GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 6'ncı Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:34
Tarih:12.12.2021

CHP GRUBU ADINA HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, ben Plan ve Bütçede özellikle bu sene bütün bakanların bütçesini bire bir takip ettim ve içinde bulundum. Sayın Ulaştırma Bakanımız o kadar güzel anlattı ki, bu yap-işlet-devret modelini o kadar güzel anlattı ki sanki dünyada bunu yaratan İngiltere uyguluyormuş gibi bize yutturdu.

Sayın Bakanım, benim size 2-3 tane sorum olacak. Yap-işlet-devret modeliyle Türkiye'de yapılan otoyollar, köprüler ve havaalanlarının müteahhidi kim? Türkiye'de müteahhidi. Peki, neden dolar ve euro bazında bu ihaleler çıkıyor ve bu ihalelerin geçiş garantileri neden dolar veya eurodur? Ben, özellikle, kendi bölgemde olan, sadece Aydın-Denizli arasındaki otoyolun bir örneğini size vereceğim, diğerleri bundan daha da beter.

3 Temmuz 2020'de teklif almışsınız, teklifte şu var: İşte, 5 tane firma çağırılmış; 11 milyar 903 milyon TL, diğeri 9 milyar 500 milyon, diğeri 8 milyar 928 milyon, diğeri 6 milyar 607 milyon, şu anki ihaleyi kazanan firma 8 milyar 776 milyon 809 bin lira. Değerli arkadaşlarım, Türk lirası. Sonra, Bakanın yaptığı sözleşmelere baktım, euro bazında anlaşma yapıyorlar, euro bazında. Yılda 24 milyon 500 bin araç garantisi, geçiş garantisi 5 euro, 5 euro; 130 kilometre yol 5 euro. Sonra, çarptığınız zaman yılda 91 milyon 158 bin euro garantisi var. Kaç yıl işletecek bu firma? On yedi yıl. Çarptığınız zaman 1 milyar 549 milyon 686 bin euro eder. Yani geçen sene 20 Temmuzda anlaşma yapmışlar, o dönemin kuruyla çarptığım zaman 11 milyar 932 milyon. Bugün 12 Aralık. 1 milyar 549 milyonu 16 lirayla çarptığımda bu maliyet bir yıl içinde 24 milyar 784 milyon yapıyor arkadaşlar. Yani aradaki bir yıllık fark 12 milyar 852 milyon.

Değerli arkadaşlar, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak yollara karşı değiliz, köprülere karşı değiliz, havaalanlarına karşı değiliz. Biz diyoruz ki: Bu soygun düzenine son verin, bu euroyu, doları aklınızdan atın. (CHP sıralarından alkışlar)

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) - İstanbul'a söyle onu.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Siz vatandaşın kullanacağı yolu yapmıyorsunuz, siz vatandaşın kullandığı köprüleri yapmıyorsunuz; siz sadece yandaş müteahhitleri zengin etmek için yol yapıyorsunuz. (CHP sıralarından alkışlar)

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - Dolarla borçlanmak istiyorsunuz.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Şimdi, Sayın Bakanım, ben size bir soru daha soracağım: AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş "Devletin kendisine vermiş olduğu Türk lirasını gidip dövize yatırmak bir ahlaksızlıktır." demiş, "ahlaksız" demişler. Peki, ben demin size anlatıyorum, TL bazında çıkmış bir ihaleyi euroya çevirip on yedi yıl boyunca bu ülkeden euro olarak alan bir müteahhide ve bunu yapan Bakana, bunu yapan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ne dersiniz? Size soruyorum ne dersiniz? (CHP sıralarından alkışlar)

YAŞAR KIRKPINAR (İzmir) - "Yaşa!" deriz.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Değerli arkadaşlar, sadece bu da yetmiyor, bu da yetmiyor, euro bazında olduğu zaman Avrupa'daki döviz endeksi olarak enflasyonda artış var, dolar ise ABD'deki enflasyon oranına göre artış var; sadece o değil, artış var. Peki, yarın firmalarla herhangi bir sorun yaşadığımızda ne oluyor biliyor musunuz? Türk mahkemeleri değil çünkü euro ve dolar bazında olduğu için İngiliz mahkemeleri bakıyor. Yani biz millîyiz ya, kendi adaletimize güvenmiyoruz, birileri o müteahhitlerin parasını garantiye almak için size para veren tefecilerin mahkemelerinde yargılanıyoruz arkadaşlar; olay bu. (CHP sıralarından alkışlar) İşte, o yüzden diyoruz ki, Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geldiğimizde yapacağımız işi söyleyeyim.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkanım.

Buradan duyun Sayın Bakan, buradan duyun, buradan duyun. O gün, o gün hangi kurdan sözleşme yapmışsanız aynı kurdan TL'ye çevireceğiz; göreceksiniz, göreceksiniz, tıpış tıpış yapacağız, hiç merak etmeyin.

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Gelemeyeceksiniz, gelemeyeceksiniz.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - O yetmiyormuş bak, o yetmiyormuş gibi bak.

HALİL ETYEMEZ (Konya) - Gelemeyeceksiniz.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Ne yaptınız biliyor musunuz? On sekiz yılda 5'li arkadaşlarınıza ne vermişsiniz biliyor musunuz Bakanım? 220 milyar dolar ihale vermişsiniz 5 kişiye. Türkiye'de bunların dışında başka müteahhit yok, sadece ve sadece 5'li çete var. Onlara on sekiz yıl içerisinde ödediğiniz para 220 milyar dolar; işte, bu ayıp da size yeter. Türkiye'de sadece 5 tane firma var, diğer firmaları yok saydınız.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)