KOMİSYON KONUŞMASI

İDRİS ŞAHİN (Ankara) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum.

Dün geneli üzerinde konuşma yaparken Tez Koop yetkilileri burada yok demiştim, bugün itibarıyla geldiler ve şu an itibarıyla kanun teklifi içerisindeki maddelerine sahip çıkıyorlar.

Ben de bir fırıncı çocuğuyum. Şu saat dilimi içerisinde bu ülkede ayakta olan bir fırıncı vardır, bir de bekçi vardır. Sağ olsun Cüneyt Başkanımızın sayesinde biz milletvekilleri de bu saatte ayaktayız. Bu çalışma ILO Sözleşmesi'ne de aykırı, her türlü uygulamaya da aykırı ama her şeye rağmen vatandaşın bekleyen taleplerini karşılamak adına onun uygulamasına bizler de burada ayak uyduruyoruz.

CUMHUR UZUN (Muğla) - Bir de Meclis Adalet Komisyonu var.

İDRİS ŞAHİN (Ankara) - Bir de Meclis Adalet Komisyonunda bunu konuşuyoruz.

Bakın, Sayın Başkan, bugün buraya gelmiş olmakla arkadaşımızın bir sorusu üzerine en azından bir açıklama yapma imkânı buldunuz. Sizinle alakalı düzenlemelerde kendi kanun tekliflerinizi -Tez Koop Başkanımıza da buradan selamlarımızı iletiyoruz- nefessiz olarak takip edeceksiniz. Dün geneli üzerinde konuşurken biz sizleri burada göremedik, Barolar Birliğinin temsilcisi vardı, bugün itibarıyla geldiniz.

Şimdi, sayın başkanlarım, burada son derece net. Bu maddenin bu kanun teklifinin içerisinde ne yeri var? Bu, Sanayi ve Ticaret Komisyonunda görüşülebilir, Plan ve Bütçe Komisyonunda bir torba yasada görüşülebilir ama on birinci yargı paketinin içerisinde olmaması gereken bir konu. Milletin ekmeğiyle oynamaya kimsenin hakkı yok, hiç kusura bakmayın. Fırıncının o ateşin karşısında nasıl terlediğini bizler gayet iyi bilen insanlarız. Yani, bu emek, bu alın teri... Hiç kusura bakmayın, siyasetin tamamen taşradaki bir ekmek fiyatı ne kadar müdahale edecek boyuta taşınması son derece yanlış bir uygulama olur. Dolayısıyla, TESKOOP'un burada razı olmadığı, kendisinden hiçbir görüş alınmadan buraya bu madde metnine dercedilen bu teklifteki bu maddenin mutlaka çıkarılması gerekir. Bu maddenin görüşüleceği komisyon Adalet Komisyonu olamaz, eğer konuşulacak olsa bile çok büyük bir haksızlığa, hukuksuzluğa imza atmış oluruz. Yangından mal kaçıracak bir durumumuz yok. Fırıncı orada, esnaf odaları orada; görüşler alınsın, başka bir maddede onların görüşü de alınmak suretiyle bir düzenleme yapılsın. Gerek Plan ve Bütçe Komisyonunda mı, Ticaret, Sanayi Komisyonunda mı; bu konu irdelensin ve ona göre kanunlaşsın. Buradan, bu kanun teklifinin içerisinden bu maddenin çıkartılması gerektiğine inanıyorum.

Tekrardan fırıncı esnafının, kazancı, ne kadar bir mücadele içerisinde bunu gerçekleştirdiği ve bunun kontrolünü de tüketici ile üreticinin kendi arasında yaptığına bizatihi şahitlik eden insanlarız. Bunun, ekmek fiyatının bile buradan... Kastamonu'daki ekmek fiyatının vali belirleyemez, tüketici-üretici, piyasa kendi koşullarını kendisi yaratır. Bu şekliyle devletin müdahale edebileceği ve her konuda tek belirleyici olarak böyle bir kurulun oluşmuş olması da son derece sakıncalı olur; kanaatimi paylaşıyorum.