| Komisyon Adı | : | ADALET KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 04 .12.2025 |
İDRİS ŞAHİN (Ankara) - Şimdi, burada arkadaşlarımız bu düzenleme hakkıyla "Motorlu kara, deniz ve hava taşıtı olarak düzenleme bir kat artırılır." diyor yani bu işin gerekçesini yazarken gerekçenin çok ikna edici olmadığını düşünüyorum çünkü güveni kötüye kullanma son dönemde en fazla motorlu taşıtlarda gerçekleşiyor. Yani bu motorlu taşıtlardaki uygulamada da emaneten vermiş olanlar bile zaman zaman bu emanet verdikleri araçların diyelim ki "İki saatliğine dedim." diyor, üç saat, dört saat sonra getirdiği zaman "Efendim, bu benim güvenimi kötüye kullandı." gibi keyfî uygulamalarla oldukça fazla şikâyetle karşı karşıya kalınan bir gerçek var. Dolayısıyla burada doğrudan bir kat artırılmış olması çok mantıklı değil yani işin özü özellikle kara taşıtları üzerinden. Bu hava taşıtı ve deniz taşıtı biraz daha farklı özellikleri var ama kara taşıtı şu an itibarıyla şu masanın etrafında olan herkesin emaneten mutlaka bir kara taşıtını kullandığı bir vakıadır, bu tür olaylarla da karşılaşmamız daima olağandır. Burada güveni kötüye kullanmanın manevi unsuru yönünden çok zorlandığı bir durumu da görmüyoruz. Ufak olarak şeklen bu suç gerçekleşmiş olması hâlinde mahkemelerin de çok rahatlıkla bu kararı verebildiğini ve bu bir kat artırılmış olmasının uygulamada büyük sıkıntılara sebep olabileceğini hissediyorum. Bunun da tutanaklara geçmiş olmasını talep ediyorum. Belki Genel Kurulda farklı bir şekilde değerlendirilebilir.
BAŞKAN CÜNEYT YÜKSEL - Evet, teşekkür ediyorum ama bu kadar basit değil herhâlde yani onu...
NURETTİN ALAN (İstanbul) - Güveni kötüye kullanma olursa...
BAŞKAN CÜNEYT YÜKSEL - Bir saniye Sayın Alan, buyurun.
NURETTİN ALAN (İstanbul) - Güveni kötüye kullanması için sizden onu istemesi, istemesine rağmen direnmesi gerekiyor yani vermemesi gerekiyor.
BAŞKAN CÜNEYT YÜKSEL - Ya, bu dediğiniz örnekteki kadar basit olmasa gerek yani.
NURETTİN ALAN (İstanbul) - Siz bir saat geç teslim ettiniz, sözleşmeye aykırılık olabilir, cezai bir şey olabilir yani direnmesi lazım, onu getirmemesi lazım.
İDRİS ŞAHİN (Ankara) - Burada normal uzlaşmayla alakalı suç unsurunun...
NURETTİN ALAN (İstanbul) - Suç unsuru olması için tabii, öbür türlü sözleşmeye aykırılık olur.
İDRİS ŞAHİN (Ankara) - ...başlangıçta iyi niyetle başlayan ama devamında iyi niyetin ısrarla farklı noktaya evrildiği hadiseler var.
NURETTİN ALAN (İstanbul) - Adam kiraladığı arabayı geç getirdiyse cezalı olarak bir daha öder, ödemesini artırabilir. O tamam, sözleşmeye aykırılık olabilir, varsa sözleşmesinde bir kat daha fazla alır ama kiraladığı arabayı "Sözleşmesi bitmiş, getir, niye getirmiyorsun?" diye adam istemiş, buna rağmen de getirmiyor ise veyahut da bir emaneten teslim ettiği arabayı diyelim -kiralık hukuku biraz daha farklı olabilir de- güveni kötüye kullanmada orada istemesine rağmen getirmiyorsa burada suçun oluşacağını düşünmek lazım.
İDRİS ŞAHİN (Ankara) - Ben yine ifade ediyorum, kara taşıtlarıyla deniz ve hava taşıtlarının aynı oranda artırılması çok mantıklı gelmiyor bana, bunu özellikle ifade ediyorum.