| Konu: | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 2'nci Tur Görüşmeleri münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 30 |
| Tarih: | 08.12.2021 |
AK PARTİ GRUBU ADINA EROL KAYA (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İçişleri Bakanlığımızın 2022 yılı bütçesi hakkında söz almış bulunmaktayım. Gazi Meclisimizi saygıyla selamlıyor, sözlerimin hemen başında bu vatan için fedayıcan eden tüm şühedayı rahmetle, minnetle anıyor, gazilerimizi hürmetle yâd ediyorum.
Değerli arkadaşlar, İçişleri Bakanlığı bütçesini bir güvenlik bütçesi olarak görmek çok doğru değildir. İçişleri bakanlığı, ülkelerin huzur ve güvenliğinin sağlandığı bakanlıktır. Yaşıtlarım 1980 öncesini gayet iyi hatırlarlar. Bugün bu Mecliste bulunan genç kardeşlerimizle 1990'ları ve 2000'leri ise hep birlikte yaşadık. Terörle birlikte hayat durma noktasına gelmiş, devlet bütün enerjisini terörle mücadeleye ayırmış ve yatırımların durduğu bir noktayı da hep birlikte yaşadık.
Değerli arkadaşlar, bugün Türkiye'de terörle ilgili mücadelede cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir başarıya gelinmiş ise bu başarının altında yatan sır kesintisiz operasyon ve tehlikeyi kaynağında daha olgunlaşmadan yok etme gücü ve kararlılığıdır. Bu anlayışla, 2021 yılı içerisinde, ülke genelinde güvenlik güçlerimiz 134 bin operasyon gerçekleştirmiş, 174 kanlı eylem daha gerçekleşmeden imha edilmiş ya da engellenmiş, 1.448 terör sığınağı imha edilmiş, yine, 2021 yılı içerisinde, çoğunluğu ikna yoluyla 198 terörist teslim olmuştur. Burada, Diyarbakır Annelerini de anmadan geçmek mümkün değildir çünkü Diyarbakır Anneleri terörle ilgili mücadelede inanılmaz bir misyonu gerçekleştirdiler. Birincisi, evlatlarının geri gelmesiyle ilgili yeni bir yol açtılar. İkincisi ise yeni annelerin ağlamamaları için onlara rehber oldular. Bugüne kadar 33 aile evlatlarına kavuştu, 245 aile ise evlatlarına kavuşmayı bekliyor. Temennimiz odur ki inşallah onlar da bu hikâyede, bu güzelliği yaşarlar.
Kıymetli arkadaşlar; terör, uyuşturucu, düzensiz göç, afet ve bunun gibi hususlardaki başarımızın sebebi Türkiye'deki tüm kurumlar arasında tam koordinasyonun sağlanmış olması ve uluslararası paydaşlarla sağlanan iş birliği ve kullanılan çoğu yerli ve millî olan teknoloji ürünleridir. Hamdolsun, artık köylülerimizin kaybolan koyunlarını "drone"la bulan bir Türkiye var, hainleri ise inlerinde tespit edip imha eden bir Türkiye devletimiz var. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
Değerli arkadaşlar, doğu ve güneydoğu şehirlerimizde kepenklerin kapatıldığı, çukurların kazıldığı, şehirlerin terörize edildiği günlerden, bugün, artık, dağlarında pikniklerin yapıldığı, kültür ve doğa turlarının düzenlendiği döneme geldik. Evlatlarımız artık terörün gölgesinde yaşamıyor, okuluna gidiyor, işine bakıyor; kendisinin ve ailesinin geleceğiyle ilgili bir çabanın içerisinde olduğuna hep birlikte şahidiz. 2014 yılından bugüne kadar bölgedeki üniversitelerdeki öğrenci sayımız yüzde 103 artmış, tıp fakültesini kazanan öğrenci sayısı yüzde 98 artmış; işte bu terör örgütlerinin yandaşlarının, iş birlikçilerinin, destekçilerinin korktuğu tam da budur.
Değerli arkadaşlar, diğer taraftan, terörün finans kaynaklarından olan uyuşturucuyla ilgili mücadele aynı kararlılıkla devam etmektedir. Düzensiz göçle ilgili mücadele de kesintisiz devam ederken düzensiz göçmenlere insan gibi muamele eden dünyadaki tek ülke olduğumuzun altını çizmek isterim. Biz, insan hakları havarileri kesilip de Avrupa sınırlarında utanç görüntüleri olan bir ülke değiliz; göçmenlerin botlarını batıran, onları ölüme itenlerden hiç değiliz ya da terk edenlerden de değiliz, Aylan bebekleri görmezden gelenlerden de olmadığımızı biliyorsunuz.
Bir başka önemli konuysa afettir. Çok şükür, İzmir ve Elâzığ'da yaşanan deprem; Artvin, Sinop, Rize ve Kastamonu'da meydana gelen sel felaketlerinde "Nerede bu devlet?" sözünü duymadık; inşallah, bu ülke bunu bir daha duymaz. Temennimiz, şehirlerimizin altyapısını afetlere hazır hâle getirmek. AFAD'ımızı, STK'lerimizi ve belediyelerimizi bu anlamda tebrik ediyorum.
Sözlerime son verirken 84 milyon insanımızın huzur ve güvenliği için bugüne kadar yapılanların altını çizmeye çalıştım. Bir ülkede sokaklar terörize edilmeye çalışılıyor, masum insanların katledilmesine tepki verilmiyorsa o ülkede siyaset de eğitim de sağlık da ticaret de ekonomi de tehdit altındadır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi.
EROL KAYA (Devamla) - Ve biz bu filmi daha önce 6-8 Ekim olaylarında, hendek ve çukur eylemlerinde, 15 Temmuz hain darbe girişimlerinde birçok kez gördük ve seyrettik. Kimse kusura bakmasın, bu bütçeye "savaş bütçesi" diyenler "saray bütçesi" diyenler var; kusura bakmayın ama bu bütçe Ömer Halisdemirlerin, Fethi Sekinlerin, Eren Bülbüllerin, Yasin Börülerin, Aybüke Öğretmenlerin emanetine sahip çıkma bütçesidir. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar)
Bu duygularla Meclisimizi saygıyla selamlıyor, 2022 bütçesinin İçişleri Bakanlığımıza, Değerli Bakanımıza, Hükûmetimizin bütçesinde Sayın Cumhurbaşkanı başkanlığında bütün Bakanlığımıza hayırlı olmasını temenni ediyor, saygılar sunuyorum. (AK PARTİ ve MHP sıralarından alkışlar)