GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:52
Tarih:03.02.2022

AK PARTİ GRUBU ADINA TANER YILDIZ (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

Bugün idrak edeceğimiz Regaip Kandili'nizi tebrik ediyorum. Üç aylarınızla beraber sağlık, sıhhat içerisinde hep beraber iyi bir yaşam sürmemizi temenni ediyorum.

Bazı gerçeklerden bu kısa süre içerisinde kısaca bahsedelim diyorum. Dünyada ekonomiler globalleşiyor, politikalar ulusallaşıyor. Özellikle enerji sektörü açık pozisyonun en önemli olduğu sektörlerden bir tanesidir, tehditler ile fırsatların beraberce yönetilmesi gereken bir sektördür ve paradoksları yönetmeniz gereken bir sektördür. Her birine çok kısa örnekler vereceğim. Mesela, üretici sizin, vatandaş sizin, çiftçi sizin, esnaf sizin. Üretici için daima ucuz, tüketici için daima pahalı olan bir kalemden bahsediyoruz; elektrik fiyatları, doğal gaz fiyatları; et böyle, süt böyle, yumurta böyle. Ama üretici de sizin yani öyle bir fiyatlama yapmanız lazım ki o fiyatlamadan Türkiye'de yapılan her türlü yatırım -özel veya kamu ayırımı yapılmaksızın- mutlaka vatandaş tarafından tarife yoluyla finanse edilen yatırımlardır. Modeliniz ister işletme hakkı devri olsun, ister yap-işlet olsun, ister yap-işlet-devret olsun, ister bir finansman modeli olsun, her biri mutlaka vatandaş tarafından tarifeyle finanse edilen bir yatırımdır.

Türkiye, büyüyen bir ülke ama enerji sektörü Türkiye'nin büyüme hızından daha hızlı büyüyen bir sektördür. Doğal gazda geçen yıl yüzde 23 tüketim, elektrikte ise yüzde 8 tüketim büyümesi oldu ve öyle bir metayla karşı karşıyasınız ki azının çok zarar ama çoğunun da az zarar olduğu bir kalemi üretmek zorundasınız. Aynı Türkiye'de son yirmi yıl içerisinde doğal gazın tüketilmediği için "take or pay" dediğimiz "al ya da öde" kalemleri yükümlülüklerinde beş yıl boyunca kullanmayıp da aldığı doğal gaz olmuştur. Şimdi, o yüzden diyorum ki bunun azı çok zarar, çoğu da az zarardır yani öyle bir paradoks yönetmek zorundasınız.

Pandemiyle beraber dünyadaki bütün arz ve talep dengeleri bozuldu arkadaşlar. Türkiye'de sekiz bin yedi yüz kırk saat içerisinde öyle enerji çeşitlendirmesi yapmanız lazım ki bunun içerinde kırk saat enerji kesintisi bile olsa sizin sekiz bin yedi yüz saatlik yaptığınız imalatların her biri tartışılır, hâle gelir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.

TANER YILDIZ (Devamla) - O yüzden, çok fazla kalem var ve ben, Grup Başkan Vekilimizden ve arkadaşlarımızdan, bu tehditleri, fırsatları, bu SWOT analizlerini beraberce değerlendirebileceğimiz, daha geniş bir zamanda bunların tartışılabileceği bir ortam talep ediyorum.

Her birinize sevgiyle saygıyla arz ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)