| Konu: | CHP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 54 |
| Tarih: | 16.02.2022 |
AK PARTİ GRUBU ADINA TAMER DAĞLI (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; aziz milletimizi ve Gazi Meclisi saygıyla selamlıyorum.
Türkiye, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 sürecine rağmen büyümesini devam ettiren bir ülke olmayı başarmıştır. Dünya genelinde pandemi dolayısıyla yaşanan ekonomik ve sosyolojik sıkıntılar ülkemizde yaşanmasın diye devletimizin tüm imkânları vatandaşlarımızın emrine verilmiştir. Sadece Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız 2020'de 69,3 milyar TL, 2021'de ise 83 milyar TL sosyal yardımda bulunmuştur, 2022'de 104 milyar Türk liralık yardım öngörülmüştür.
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu süreçte bireysel emeklilik sigortasında da önemli bir değişiklik yaptık. Devlet katkılandırma payını yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardık. İhracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde yüzde 1'lik indirim yapıldı. Temettüyü yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürdük. Yine, bu hafta itibarıyla temel gıda maddelerindeki KDV oranını yüzde 8'den yüzde 1'e indirdik.
ÖZKAN YALIM (Uşak) - Elektrikteki KDV'yi yüzde 18'den yüzde 1'e indirin.
TAMER DAĞLI (Devamla) - Asgari ücrette yüzde 50, memur ve emekli maaşlarında yüzde 30,5 artışla vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdürdük. 2022 yılında, bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için sağlanan evde bakım desteği ve engelli aylıklarında önemli artışlar sağladık.
2021 yılında, ihracatımız, bir önceki yıla kıyasla yüzde 32,85 artışla 225 milyar 368 milyon dolara ulaşmıştır. Bu artışla 200 milyar dolar eşiği aşılmış ve tüm zamanların en yüksek yıllık ihracat rakamı gerçekleşmiştir. Ekonomik anlamda güven ifade eden yeni kurulan işletme sayısı Türkiye'de 2020 yılında 18 bin artarak 103 bine, kapanan şirket sayısı -çok düşük bir oranda- yüzde 14'ten yüzde 15,9'a çıkmıştır. Bu bilgiler bize 2020'de de büyüdüğümüzü göstermektedir. İhracatta ülke çeşitliliği 1 milyar doların üstüne çıkan ülke sıralamasında 46'ncı sıradayız. Yine, ihracatta ürün çeşitliliği 1 milyar doların üstünde olan ülke sıralamasında 48'inci sıradayız. Bundan sonra yapılması gereken, tabii ki katma değeri yüksek ihracatın artırılmasına katkı sağlayacak ürünleri üretecek firmalara destek olmaya devam etmektir. Dünya cari açıkla, bütçe açıklarıyla uğraşırken Türkiye'de bu oran yüzde 3,5'un altında seyretmektedir. Dünyada hane halkının borçluluk oranı yüzde 65, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 46, Türkiye'de ise bu oran yüzde 17'dir; reel sektörünün borçluluk oranı ise dünyada yüzde 98, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 101, Türkiye'de ise yüzde 66 seviyesindedir.
Teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)