GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 5'inci Tur Görüşmeleri münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:33
Tarih:11.12.2021

CHP GRUBU ADINA METİN İLHAN (Kırşehir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Hükûmetin 2022 yılı bütçe teklifi, pandemiyle beraber derinleşen küresel ekonomik krizin getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ülke olarak daha da yoksullaştığımız göz önünde bulundurulduğunda, takdir edersiniz ki büyümeyi ve refahı artırabilecek düzeyde olamaması bakımından son derece yetersizdir. Bu sebeple Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı için öngörülen merkezî yönetim bütçe teklifinin yüzde 3,77'si maalesef çok düşük bir orandır.

Değerli milletvekilleri, ülkemizdeki engelli vatandaşlarımız nüfusun yüzde 10'unu oluşturuyorken 2022 bütçesinin sadece yüzde 1,6'sı engellilerle ilgili uygulamalara tahsis edilmiştir. Ayrıca, engelli aylıklarının çok düşük olduğu bir durum söz konusu iken Hükûmet, tasarrufu, engelli vatandaşlarımıza verilen raporlardaki oranların düşürülmesi yoluyla maaşlarından kesintiye gitmekte ve hatta maaşlarını kesmekte aramaktadır. Dâhiliye doktoru olmam sebebiyle engelli vatandaşlarımız sürekli olarak bu sorunu tarafıma ulaştırmakta ve de çaresizce çözüm beklemektedirler. Ancak iş, iktidarın sözde karşı olmuş olduğu meşhur faiz lobilerine gelince 2022 bütçesindeki temel gider olan faiz ödemelerinden tasarruf etmek için Hükûmetin hiçbir plan ve çabasının olmadığını görmekteyiz.

Değerli milletvekilleri, Hükûmetin kadına yönelik politikalarında da maalesef geriye gidiş yaşanmaktadır. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmış olmanın ahlaki, medeni, vicdani ve hukuki hiçbir boyutu yoktur, olamaz da. Ülkemizde kadına şiddet vakalarındaki artış herkesin malumu. Sosyal hayatta ve iş hayatında kadınlarımızın maruz kaldığı mobbing başta olmak üzere tüm negatif ayrımcılıkların en temel sebebi eğitimde ve kadın istihdamında çok geri olmamızdır. On dokuz yıllık AKP iktidarı süresince kadına şiddet vakalarında, erken yaştaki evliliklerde artışın azalamaması, kadının iş ve sosyal hayatta adaletli konumlandırılamaması bu sorunu bu kafayla aşmanın imkânsız olduğu gerçeğini önümüze sermektedir.

Bakınız, bir de günden güne sorunları büyüyen aile yapımız var. Hükûmet kadrolarınca sürekli Türk aile yapısının öneminden söz edilmektedir. Peki, 2 milyona yaklaşan çocuk işçi sayısı mevcutken, çocuk istismarının önüne bir türlü geçilememişken, sokaklarda dilencilik yaptırılan çocukların mağduriyetleri çözülememişken, kullanım yaşı gün geçtikçe düşen uyuşturucuyla mücadelede istenilen düzeye gelinememişken, boşanmalara sebep olan temel ekonomik sorunlar ortadan kaldırılamamışken ve de engelli çocuklarımızın mevcut sorunlarının varlığı sürerken nasıl bir aile düzeninden ve nasıl bir aile yapısından söz edeceğiz? (CHP sıralarından alkışlar) Ailenin korunması ve güçlenmesi için 2022 yılı bütçesinden ayrılan ödenek hane başı maalesef yaklaşık 90 liradır.

Sağlık Bakanımız da hazır buradayken, günlerdir şahsımı arayıp ekonomik sorunlarını iletmek zorunda kalan doktor, ebe, hemşire, eczacı, memur, tekniker, laborant ve benzeri sağlık çalışanlarının da iki yıldır devam etmekte olan pandemi sürecinde yaptıkları fedakârlıklara karşı, yaşadıkları ekonomik sorunların hiçbir ayrım yapılmadan çözülmesinin bu Meclisin boynunun borcu olduğunu açık yüreklilikle ifade etmek isterim.

Bir diğer konu: Kırşehir Karayolları İl Müdürlüğü bünyesinde taşerona bağlı olarak çalışan işçilerimizden önemli bir kısmının sözleşmelerinin yenilenmeyip böylesi bir ekonomik kriz ortamında işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları bilgisinin tarafıma ulaştığını da söylemek isterim.

Meclis kürsüsünden, ihale süreçlerini bir türlü tamamlayamayan Kayseri Bölge Müdürlüğü yetkililerini uyarıyorum, süregelen ekonomik krizde tasarrufu işçinin emeği üzerinden sağlamayı aklınızın ucundan dahi geçirmeyin, aksi hâlde bedelini çok ağır ödersiniz.

Sonuç olarak, tüm bu sorunlar ülkemizi derin bir yoksulluğa sürükleyen AKP Hükûmeti tarafından görmezden gelinmekte ve de bir türlü çözüme kavuşturulamamaktadır. Ortalık yangın yeri iken tebdilikıyafet saçmalığıyla demagoji yapmaya çalışan ama aslında vatandaşın içine çıkacak hâlleri kalmayan iktidar kadroları artık, sarayın kimsenin onaylamadığı sözde itibarlı hâliyle yaşayıp kendi toplumlarına ne kadar uzak ve ne kadar yabancı kaldıklarını görsünler.

Bizler sürekli alanlardayız. Seçim bölgem olan Kırşehir'de ne zaman vatandaşlarımızı dinlesem, bana "Hani iktidar vekilleri ve yöneticileri, neredeler?" diye öfkeyle sormaktadırlar.

SEMİHA EKİNCİ (Sivas) - Sizinle mi gezecekler?

METİN İLHAN (Devamla) - Unutmayınız ki yüksek ferasete sahip aziz milletimizden kaçmak için en fazla bir buçuk yılınız kaldı. Ama sizler ülkemize bu ağır bedeli yaşatmış insanlar olarak bir ömür boyu gerek vicdanlarınızda gerekse de...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.

METİN İLHAN (Devamla) - ...yüce Türk ulusunun vicdanında mahkûm olacaksınız, bunu böyle bilesiniz. (CHP sıralarından alkışlar)

Sözlerimi, ülkemizin içinde bulunduğu yönetilememe krizi sebebiyle ekonomik bir çıkmaza doğru sürüklenmemize daha da sebep olacak, hakça paylaşım, adalet, üretim, yenilik ve değişim içermeyen bu bütçenin maalesef sorunlarımıza çözüm getiremeyeceğini belirterek ancak buna karşın, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi, güzel günlere birlikte dayanışma ve umut içinde ulaşacağımıza olan inancımı yenileyerek son vermek istiyorum.

Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)