GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:27
Tarih:30.11.2022

DURSUN ATAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasası Kanun Teklifi'nin 10'uncu maddesi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Sayın milletvekilleri, bu çatı altında en çok konuşulan konuların başında tarım ve hayvancılık gelmektedir. Tarımda sorunlar ve çözümler söyleniyor, konuşuluyor ve yazılıyor ancak AKP iktidarı tarımın, çiftçinin sorunlarına kulak tıkadığı için tarımdaki çözümsüzlük havuzundan bir türlü çıkamıyoruz. Çiftçi kan ağlamaya devam ederken Türk tarımı her geçen gün kötüye gidiyor. Bunun en önemli nedeni, AKP'nin günü kurtarma politikasıdır. AKP yirmi yılda tarımda genel ve millî bir politika oluşturamamış, tarımda esas sorunları çözmek yerine, sürekli pansuman mahiyetindeki geçici çözümleri tercih etmiştir. Bu günü kurtarmalık pansuman tedbirler, tarımın sorunlarını ve bu sorunların çözüm maliyetlerini artırmıştır, artırmaya da devam etmektedir. Bu yüzden tarım ve hayvancılıkta sorunlar giderek artmakta, çiftçi gün geçtikçe fakirleşmekte ve toprağını terk etmektedir.

Değerli milletvekilleri, Türkiye'de kuru değneği toprağa diksen yetişir ama AKP'nin ülkeyi getirdiği noktada yüksek girdi, düşük ürün fiyatları yüzünden çiftçi ekemez, dikemez, üretemez hâle gelmiştir. Bakın, bu şaka değil; eskiden soğan üreten çiftçi şimdi 1 kilo soğanı zor alır duruma geldi, dün şeker pancarı üreten çiftçi bugün ucuz şeker alabilmek için kuyrukta bekliyor, eskiden zeytin üreten bir çiftçi bugün 2 litre zeytinyağı alamıyor. Mazot pahalı, ilaç pahalı, gübre pahalı, tohum pahalı, traktör pahalı, yem pahalı. TÜİK'e göre tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 134 arttı, çiftçiye göre en az yüzde 200 artış var. Ne yapsın bu çiftçi, nasıl üretsin?

Diğer yandan, tarımda verilen destekler gerçek çiftçiye ulaşmıyor, tarımda destekler aracıya veya iş adamlarına gidiyor, çiftçinin eline geçmiyor. Ey AKP, yandaşlarınız, 5'li çeteleriniz milletin karnını doyurmaz; üretici, çiftçi milleti besler ve bunlar milletin karnını doyurur.

Türkiye'de hayvancılığın durumu da içler acısıdır. Bugün, Türkiye'de damızlık ve süt hayvanları kesilmektedir, bir yıl içinde kesilen inek sayısı 1,5 milyondur. 20-30 hayvan besleyen küçük işletmeler tamamen yok olmuştur. Şu anda, Tarım Bakanlığının et maliyeti 120 lirayken besici eti 100 liraya dahi satamamaktadır. Bir hayvan ayda en az 4 torba yem yemektedir, şu anda 1 torba yemin fiyatı 350 liradır. Bir zamanlar, hayvanlarımızın gezdiği meralarda bugün beton mikserleri gezmektedir.

Değerli milletvekilleri, Türkiye'de tarım artık millî bir sorun hâline gelmiştir. Eğer bu sorunu çözemezsek son bir yılda yüzde 150'nin üzerinde artış gösteren gıda enflasyonu daha çok artacak, gıdaya zam üstüne zam gelmeye devam edecek, gıdaya ulaşmak çok daha zor hâle gelecektir. Kırsal bölgeler tamamen boşalacak, kentlerde göçe bağlı konut, işsizlik gibi sorunlar daha da büyüyecektir. Bu yüzden tarımda artık millî, akılcı ve sürekli bir politika izlenmelidir, çiftçiler daha fazla bütçeyle desteklenmelidir, bu destekler doğrudan çiftçiye verilmelidir, girdi maliyetleri azaltılıp çiftçinin kârı arttırılmalıdır. Ayrıca, Türkiye'de iflas etmek üzere olan tarım ve hayvancılığı kurtarmak, güvenli gıdaya ulaşabilmek için nitelikli ve yetişmiş ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, teknikerler ve veterinerlerin istihdamları arttırılmalıdır. Bu bölümler her yıl binlerce mezun vermektedir ancak ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, ziraat teknikerleri ve veterinerler işsizlik yüzünden mesleklerini yapamamaktadır. Tarım Bakanlığına son on yılda atanan veteriner sayısı 900, 2020 yılından beri kamuya atanan ziraat mühendisi sayısı 670, gıda mühendisi sayısı ise sadece 145'tir. Yani bu bölümlerden mezun olan yetişmiş beyin gücü ya diplomalı işsiz kervanına katılmakta ya da asgari ücretle meslekleri dışında çalışmaktadır.

AKP, mevcut üniversitelerin imkânlarını ve eğitim kalitesini arttırmak yerine, işsizliği gizlemek amacıyla her yere üniversite açmıştır. Sonuç olarak; tarımı hor gören, yarını zor görür.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

DURSUN ATAŞ (Devamla) - AKP tarımı hor görmektedir. Bu yüzden yarını da göremeyecektir diyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)