| Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 16 .07.2026 |
SİBEL SUİÇMEZ (Trabzon) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, sevgili katılımcılar; hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.
Kamuoyunun çok hassas olduğu bir konu üzerinde bir kanun teklifi görüşmesi yapıyoruz ama burada Adalet Komisyonunda olan zaten milletvekilleri arkadaşlarımız hukukçu kimlikleriyle eminim hukukun evrensel ilkelerini daha çok dile getireceklerdir. Bizler, mağdur ailelerinin acılarını, endişelerini çok iyi bir şekilde anlıyoruz ancak nasıl Türkiye'de sosyal medya yargısı oluştuysa Meclisin de sosyal medya meclisi hâline gelmemesini sağlamakta bizim temel görevlerimizden biri olmalıdır. Şunun için söylüyorum: Evrensel çocuk hakları kurallarına aykırı hiçbir teklifin aslında buraya getirilmemesi zaten gerekiyordu, görüşülmemesi gerekiyordu.
Sayın Başkanım "yüce Meclis" diyoruz, bu sıfatı sık sık, milletvekilleri olarak kullanıyoruz ama ben her seferinde de şunu söylüyorum "yüce Meclis" sıfatı, birbirimize böyle dağıtacağımız bir sıfat değildir, bu sıfatı ancak etkin, kaliteli yargı yaparak, kanunlar yaparak sağlayabiliriz. O yüzden, bugün bunun da altını çizerek bu görüşmelerin -aslında sonlandırılması gerekiyor ama devam edilecekse bunların da dikkat edilerek- yapılması gerekiyor. Dolayısıyla İdris Şahin Başkanımın, Vekilimin ve diğer milletvekili arkadaşlarımızın, on ikinci yargı paketi orada görüşülürken burada, bu toplantının yapılmasının uygun olmadığı şeklindeki sözlerine aynen katılıyorum. Bunun ispatını da siz sağlamış olduğunuz, o yargı paketi üzerinden elli dakikayı aşan bir ara vermiş oldunuz.
Şimdi, bu Komisyonda biz vardık, Suça Sürüklenen Çocuklar Komisyonunda. Orada zaten bizim rapora karşı şerhlerimizde de belli; demokratik bir Komisyon olmadığını, bizim taleplerimizin yerine getirilmediğini ve öngöremeyeceğimiz bir süreci yaşadığımızı da açıkça orada belirtmiştik. Dolayısıyla gönül isterdi ki her şeye rağmen, on birinci yargı paketinde getirilen ve daha sonra çekilen ve onun üzerine 4-5-6 madde ekleyerek tekrar getirdiğiniz bu teklifin en azından bu Komisyon üyeleri arasında tartışalım, görüşelim ama bunun yapılmadığını görüyoruz. Az önce danışmanıma Meclise bu rapor geldi mi, bir sorar mısınız diye sordum. Meclise bu raporun gelmediği söylendi. Zaten Meclisin sitesine bakıyoruz hâlâ komisyonun devam ettiği yazısı var dolayısıyla Meclise sunulmamış bir rapor var, bu da usul hükümlerine aykırı. Diğer iki arkadaşımız da söyledi, iki önemli komisyon daha var, bileşenleri çok fazla dolayısıyla bu komisyonların sonuçlarının alınmadan, birisinin raporu yazılmış yayınlanmamış, bizimki de aynı konumda, yayınlanmamış, diğeri de devam ediyor. Bu komisyonların tüm çalışmalarının bir araya gelmesinden sonra bir çalışma yapılıp buraya gelmesi o kaliteli yasa yapma görevimizi yapıyor, olacağımızı gösterirdi ama gelinen bu noktada, usul hükümlerinin de çiğnenerek bir çabuk, çabuk, çabuk, çabuk, çabuk endişesiyle bir yasa teklifinin sunulması gerçekten hem usule aykırı hem de bize yakışmayan bir şekilde oldu.
Şimdi, çok açık Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne, Pekin Kuralları'na, Riyad İlkeleri'ne, Havana Kuralları'na, Anayasa’nın eşitlik ilkesine, sosyal adalet ilkesine, çocuk adalet ilkelerine, çocuk koruma sistemine ve Çocuk Koruma Kanunu'na aykırı olarak getirilen bu teklifin çok daha sağlıklı bir şekilde tartışılacağı bir ortamın yaratılması gerekirdi. Bunun yaratılmaması çocuk adalet sistemine katkı sunmayacak bir yasa teklifinin görüşülmesi anlamına geliyor. Bu konuda da dikkatinizi çekip itirazlarımı sunmak istedim.
Teşekkür ediyorum.