| Konu: | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 5'inci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 6 |
| Birleşim: | 34 |
| Tarih: | 10.12.2022 |
AK PARTİ GRUBU ADINA RECEP ŞEKER (Karaman) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine grubum adına söz aldım. Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü uluslararası önemi haiz halk sağlığı risklerinin ülkemize girmesini önlemek amacıyla uluslararası giriş noktaları ile Türk boğazlarında uluslararası standartlarda sağlık denetimi yapmakta olan ve küresel düzeyde sağlık hizmeti sunan özel bütçeli, tarihî bir kuruluştur.
Genel Müdürlük tarafından 2022 Kasım sonu itibarıyla 48.118 kişiye seyahat sağlığı hizmeti verilmiş, 40.537 kişiye seyahat aşılaması yapılmış, 12.590 kişiye telefonla seyahat sağlığı danışmanlık hizmeti verilmiş, sıtma bölgesine giden 25.897 kişiye sıtma profilaksisi ilacı uygulanmış, tele sağlık hizmeti olarak uluslararası denizlerde seyir halindeki 2.024 vakaya uzaktan sağlık danışmanlık hizmeti verilmiş, 3.717 adet gemi sağlık sertifikası düzenlenmiş, 34.904 adet pratika ve 34.780 adet patenta verilmiştir.
Ayrıca, gelirlerinden ülke sağlık hizmetlerine katkı sağlayan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 2022 yılında değişik tip ve segmentler de tıbbi cihaz alımı gerçekleştirilmiş ve sağlık tesislerine dağıtımını sağlamıştır. Bu kapsamda daha geçen gün Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanemize ihtiyaç olan göz argon lazer cihazı temini gerçekleştirilmiştir. Sayın Bakanımıza ve ilgili genel müdürlerimize ilimiz adına şükranlarımı sunuyorum.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; pandemi sürecinde Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğümüzün de gayretleri dâhilinde tüm Sağlık Bakanlığı kademeleri yoğun çaba sarf etti. Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, AK PARTİ iktidarı olarak halkımızı korumaya yönelik maskeyi ücretsiz dağıttık, PCR testlerini ücretsiz yaptık, filyasyon ekipleriyle vatandaşlarımızın evlerine kadar ilaçları ücretsiz götürdük, yoğun bakımlardaki tedaviler dâhil tüm tedavileri ücretsiz yaptık. "Hayat Eve Sığar", "e-nabız" gibi teknolojik bilgi sistemleri kurarak hastalığın takibinde, yayılmasını önlemede çok önemli adımlar attık. Kendi ventilatör cihazımızı yaparak 80 ülkeye ihraç ettik, kırk beş günde bin sekizer yataklı 2 adet acil durum hastanesi yaptık, kendi aşımızı ürettik ve ihtiyacı olana ülkelere verdik. Her bütçe döneminde eleştirilen Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliği ve ileri görüşlülüğüyle "Hayalim." dediği 20'yi bulan şehir hastaneleri yapılmamış olsaydı, şu anda pandemi döneminde birçok ülkenin yaptığı gibi insanlarımızı toplu toplu mezarlara gömecektik. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Fişi çekilmek üzere olan yurt dışındaki vatandaşlarımızı uçak ambulanslarla ülkemize getirerek tedavi ettik. 161 ülkeye, 12 uluslararası kuruluşa kişisel koruyucu malzeme ve ayni yardımlar yaptık. Tüm bu pandemi mücadelemiz dünyaya örnek gösterildi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından başarı hikâyesi olarak yayına dönüştürüldü. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Tüm bu başarılarda pandemi cephesinde canlarını ortaya koyarak mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan sağlık ordumuzun ne yapsak ödeyemeyeceğimiz fedakârlığına bir nebze de olsa Meclisimizden çıkan yasal düzenlemelerle; sağlıkta şiddetin önlenmesi, malpraktis davalarında hekimlerin güvenceye alınması, 3600 ek göstergeden sağlık personelimizin faydalanması, döner sermaye ek ödemelerinde iyileştirmeler gibi dokunuşlar yaptık ve bunun neticesinde 6 bine yakın hekimimizin kamuya geri dönmesi sağlandı.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; seçim bölgem, Atatürk'ün, Yunus Emre'nin, Kâzım Karabekir Paşa'nın, Piri Reis'in, Karamanoğlu Mehmed Bey'in yurdu, Türk dilinin başkenti, sevgi ve hoşgörü şehri Karaman da AK PARTİ iktidarındaki sağlık yatırımlarından, hizmetten nasibini almıştır. Özellikle ilimiz için nüfusuna göre olması mümkün görülmeyen, Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarlarımıza, Karaman sevdasına ve ilimize verdiği değere istinaden izin verdiği tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültelerinin kurulmasıyla Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 56 adet profesör, doçent öğretim üyesi Karaman halkına hizmet etmekte. Artık, Karaman'da açık kalp ameliyatları dâhil özellikli operasyonlar yapılabilmekte.
Son birkaç yıl içinde yaptığımız hizmetlerden bahsedecek olursak; diş hekimliği fakültesi hastanesi yapıldı, ayrıca farklı amaçlarda kullanılacak 2 adet sağlık kompleksi, bunların birinin içerisinde 40 ünitli diş hastanemiz, 112 acil başhekimliğimiz, TSM, ASM, hasta yakınlarının misafirhane olarak kullanacağı 30 yataklı bir misafirhane; ikinci sağlık kompleksimizde Sağlıklı Hayat Merkezi, 112 acil istasyonu, 1 No.lu Aile Sağlığı Merkezi bulunmakta. Ayrıca 8 No.lu Aile Sağlığı, 11 No.lu Aile Sağlığı, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi binası, Ermenek Hastanesi ek binası, Ayrancı Entegre Hastanesi gibi birçok tesis yaparak Karaman, 765 milyon liralık sağlık tesisi ve cihazları almıştır; cihaz eksiğimiz kalmamıştır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
RECEP ŞEKER (Devamla) - Eğitim ve Araştırma Hastanesi 50 bin metrekare kapalı alanlı ek bina projesi yapım aşamasında; Kazancı, Güneyyurt, Başyayla, Hürriyet Mahallesi ASM'si, 10 No.lu ASM, Akçaşehir ASM ve 112 istasyonları ihale aşamasında. Ermenek 112 istasyonunun yapımı devam etmektedir.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle tüm vatandaşlarımızın en temel hakkı olan sağlık hakkını en iyi şekilde almasını sağladığı için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sağlık Bakanımıza, bürokratlarımıza ve sağlık ordumuza teşekkür ediyor, 2023 yılı bütçemizin ülkemize, milletimize ve ilimize hayırlı olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyor, heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)