| Konu: | İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 5 |
| Birleşim: | 21 |
| Tarih: | 18.11.2021 |
ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) - Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
Yine, İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik yapıyoruz, herhâlde 400'e yakın değişiklik yaptık. Neyi hedefliyorsunuz, anlamış değilim çünkü çok kısa bir süre sonra -hazırlık komisyonunda- daha köklü bir değişiklik Meclise gelecek.
TURAN AYDOĞAN (İstanbul) - İcra görmemiş ev kalmasın(!)
ALİ MAHİR BAŞARIR (Devamla) - Siz ekonominin, İcra ve İflas Kanunu'nu değiştirerek düzeleceğini sanıyorsunuz. Oysa İcra ve İflas Kanunu kötü giden bir ekonominin sonucudur. Bakın, 30 milyona yakın icra dosyası var, yüz binlerce iflas dosyası var; yaptığınız değişikliklerle ülkedeki ekonomiyi düzeltemezsiniz, icra dairelerinin yükü ortada.
Temel kanunlarda o kadar çok değişiklik yapıyorsunuz ki Türk Ceza Kanunu'nun 200 maddesi değişmiş, Türk Ticaret Kanunu'nun 200'ün üzerinde maddesi değişmiş, Türk Medeni Kanunu'nun 200'ün üzerinde maddesi değişmiş yani artık, insanlar kanun kitabı çıkarmıyor çünkü üç ayda bir bu ülkede kanun değişiyor, temel yasalarla bu kadar oynanmaz.
Şimdi, gelen maddelere bakıyorum, insanların hayatını kolaylaştıracak hiçbir madde yok. İki yıl önce bir kanun teklifi vermişim; nasıl emeklinin maaşına haciz koyamıyorsak, gelin, asgari ücretlinin maaşına da haciz koyulmasın. Neden? Çünkü emekli, nasıl o parayla sadece geçimini sağlayabiliyorsa o işçinin de asgari geçinebileceği ücrettir asgari ücret. İki yıldır gelmiyor, getirin bunu, milyonlarca asgari ücretli icrada. Bu asgari ücretliler 2.825 lira maaş almıyor, bakın, 2.100 lira maaş alıyor, 1/4'ü kesiliyor sürekli; insani bir uygulama değil bu.
Diğer bir durum: Ya, 100 bin lira maaşı olanın da 1/4'ünü kesiyorsunuz, asgari ücretlinin de 1/4'ünü kesiyorsunuz. Bu, hakkaniyetli bir şey değil. Ha, niye bunu yapmazsınız? Bankalardan, varlık şirketlerinden, finans kurumlarından çekindiğiniz için. (CHP sıralarından alkışlar) Bankaları düşünmeyin, işçiyi düşünün. Bakın, zaten, bu asgari ücretli, maaşıyla sadece on gün geçinebiliyor ve haciz var.
Değerli arkadaşlar, ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama -en çok Grup Başkan Vekiliniz farkında herhâlde ekonominin- emekli, işçi, asgari ücretli karnını doyuramıyor. Biz, sokağa çıktığımız zaman, gerçekten sizin adınıza yüzümüz kızarıyor. Çıkın, sokağa, bir görün insanların hâlini, milyonlarca insan icrada, icra kapılarında. Belki çıkarsanız sizin yüzünüz kızarır, bizden bu yükü alırsınız. Gerçekten, çok kötü bir durum var. Yani Sayın Cahit Özkan Japonya örneği verdi, evet, güzel bir örnek, dedi ki: "Ya, Japonya'da 114 yen 1 dolar." Yirmi iki yıldır böyle, yirmi iki yıldır böyle. Madem böyle güzel örnekler veriyorsunuz, Japonya'da kişi başına düşen millî gelir 44 bin dolar, benim ülkemde 8 bin dolar, bunu örnek verin. (CHP sıralarından alkışlar) Japonya, dünyaya araba satıyor. Bakın Sayın Özkan, Japonya dünyaya araba satıyor; Japonya'da kamu araçlarının toplam sayısı 10 bin, benim ülkemde 120 bin, bunu örnek verin.
Bir şey daha söyleyeyim, az önce etikten bahsettiniz, tartıştınız.
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Telefon mu açtın?
ALİ MAHİR BAŞARIR (Devamla) - Japonya Tarım Bakanı -adı da garip- Toshikatsu Matsuoka yolsuzluk iddiaları üzerine intihar etmiş. Yine, Başbakanın bir bürokratı Başbakanın yolsuzluk iddialarını kapattığı için intihar etmiş. Ben intihar edin demiyorum ama Japonya'yı örnek alıyorsan, almaya kalkarsan, vallaha sizdeki bakanların çoğu intihar eder, birçoğu intihar eder. (CHP sıralarından alkışlar) Yani Japonya'dan örnek vermek güzel, güzel ama ekonomisine bir bakın, bir Türkiye'ye bakın. Gerçekten, benim ülkemde emekli, işçi, asgari ücretli geçinebiliyor mu?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ALİ MAHİR BAŞARIR (Devamla) - Başkanım, toparlıyorum.
BAŞKAN - Buyurunuz efendim.
ALİ MAHİR BAŞARIR (Devamla) - Sokağa çıkmaktan bahsediyorsunuz, Kayseri'ye gidiyoruz, Siirt'e gidiyoruz, Edirne'ye gidiyoruz, Karaman'a gidiyoruz, insanlar gerçekten çok kötü durumda. Lütfen, asgari ücretten bahsediyorsunuz, Japonya'da bir asgari ücretli 300 kilo et alıyor, senin asgari ücretlin 38 kilo et alabiliyor; 1,5 ton yağ alabiliyor, senin asgari ücretlin 200 kilo yağ alabiliyor, her konuda böyle. Bence ekonomi konusunda bir kitap yazmanızı bilmem ama okumanız mutlaka gerekli. (CHP sıralarından alkışlar)
Güzel bir haber gördüm, onu da söyleyeyim. Bursa'da bir engelli kızımız, elleri olmadığı için burnunun ucuyla kitap yazmış. Keşke, burnunun ucunu görebilenler de böyle güzel bir kitap yazsaydı belki ülke bu durumda olmazdı.
Teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. (CHP ve İYİ Parti sıralarından alkışlar)