| Komisyon Adı | : | (10/4004,4005,4006,4007,4008,4009) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Profesör Doktor Emel Şerife Baştürk, Profesör Doktor Halil İbrahim Bülbül ve Profesör Doktor Selman Tunay Kamer tarafından yapılan sunumlara ilişkin görüşme |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 03 .06.2026 |
ALİ ÖZTUNÇ (Kahramanmaraş) - Evet, teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Ben de geçmiş Kurban Bayramı'nız mübarek olsun diyorum.
Geç kaldım, kusura bakmayın, 2 hocamızı dinleyemedim, Selman Hocamın sunumunun sonuna denk geldim.
Bir iki noktaya dikkat çekmek istiyorum. Az önce Emel Hocam da "bir üst kurul" dedi, Selman Hocam da "dijital denetleme kurulu" dedi. Ben eski bir üst kurul üyesiyim, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesiyim. Üst kurulların bu kadar etkin olduğunu düşünmeyin arkadaşlar. Bakın, RTÜK var ama televizyonlara bakın, hâlâ şiddet sahneleri var. Kahramanmaraş saldırısından sonra bir miktar kesildi; bir hafta, on gün. Bir hafta, on gün silah kullanılmadı dizilerde. Ben dün akşam denk geldim, yine ateş ediyorlar, önüne geleni öldürüyorlar. Bir de öyle bir noktaya gelmiş ki filmlerin pek çoğu Doğu Bölgesi'nde, Güneydoğu Bölgesi'nde, böyle ağalık kültürü, işte, para pul, ağalık, şıhlık falan yani hiç o bölgede olmayan, aslında oradaki insanlara da bir anlamda hakaretvari diziler çekiliyor ve RTÜK izliyor çünkü işin içinde para var arkadaşlar, rant var. Çok büyük izlenme oranları alınıyor, ratingler alınıyor. O ratinglerin her biri para demektir, çok büyük gelir elde ediyorlar. Bir dijital denetleme kurulu kurulabilir mi? Kurulur ama bu sadece birtakım isimlere yeni iş alanı olur, yüksek maaşlı iş alanı olur. BTK var, var yani, bir kurul var zaten, görevi ne BTK'nin? İşte, bunlara da o bakabilir yani BTK'nin içerisinde bir bölüm yapılabilir, bir genel müdürlük kurulabilir ama bir üst kurul kurulması fikrinin çok yanlış olduğunu, bunun kurulmasının da doğru olmayacağını düşünenlerdenim.
Hocam dedi ki: "Ya, liseden öğrenciler, çocuklar, kızlı erkekli öyle bir küfürler ediyorlar ki..." Hocam, muhtemelen sizin duymadığınız küfürlerdir, gençliğinizde falan da duymadığınız küfürlerdir. E, bu da işte, medyanın suçu. Yani o medya, özellikle bu platformlar var ya -Netflix bilmem ne gibi platformlar var- o platformlardaki dizilerde, sinema filmlerinde inanılır gibi değil. Nereden biliyoruz? Pandemi döneminden biliyoruz, pandemi döneminde evlere girince herkes birtakım platformlara üye oldu, oradan diziler izlendi, zaman öyle geçirildi. Hiç düşünmediğimiz, duymadığımız hem küfürler hem de beyin altına, bilinçaltına giden şeyler; Yahudi propagandası gibi, işte, ne bileyim başka şeyler gibi. O yüzden bizim en büyük sorunumuz bence medya, medyanın bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor, düzeltilmesi gerekiyor. Bunu da yapması gereken RTÜK'tür. Dijital medyayla ilgili de BTK'nin bu konuda görev alması gerekiyor. Yeni bir üst kurulun doğru olmayacağını düşünüyorum.
Sadece bir yorum yapmak istedim, soru soramıyorum çünkü geç kaldığım için çok fazla hâkim değilim anlatılanlara.
Yine de hoş geldiniz diyorum, teşekkür ediyorum.