GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:70
Tarih:23.03.2022

AK PARTİ GRUBU ADINA YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; HDP grup önerisi üzerine, AK PARTİ Grubum adına söz aldım. Genel Kurulu ve aziz milletimi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

İki yılı aşkın bir süredir dünya pandemiyle pençeleşiyor; tüm dünya devletleri yaralarını, bu kapsamda, sarmaya çalışıyor.

Değerli arkadaşlar, ekonomilerin çöküşüne hep birlikte şahit olduk. Dünyada emtia maliyetleri, enerji fiyatları, gıda fiyatları tarihî zirvelere ulaştı. Yanı başımızda başlayan savaşla dünyanın nereye evrileceği henüz belirsiz; petrol, doğal gaz, enerji fiyatlarının yine yarın ne olacağını bilemiyoruz. Bunları yok saymak basit bir tabirle körlüktür. Tüm bunlara bağlı olarak euro bölgesinde ve dünyanın birçok noktasında enflasyon tarihî değerlere ulaştı. Dünyanın en zengin, en gelişmiş ülkeleri bile bu durumun pençesinde âdeta kıvranıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, şükürler olsun ki, Türkiye'nin ekonomik altyapısı sağlam, makro verileri de çok iyi. Bugün ihracatımıza baktığımızda 225 milyar dolara ulaşmış ve büyüme oranımız da yüzde 11'lerin üzerine çıkmıştır.

Türkiye ekonomi modelinin önceliklerinden biri de enflasyonla mücadeledir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, Türk halkını biz enflasyona ezdirmeyeceğiz, bu kapsamda gerekli olan tüm adımları attık, inşallah atmaya da devam edeceğiz. Modelimizin asıl temel amacı açıktır; üretime, yatırıma ve ihracata odaklanarak istihdamı artırmak, yine, Türkiye ekonomisinin dengeli, istikrarlı büyümesini sağlamaktır.

Dışarıdan ve içeriden yapılan manipülasyonlar neticesinde, 20 Aralık öncesinde, doların 18'i geçtiği süreçte yapılan yorumlamalara ve hesaplamalara baktığımızda, dövizin 1 TL'lik artışının hazineye maliyetinin milyarlar olduğu, ayrıca, reel ekonomiye zararının da çok büyük olduğu hep ifade ediliyordu. Bu kapsamda önemli bir ürün de kur korumalı mevduat hesabıdır. Bu yeni ekonomik modelle birlikte dövizin geri geldiğini ve zaman içerisinde dövizin dengeye ulaştığını gördük. Türk lirası tasarruflarının özendirilmesi ve güçlendirilmesi için güçlü adımlar attık. 23 Mart 2022 itibarıyla sistemde biriken toplam tutar 591 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

YAŞAR KIRKPINAR (Devamla) - Böylece döviz kurunda istikrar sağlanmış, vatandaşlarımızın ve tüzel kişilerin kur ataklarına karşı tedirginlikleri de giderilmiştir. Kur korumalı mevduat hesabıyla millî para birimimize olan güvenimiz de kuvvetlenmiştir. Rusya-Ukrayna krizi ve FED'in faiz artırmasına rağmen kurda stabilizasyon sağlanmıştır.

KEMAL PEKÖZ (Adana) - Maliye Bakanı "En dibe düştü." diyor.

YAŞAR KIRKPINAR (Devamla) - Böylece kurun enflasyon üzerindeki geçişkenliği azaltılmış ve firmaların kur kaynaklı maliyet baskıları da sınırlandırılmıştır. Pandemiye umut bağlayanlar, dövizin yükselmesine umut bağlayanlar hep boşa düştüler. İnşallah, kur korumalı mevduat hesabına art niyetli yaklaşan güruhlar da yine boşa düşeceklerdir diyor, Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)