GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İYİ Parti Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:46
Tarih:13.01.2022

AK PARTİ GRUBU ADINA SALİH CORA (Trabzon) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; İYİ Partinin fırıncıların sorunlarının araştırılmasına ilişkin vermiş olduğu önerge aleyhinde AK PARTİ Grubu adına konuşma yapmaktayım. Hepinizi bu vesileyle saygıyla selamlıyorum.

Tabii, değerli arkadaşlar, Türkiye ve dünya çok ciddi bir Covid-19 salgınıyla her yönüyle karşı karşıyadır. Covid-19 salgını sadece sağlımızı değil, sadece sosyokültürel hayatı değil, aynı zamanda ekonominin bütün yönlerini de etkilemiş bulunmaktadır. Üretim çarkları tahrip edildi, tedarik zincirleri koptu, arz ve talep dengesi bozuldu. Bütün bu sorunlar tabii ki her alanda, sosyal hayata da ekonomik hayata da sirayet etmiş durumdadır. Biz de siyaset yapan mekanizmalar olarak bu sorunlu alanlarla ilgili konularda çözüm üretmekle yükümlü olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Çünkü bu piyasadaki bozulma sonucunda fırsatçılık oluşturanlar olduğu gibi stokçuluk yapanlar, karaborsa gibi durumlarla da karşılaşıldı. Tabii, biz Hükûmet olarak tüm bunlara karşı tedbirlerimizi almaktayız ve piyasayı bozucu hareketlerde bulunanlara karşı önlemlerimizi hız kesmeden artırmakta olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Tabii, fırıncılar önemli bir sektördür ve bu sektörün sorunlarını da yakından takip etmekteyiz. İfade etmek isterim ki un fiyatları 135 TL'lerde iken özellikle dövizin yükselmesiyle beraber bir anda un üreticilerinin de bazılarının bu işte fırsatçılık yaparak 300 liralar gibi rakamlar üzerine un fiyatlarını çıkardıklarını -çuvalın fiyatını çıkardıklarını- müşahede ettik. Tabii, burada TMO doğrudan hemen bir müdahalede bulundu; üreticinin, fırıncının, esnafın yanında olacak şekilde hamleler yapıldı ve nitekim yaptığı hamlelerle beraber un çuvalının fiyatı 185 lira ile 200 lira arasında bir değer kazandı.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Ya, yalancıya çıkarıyorsun be. Al belgelerini vereyim, TMO'nun belgelerini sana. Al, TMO'nun belgelerini vereyim.

SALİH CORA (Devamla) - Şu anda da yine un çuvalı fiyatı bütün un üreticileri tarafından fırıncılara 185 lira ile 200 lira arasında satılmaktadır.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - TMO'nun belgeleri bak, burada. Ne kadar yalancı bir TMO. Bak, TMO'nun bak, yalanları burada.

SALİH CORA (Devamla) - Vade yapılmadığı ifade edildi, esasında vade de yapılmaktadır.

İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Savunamıyorsun bile TMO'yu.

SALİH CORA (Devamla) - Her ay vadeye 5 lira üzerinde bir fiyat farkı konulmak üzere vade de yapılmaktadır. Piyasayı bozucu bu tür hareketlere karşı gerekli önlemleri almaktayız.

Ekmek fiyatları geçen yıl 7,5-8 liralardan şimdi 10-12 liralara kadar çıkmıştır. Ekmeğin kilogram fiyatının 14-15 lira civarında olması hâlinde fırıncıların bulunduğu sektörün rahat edeceği ifade edilmektedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

SALİH CORA (Devamla) - Bunun, özellikle buğday alım fiyatlarının, hasat döneminin sona ermesiyle birlikte bu fiyatın güncellenmesine ilişkin çalışmaları da yapacağız. Sonuçta ifade etmek isterim ki biz, şu anda fiyatları güncelleme imkânımız varken tüketicimiz bu güncellemeden mağdur olmasın diye bu güncellemeyi öteledik. Mayıs, haziran gibi bu güncelleme yapılacaktır ama bu güncellemeyi yapacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi değildir, valiliklerde her il kendine göre bir değerlendirme yapacaktır, buna göre kararlar verilecektir.

Şunu ifade etmek isterim: Ekmekte unun maliyeti yüzde 33 civarındadır. TMO ise un üreticilerine buğdayı yüzde 40 indirimli vererek bu oluşan maliyetteki farkı regüle edecek bir yaklaşım ortaya koymuştur.

Ben, bu düşüncelerle, önergeyle birlikte bu sektörde katkı sunanlara, görüş ve öneri sunanlara teşekkür ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)