miş! Al söz, konuş.
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkanım, morali çok bozulmuş.
BAŞKAN - Sayın Özel, bakın, mevkidaşınıza söz verdim, rica ediyorum ya.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Pardon, özür dilerim. Özür dilerim Sayın Başkanım.
MURAT EMİR (Ankara) - Diğer laf atana da söyler misiniz Sayın Başkan? Diğer laf atana da bir sözünüz var mı Başkan?
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Şimdi, Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; yeni asgari ücret Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklandı, hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
2022 Ocak ayında...
AHMET KAYA (Trabzon) - Bakalım o parayla bir hafta geçinilebiliyor mu?
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Dinleyin arkadaşlar, rahatsız olmayın.
2022 Ocak ayında 4.253 lira olan net asgari ücret bugün 8.506 lira olarak açıklandı. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Yıllık artış yüzde 100 olarak gerçekleşti. Böylece, çalışanlarımızı küresel enflasyona karşı korumaktaki kararlılığımızı göstermiş olduk. AK PARTİ iktidara geldiğinde yirmi yıl önce 185 lira olan asgari ücret...(CHP sıralarından gürültüler)
BAŞKAN - Sayın arkadaşlar, bakın, Özgür Bey konuşurken kimse itiraz etmedi, çok da ağır ifadelerle konuştu.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Yok, çok doğru şeyler söyledi, ondan herhâlde.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Ne ağırı ya? Başkanım, ne ağırı ya?
BAŞKAN - Söylerim ben size canım.
İSMAİL TAMER (Kayseri) - Beğenirsiniz beğenmezsiniz arkadaşlar, dinleyelim.
BAŞKAN - Buyurun.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sayın Başkanım, süremi baştan alabilir misiniz?
BAŞKAN - Ben size ilave süre veririm, önemli değil.
Buyurun.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - AK PARTİ iktidara geldiğinde 185 lira olan asgari ücret kur bazında, o günkü rakamla 100 dolara tekabül ediyordu. Bugün 8.506 lira 455 dolara tekabül ediyor. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Böylece biz ülkemizi 3 kat, 4 kat büyüttük diyoruz; asgari ücretlimizin, çalışanımızın ülkemizin büyümesine paralel olarak 4,5 kattan fazla alım gücünü artırmış oluyoruz.
MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Döviz olarak da yüzde 50 arttı, dolar olarak da. Daha önce 300 dolardı şimdi 450 dolar.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Tabii, biz sadece bununla kalmadık, tüm ücretlilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinin gelir ve damga vergisi dışında bırakılmasını sağlayan yasal düzenlemeyi, tarihî bir adımı atarak asgari ücretteki vergiyi biz kaldırdık. Sadece işçiler değil tüm kamu çalışanlarımızı kapsama alarak ücretlerin asgari ücrete kadar olan kısmını vergi dışı bıraktık. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
ALİ ŞEKER (İstanbul) - O da bizim zorlamamızla.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - İşçilerimizin net ücretlerinde çok önemli bir artış sağlarken istihdam, üretim ve yatırımı da destekledik.
BAŞKAN - Sadece kamu değil tabii yani.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Evet, kamu ve diğer sektörler; onu da söyledim, ikinci kez onu vurguladım.
8.506 liraya yükseltilen net asgari ücretin tüm işçilerimize ve işverenlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sabit gelirlilerimizin alım gücünü artıracak, refahını yükseltecek adımları atmaya devam edeceğiz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Değerli milletvekilleri, bugün 22 Aralık, Sarıkamış Harekâtı'nın 108'inci yıl dönümü. Sarıkamış tüm imkânsızlıklara ve dondurucu soğuğa rağmen bu memleketin kahraman evlatlarının vatan uğruna yazdıkları varoluş destanıdır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Devam edin.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sarıkamış, keskin ayazın bir bıçak gibi yüreklerimizi parçaladığı, gözü yaşlı anaların ocaklarına ateş, yiğitlerin kaderine şehadet düştüğü yerdir. Bugün hepimize düşen görev Sarıkamış şehitlerinin bağımsızlık uğruna, vatan aşkına canlarını feda edişlerinin nesillerimize çok iyi anlatılmasıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Sarıkamış Harekâtı'nın 108'inci yıl dönümünde Sarıkamış şehitlerimiz başta olmak üzere vatanımızın korunması, milletimizin bekası ve bayrağımız uğruna canlarını feda ederek bu aziz toprakları bizlere vatan kılan kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimizi de yâd ediyoruz, şükranla anıyoruz.
Değerli milletvekilleri, içinde bulunduğumuz hafta, 20-27 Aralık İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u Anma Haftası. İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde bağımsızlık fikrini seslendiren Mehmet Akif Ersoy millet olarak kalplerimizin bir ve beraber atması için büyük bir mücadele vermiştir.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
Buyurun.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Mehmet Akif Ersoy geride bıraktığı eserleri ve fikirleriyle geleceğimizi aydınlatmaya ve hepimize ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Bizlere İstiklal Marşı gibi millî bir hazine bırakan, vatanına, milletine duyduğu derin bağlılık ve sevgiyle kaleme aldığı İstiklal Marşı'mızı milletimize hediye eden büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u vefatının 86'ncı yıl dönümünde rahmet ve minnetle anıyorum.
Değerli milletvekilleri, insani yardım götürmek ve vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla Ukrayna'ya giden ve hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanı'nda kalan 2 Koca Yusuf uçağımız Kayseri'deki 12'nci Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına iniş yaparak yurda geri döndüler.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Tamamlıyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Ukrayna'da uzun bir süredir bekleyen nakliye uçaklarımızın ve personelimizin ülkemize sağ salim dönmüş olmaları bizler için büyük bir mutluluğa sebep oldu. Kahraman pilotlarımızı, bakım personelimizi, emeği geçen tüm personeli tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
21 Aralık 1963'te Rum terör örgütü EOKA militanları Türk alayında görev yapan Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın evine baskın düzenleyerek küvete saklanan eşi ve oğullarını vahşice katletmişlerdi. Katliamı yapanları buradan tekrar lanetliyorum, bir kez daha Binbaşı Nihat İlhan'ı, eşi ve çocuklarını rahmetle anıyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.