GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:77
Tarih:07.04.2022

CHP GRUBU ADINA SUAT ÖZCAN (Muğla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ Parti grup önerisi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım.

Ülkemizde yapboz tahtasına dönen, sürekli bozulup dağıtılan, sonra da yama projelerle toparlanmaya çalışılan en önemli sosyal politika alanı eğitimdir. Bırakın en iyisini, iyi değil, kötüsüyle karşı karşıyayız. Eğitim sistemimiz tamamen sınav merkezli anlayış ve uygulamalara sahip; hâl böyleyken LGS, YKS ve tüm sınavlara 15 milyona yakın öğrenci giriyor, üniversite sınavlarına da 3 milyona yakın. Peki, ne kadarı seviniyor, ne kadarı hayaline kavuşuyor? Anayasa'ya göre herkesin eğitim hakkı ortadayken... Eğitim süreci evde başlıyor. Evde durum nasıl? Bugün 10 milyon kişinin asgari ücretle, 3 milyon 400 bin kişinin asgari ücretin altında bir ücretle çalıştığı, 1 milyon 700 bin kişinin 1.500 liradan az ücretle geçindiği bir ortamda nitelikli eğitim koşullarını nasıl sağlayabilir anne ve babalar?

Eğitim sürecinin ikinci önemli ayağı okullar. Bir yanda yıllık eğitim ücreti 100 bin liraya yaklaşan kolejlerde eğitim alanlar, özel okullarda okuyanlar; diğer yanda devlet okullarında okuyanlar, ders kitapları, yardımcı ders kitaplarıyla sınavlara hazırlanan çocuklarımız. Eşitsizlik, devlet okullarında okuyan öğrencilerimiz aleyhine sürekli değişiyor yani ekonomik gücü olmayanlara kapıların kapandığı bir eğitim. Devlet okullarında ders kitapları, kaynak kitaplar ile yardımcı ders kitapları, test kitapları, yaprak testlerle sınavlara hazırlanılıyor.

Eğitim sürecinin üçüncü ayağı öğretmenler; kadrolu, sözleşmeli, ücretli, uzman, başöğretmen statülerinde kendilerine sağlanan koşullarla çocuklarımızı hem hayata hem de sınavlara hazırlamaya çalışıyorlar.

Velilere gelince, onların durumu daha vahim. Çocuklarının geleceği için dişinden tırnağından ayırdıkları her kuruşu onlar için harcıyorlar, yeter ki çocukları iyi bir eğitim alsın. Akademik beceri tüm okul sinerjisinin lise ya da üniversite sınavlarını merkeze alarak harcanması, çoktan seçmeli 4 ya da 5 seçenek arasından doğru olanı bulma becerisi olmamalı. Modern eğitimin felsefesinde test çözmek değil düşünmek vardır. Sorun alanlarını keşfetmek, çözüm önerisi sunmak, duygularını ifade etmek olmalıdır, akla ve bilime dayanmalıdır. Bu kapsamda, sınavlara hazırlık süreci öğrenciyi, öğretmeni ve velileri çok olumsuz etkilemekte, derin yaralar oluşturmaktadır.

Başarı başta olmak üzere, sosyal, psikolojik etkilerin yansımalarının saptanarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla İYİ Parti Grubunun araştırma komisyonu kurulması önerisini destekliyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

SUAT ÖZCAN (Devamla) - Tabii, şimdi, iktidar partisi ve destekleyen milletvekilleri her muhalefet önerisinde olduğu gibi "hayır" diyecekler ancak unutulmamalıdır ki yapılacak ilk seçimde milletimiz de size "hayır" diyecektir.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)