GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 4'üncü Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:33
Tarih:09.12.2022

AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET AKAY (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı DSİ Genel Müdürlüğünün bütçesi üzerinde söz almış bulunmaktayım. Sizleri, aziz milletimizi ve Şanlıurfalı hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum.

Devlet Su İşleri su yönetimi, tarım alanlarının ıslahı başta olmak üzere taşkın önleme ve enerji kaynağı inşa çalışmalarıyla ülkemize hizmet veren önemli bir kamu kuruluşudur. DSİ halkımızca daha çok baraj yapan bir kurum olarak bilinmektedir. Gerçekten de Devlet Su İşleri özellikle 2002 yılından bu yana dünyanın sayılı barajları arasında yer alan barajları inşa etmiştir. Deriner, Yusufeli, Ilısu Profesör Doktor Veysel Eroğlu Barajları devasa barajlardan sadece birkaçıdır.

Değerli milletvekilleri, 2020 yılının başında dünyayı saran ve insanlığı eve hapseden Covid-19 salgını ve yine tüm dünyayı olumsuz yönde etkileyen Ukrayna savaşı, bizlere kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaçlar arasındaki dengenin var olduğunun gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde hatırlatmıştır. Bu iki gelişme dünya genelinde gıda ve enerji başta olmak üzere tüm alanlarda ciddi üretim aksaklıkları meydana getirmiştir. Özellikle Avrupa'da boşalan market raflarını çok gördük. Dünyanın en önemli buğday üreticileri Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm dünyada gıda krizine neden oldu. Bu krizin aşılmasında Türkiye'nin garantörlüğünde tahıl koridoru oluşturuldu. Bu koridor, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Rusya hem de Ukrayna'yla aynı anda konuşabilen tek lider olması sayesinde açılabilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri başta olmak üzere birçok devlet ve hükûmet başkanı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerini iletmişlerdir. Zira, bu koridor, açlıkla mücadele eden Afrika ülkeleri ve çeşitli çatışma alanlarında yaşayan insanlar için can suyu niteliğindeydi. Bu koridordan dünya pazarına bugüne kadar 13 milyon tondan fazla tahıl intikal etti. Bu durum Türkiye'nin dünyadaki saygınlığını ve gücünü bir kez daha gösterdi. Aynı şekilde, enerji arzında yaşanan sıkıntılar dolayısıyla da yine Avrupa ülkelerinde doğal gaz sıkıntısı had safhada devam ediyor; çok şükür, Türkiye'de hem gıda hem enerji tedarikinde hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Alınan tedbirler sayesinde, dünyadaki krizin olumsuz etkileri en aza indirildi. İşte, bu tedbirleri yirmi yıldır etap etap hayata geçiren, AK PARTİ ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Değerli milletvekilleri, GAP'ın merkezi ve sulanabilir arazi bakımından Türkiye'nin 3'üncü büyük alanına sahip Şanlıurfa'mızda DSİ yatırımları tarımsal hasıla artışı ve ilave istihdam sağlamaktadır. Şanlıurfa, 9 milyon 345 bin dekar sulanabilir tarım arazisine ve ülkemizin sulanabilen tarım arazisinin yüzde 11'ine sahiptir. Harran ana kanalı, Suruç pompaj sulaması, Bozova pompaj sulaması, Mardin Ceylanpınar ana kanalı, Viranşehir pompaj sulaması ve diğer yatırımlarla ilimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır.

Bizim de takip ettiğimiz Akçakale ve Harran ilçelerimizin dağ eteği 23 köyünü kapsayan ve 107 bin dekar araziyi sulamaya açan MC1 cazibe sulama projesinde inşaat çalışmaları son sürat devam etmektedir. Bu projenin toplam maliyeti 1,5 milyar liradır. Ayrıca Akçakale'nin batı kısmında bulunan Haktanır sulama sahasında 32.500 dekar araziyi cazibe sulamasına kavuşturmak için girişimlerimiz ve çalışmalarımız başlatılmıştır. Bu alanda derin kuyular söz konusu ve yüksek elektrik sarfiyatı yapılmakta, bu da çiftçilerimize ek maliyet getirmekteydi. Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimizi ziyaretinde açılışı yapılan Viranşehir pompaj sulaması da faaliyete geçmiştir. Tüm bunlar çiftçilerimizi yüksek elektrik maliyetinden kurtaracak ve kalıcı çözüm sağlayacaktır. Ayrıca, yağış düzensizliği nedeniyle tarımsal üretimde yaşanması muhtemel aksaklıkların da önüne geçmiş olacaktır.

Değerli milletvekilleri, su olmadan hayat olmaz. Dünyanın yüzde 71'i suyla kaplı olmasına rağmen kullanılabilir su miktarı sadece yüzde 1'dir. Orta kuşakta bulunan Türkiye'miz su stresi yaşayan ülkeler arasındadır. 2050 yılında artan nüfus ve kuraklık nedeniyle su fakiri ülkeler arasında olacağımız öngörülmektedir. Bu nedenle, su vatandır anlayışıyla hareket ediyor ve geleceğe yönelik adımları hızlı bir şekilde atıyoruz ve atmaya da devam ediyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

AHMET AKAY (Devamla) - DSİ'nin, sahip olduğu altmış sekiz yıllık tecrübeyle, nitelikli insan kaynağıyla, geniş araç filosuyla Türkiye Yüzyılı'nın inşasında ülkemizin öncü kuruluşlarından biri olacağına inanıyorum.

Gazi Meclisimizden, gayretleri dolayısıyla DSİ çalışanlarımızın tümüne şükranlarımızı sunuyorum. 2023 yılı bütçemizin bütün bakanlıklarımıza hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)