KOMİSYON KONUŞMASI

FAHRETTİN OĞUZ TOR (Kahramanmaraş) - Hoş bulduk, teşekkür ederim. Ben de ilk kez katılıyorum, çok teşekkür ediyorum.

Tabii, bu ilk toplantı olması vesilesiyle usul ve esasları çok bilmiyorum ama bu öneri hakkında değil, benim başta söylemek istediğim bir konu var, onu dile getirmek istiyorum müsaadenizle.

Tabii, şimdi, çay deyince akla ilk gelen kişi malum Zihni Derin'dir. Zihni Derin Ziraat Mühendisi, Türk çay tarımının başlamasına, gelişmesine ve yayılmasına önderlik etmiş. Türkiye'de -Sayın Genel Müdürüm bizim mazur görsünler öyle söylüyorlar- çayın babası olarak bilinen kişi. 1920'da Ziraat Genel Müdürlüğü yapmış, 1924'te çayla ilgili kanun çıkarılmasına vesile olmuş ve ilk Çay Araştırma Enstitüsünü kurmuş. Batum'dan fidan getirmiş, Çay Enstitüsünün bahçesine dikmiş, halka da dağıtmış. Bir gezi sırasında Doğu Karadeniz'in çay tarımına uygun olduğunu görerek bu gayretlere giriyor. Ömrü hemen hemen çay tarımıyla geçmiş ve 1924'te kanun çıktıktan ve Enstitü kurulduktan sonra -devletin teşviki yok, vatandaş çayı bilmiyor- atıl kalmış. Daha sonra 1940'ta yeni bir Çay Kanunu çıkarılıyor ve devletin teşviki de geliyor; böylece Türkiye'de çay tarımı başlıyor. Gelinen noktada Zihni Derin'in çok büyük emekleri var. Çayın 40'ıncı yılı dolayısıyla kutlamalara giderken de 1964 yılında trafik kazasında vefat ediyor. Aynı zamanda eğitimcidir. Gazi Eğitimin Tarım Öğretmenliğini yapmış, güzide öğrenciler yetiştirmiş bir kişidir.

Şimdi, ben sunuş konuşmasına baktım. Sunuş konuşmasında Zihni Derin'e bir atıfta bulunulması gerekirdi diye düşünüyorum. Maharet iltifata tabidir. Zihni Derin'i rahmetle anmamız gerekirdir. Ayrıca, Sayıştay da -burada raporlarını gördüm- çayın tarımıyla ilgili dünyada ve Türkiye'de bir özet yapmış, burada yok adı. Dolayısıyla, biz burada Zihni Derin'e çok şey borçluyuz. Başlangıçtan vefat edinceye kadar yani törene giderken vefat ediyor. Bu büyük insanı rahmetle anmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bir eksiklik olarak gördüm bunu. Bir dahaki dönemlerde inşallah, Zihni Derin'i -gerek raporlara girmesi bakımından- rahmetle analım diyorum Sayın Genel Müdürüm. Bir eksikliktir bana göre.

Teşekkür ederim.