GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:5
Tarih:11.10.2022

AK PARTİ GRUBU ADINA UĞUR AYDEMİR (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; CHP grup önerisi üzerine grubum adına söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi ve ekranları başında bizleri izleyen aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Öneriye baktığımızda Borsa İstanbuldaki manipülasyonlar ve tek adam rejimi nedeniyle ülkedeki sonu gelmez bir ekonomik krizin başladığını ifade eden ve sonu gelmeyen krizlerin olduğunu ifade eden bir önerge; tabii bunlara katılmamız mümkün değil, başından ifade edeyim.

Evet, değerli arkadaşlar, son günlerde Borsa İstanbuldaki dalgalanmalar neticesinde SPK inceleme başlatıyor, inceleme neticesinde de 10 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Savcılıkta... Tabii, bu arada Borsa İstanbulda da bu 10 kişiye işlem yapma yasağı getiriyorlar. Savcılık yaptığı soruşturma neticesinde 10 kişinin 5'ini tutukluyor, 3 kişiyi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıyor ve 2 kişiyi de arama çalışmaları devam ediyor.

Evet, değerli arkadaşlar, gördüğümüz gibi zaten SPK gereğini yapıyor, savcılık da gereğini yapıyor. Konu yargıya intikal etmiş, daha fazla derinlemesine bu işe girmek istemiyorum ancak şunu da ifade etmek istiyorum: SPK 2021 yılından itibaren 479 kişi hakkında işlem yasağı getirmiş, 168 kişi hakkında da 188 milyon lira para cezası kesmiş, 79 kişi hakkında da adli makamlara suç duyurusunda bulunmuş.

Evet, değerli arkadaşlar, bundan tam bir yıl önce Borsa İstanbula baktığımızda BIST 100 Endeksi'nin 1.400 puan olduğunu görüyoruz. Bugün baktığımızda BIST 100 Endeksi kaç? 3.580 yani 2,5 kattan fazla BIST değer kazanmış, yatırımcısına para kazandırmış.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Dolar bazında aynı yerde.

UĞUR AYDEMİR (Devamla) - Dolayısıyla Maliye Bakanımızın çıkıp da "BIST'e yatırım yapın, Borsa İstanbula gelin." demesi kadar hangi şey doğal olabilir? Ne yapması lazım? "Dövize koşun." mu demesi lazım? Geçtiğimiz aralık ayında zaten bunları biz çok duyduk. Plan ve Bütçe Komisyonunda arkadaşlar "Doların nerede duracağını biz bilemiyoruz..." Herkesi dolara koşturanlar speküle etmiyor, provoke etmiyor... Ama rakamlar ortada; 1.400 puandan 3.580 puana gelen Borsa İstanbulda Maliye Bakanımızın yatırımcılarını uyarması "Dolardan daha fazla kazandırıyor." demesi, "Faizden daha fazla kazandırıyor." demesi, "Mevduat gelirinden daha fazla, altından daha fazla kazandırıyor." demesi; neresi suç bunun? Evet, bir Maliye Bakanı tabii ki yatırımcısını...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Maliye Bakanı yapamaz.

ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Vakıfbankın hareketi bu, bir aylık hareketi.

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

UĞUR AYDEMİR (Devamla) - Evet, bir Maliye Bakanı tabii ki ülkedeki yatırımcıyı yatırıma teşvik etmesi lazım.

ÇETİN OSMAN BUDAK (Antalya) - Borsada mı, borsada?

UĞUR AYDEMİR (Devamla) - Biz ne diyoruz? Yatırım, istihdam, üretim, ihracat diyoruz; Türkiye böyle kalkınıyor. Türkiye böyle kalkındığı için uluslararası derecelendirme kuruluşları ne yaptı? Türkiye'nin büyümesini pozitif yönde revize etti. (AK PARTİ sıralarından alkışlar, CHP sıralarından gürültüler)

Bakınız, son bir yılda tarihî bir zirve yakaladık istihdamda, 31 milyon kişi istihdam ediyoruz. Evet, son bir yılda arkadaşlar, işsizlik oranını tek haneli rakama düşürdük. Nasıl düşürdük? İşte, Maliye Bakanımızın çağrısıyla düşürdük. Nasıl düşürdük? Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla, Cumhurbaşkanımıza yatırımcının güven duymasıyla birlikte bunları sağladık. Türkiye'yi büyütmeye devam edeceğiz, ihracatı artıracağız ve Türkiye'yi tökezletmek isteyenlere, dönen tekerleğe çomak sokmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Dolayısıyla yargıya intikal eden bir konu hakkında da değerli arkadaşlar, yargının sonucunu hep birlikte takip edeceğiz diyorum.

ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Bir de Meclis araştırsın. Bir de Meclis araştırsın, ne zararı var? Bir de Meclis araştırsın.

UĞUR AYDEMİR (Devamla) - Öneriye katılmadığımızı ifade ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)