GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Oturum Başkanı TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç'in, TBMM Başkanlığının bir tezkereyle gündeme aldığı RTÜK üyeliğine ilişkin Divan kararının Genel Kurulun onayına sunulup sunulmaması hakkında usul görüşmesi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:14
Tarih:01.11.2022

YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.

Usul tartışmasında lehte söz aldım.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda AK PARTİ kontenjanından seçilen 1 üyenin istifası nedeniyle boşalan üyeliğe, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, bugün seçim gerçekleştireceğiz.

Seçimin nasıl yapılacağı Anayasa'nın 133'üncü maddesinde ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 35'inci maddesinde belirtilmiş. 35'inci maddenin (5)'inci fıkrasına göre "Üst Kurul üyelerinin görev süresi altı yıldır. Üyelerin üçte biri iki yılda bir yenilenir. Üyelerin görev sürelerinin bitiminden iki ay önce; üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması hâlinde, boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise tatilin bitiminden itibaren bir ay içinde aynı usulle seçim yapılır. Bu seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasî parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarının hâlihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılır. Üyeliklerdeki boşalma sebebiyle yapılan seçimlerde seçilen üyeler, yerlerine seçildikleri üyelerin görev süresini tamamlar." 35'inci maddenin (5)'inci fıkrasında seçimin nasıl yapılacağına ilişkin düzenleme bu şekilde. RTÜK üyeliğinin boşalma tarihî, AK PARTİ kontenjanından seçilen RTÜK üyesinin istifa tarihi ve RTÜK üyeliğindeki boşalma tarihi 1 Temmuz 2022; bu tarihte hâlihazırdaki oran AK PARTİ lehine. RTÜK tarafından üyelikte boşalmanın Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirildiği tarih 11 Ekim 2022, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının da AK PARTİ Grubuna "Adaylarınızı bildirin." şeklindeki yazısı da 12 Ekim 2022; bu tarihte de yine üyelik AK PARTİ lehine. Aday bildirdikten sonra ise Meclis aritmetiğinde bir değişiklik oluyor ve sorunun buradan kaynaklandığı ifade ediliyor, usul tartışması bunun için açıldı.

1 Temmuz 2022'den itibaren dört aylık sürede toplam 5 kez Meclis aritmetiği değişiyor değerli arkadaşlar, 5 kez değişiklik oluyor yani partilerden partilere değişiklik oluyor. Bu durumda üyeliğin boşaldığı tarih 1 Temmuz 2022. 35'inci maddenin (5)'inci fıkrasında "boşalan üyeliklerin" şeklindeki ibare... Dolayısıyla boşalma tarihi 1 Temmuz 2022. 1 Temmuz 2022'de de Meclis aritmetiğine göre, AK PARTİ'li üyenin istifası nedeniyle boşalan üyeliği... Kalan bir yıllık süreyi tamamlamak üzere seçim yine Meclis aritmetiğine göre AK PARTİ lehine.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

YILMAZ TUNÇ (Devamla) - Tamamlıyorum.

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.

YILMAZ TUNÇ (Devamla) - Dolayısıyla şunu ifade etmek lazım: Eğer bu görüş kabul edilse, şu anda biz seçim yapmak üzereyken de Meclis aritmetiği değişebilir, o zaman ne yapacağız?

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - Yasayı değiştiririz.

YILMAZ TUNÇ (Devamla) - Zaten o arada 5 kez değişmiş dolayısıyla üyelik ne zaman boşalmış ve -kanunun lafzından da anlaşılan odur- Meclisteki hâlihazır durum, oran neyse odur, o da AK PARTİ lehinedir.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - O zaman 11 Ekimde niye yazdınız?

YILMAZ TUNÇ (Devamla) - Geçmişte de 2015 yılında da yine böyle bir tartışma olmuş, Anayasa Mahkemesi karar vermiş "35'inci maddede bir açıklık yoktur." demiş ve "O açıklığı Parlamento kararıyla doldurabilirsiniz." şeklinde, Anayasa Mahkemesinin de böyle bir kararı var.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - İşinize geldi mi Anayasa Mahkemesi, işinize gelmeyince yok.

DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU (İzmir) - 11 Ekimde niye yazı yazdınız o zaman?

YILMAZ TUNÇ (Devamla) - Bu nedenle, tutumunuz lehinde olduğumu belirtiyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)