GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki'nin 368 sıra sayılı Komisyon Raporu üzerinde yaptığı savunma konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:6
Birleşim:42
Tarih:21.12.2022

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum.

Sayın Tiryaki savunmasında ismimi zikretti, Karma Komisyonda "bu işlemin bir siyasi karar olduğu" şeklindeki beyanımı zikretti. Bu konuşmanın öncesi var, sonrası var. Benim maksadım şudur, şunu söylemek istedim ben: Hukuk ile siyaset bazen iç içe girer.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Tabii.

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemini belirlerken İç Tüzük'e ve Anayasa'ya, aynı şekilde Komisyon da İç Tüzük'e ve Anayasa'ya dayanır. Burada, Semra Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi İç Tüzük 135 ve 138 ile Anayasa 84'e göredir. Bu, hukukidir fakat bunun gündeme alınıp alınmaması ise siyasi saiklerle olur. Benim demek istediğim şudur ki hukuk ile siyasetin iç içe girdiği... Hatta örnek de verdim, dedim ki: HDP bir empati yapabilir mi?

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Sizin Meclise gelmeyen onlarca vekiliniz var. Onlarca vekiliniz var hiç Meclise gelmiyor, onları da düşürsenize, hiç gelmiyorlar!

OYA ERSOY (İstanbul) - Erzurum'dakine niye hiçbir şey yok?

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Zehra'ya da bir dava açın.

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Başkanım bu önemli bir şey, süreyi uzatırsanız bitireceğim hemen.

BAŞKAN - Uzatma... Biliyorsunuz, süreniz İç Tüzük 60'a göre bir dakika.

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Burada savunmaya cevap vermek için değil kesinlikle, şunu söylemek istiyorum...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ (İzmir) - Taşkesenlioğlu'na da o hukuku uygulasaydınız ya!

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Zehra'ya da uygulayın. Halkın parasını götürmüş kutu kutu! Kutu kutu para götürmüş!

OYA ERSOY (İstanbul) - Taşkesenlioğlu! Ona da bir şey söyle istersen!

BAŞKAN - Peki, açalım mikrofonunuzu Sayın Can, İç Tüzük 60'a göre süreniz bir dakikadır ama açacağım.

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) - Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti Semra Güzel'in milletvekilliğinin devamsızlıktan düşürülmesini doğru bulmadığını söyledi. Ancak, sonunda da dedi ki: "Biz, düşürülmesi noktasında oy vereceğiz." Acaba nedendir diye sordum çünkü siyasi saiklerle bu düşünceye vardılar; kastımız budur. Biz yargılama yapmıyoruz. Hukuk ile siyasetin iç içe geçtiğini ve siyasi gündemi belirleyenin de çoğunluktan yana olduğunu arz ederim.