| Komisyon Adı | : | (10 / 123, 124, 125, 126) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanı Veysel Öztürk'ün, her yönüyle çocuk istismarları, sebep ve sonuçları ile bu konuda yapılan çalışmalar hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 1 |
| Tarih | : | 01 .06.2016 |
DENİZ DEPBOYLU (Aydın) - Evet. Özellikle çok önemli gördüğüm şeyler bunlar benim ama az önce anlattıklarımın yanında bir an unuttum.
Rehber öğretmen sayısının artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çok önemli bir konu. Özellikle, ağustos aylarında bir kadro verme çalışması yapıyordunuz önceden. İnşallah bu ağustos ayında da olur. Rehber öğretmen sayılarının yeterli olmadığı kanaatindeyim, çünkü her okulda yok. Bir de çok kalabalık okullarda ki ben de çalıştım 3 bine yakın öğrenciyle, ne kadar zor olduğunu bilirim, tek başıma çalışmıştım.
Yine, çocuklarla çalışan personele; çocuklara ne kadar yaklaşabilir, nasıl sevecek, ne kadar dokunabilir; yine, çocuklarla iletişimi ne kadar olacak, bunun bence eğitiminin verilmesi gerekiyor. Çünkü bizim kültürümüzde çocuğu sevmek bazen amacını aşıyor ve çocuk hangisinin iyi dokunuş, hangisinin kötü dokunuş olduğunu ayırt etmeyi maalesef beceremiyor. Personel bu konuda mutlaka eğitilmeli ve özellikle okul servisleri, kantin ve temizlik çalışanları ki taşeron olarak da okula bunlar kabul edilebiliyorlar değişik şirketlerden. Adli sicillerinin çok iyi incelenmesi gerektiğini düşünüyorum; yine, denetlenmesi çok titizlikle yapılmalı bu kişilerin ve mümkünse, çocuklarla ilgili, çocuklara yakın temasta çalışan, çocuklarla çalışan herkesi, yapabileceksek -belki bu çok zor, biraz uçuk olacak ama- artık bir testten mi geçireceğiz, ne yapacağız, çocuklarımızı emanet edeceğimiz kişilerin hem iyi seçilmesi hem denetlenmesi konusunda artık son nokta nereye kadar gidiyorsa onu yapmaya çalışalım diyorum.
Burada olduğunuz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum ve rehberlik çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu ilk başlandığı yıldan -ben 1991 yılı mezunuyum- bugüne kadar ne kadar yol katettiğinin de farkındayım. Eleştirilerimiz, daha iyi olması için. Sakın bu konuda alınganlık göstermeyin ama özellikle okul müdürleri, ilçe millî eğitim müdürlükleri ve il müdürlükleri; sayın vekilimizin de söylediği gibi, bence bu konuda da çok ciddi bir şekilde üstünde durmanız gerekiyor.
Teşekkür ediyorum tekrar.