KOMİSYON KONUŞMASI

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI BELEDİYELER VE BİRLİKLER DAİRE BAŞKANI SELİM SOLMAZ - Sayın Bakanım, sayın vekillerim, değerli hazırun; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Malumunuz olduğu üzere 1580 sayılı Belediye Kanunu 1930'da yürürlüğe girdikten sonra insanımızın hayatında uzun ve kalıcı bir etki yarattı ancak günün ihtiyaçlarına göre özellikle 2005'te 5393 sayılı Kanun ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun çıkmasıyla birlikte belediyelerimiz, daha önceden alışılagelmiş çevre, atık, yol yapımı gibi belediye hizmetlerinin yanında sosyal ve kültürel hizmetleri, yine sağlık hizmetlerini, engellilere ve yaşlılara yönelik hizmetleri yapmada çok önemli rol üstlenmişlerdir. Bugün belediyelerimiz tabii ki kendi sunumlarını yapacaklar, aslında burada belediyelerin olmasının da bu açıdan çok verimli olacağını düşünüyorum.

Biz Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü olarak merkezî idare ile yerel yönetimler arasındaki koordinasyonun görev tevdi edilen ana kurumu olarak görev yapmaktayız. Burada 2 tane husustan bahsetmek istiyorum.

Ücretsiz seyahat destekleri... Malumlarınız olduğu üzere yüzde 40 üzerinde engelli olan vatandaşlarımız...

BAŞKAN MEHMET MUHARREM KASAPOĞLU - Onu geçen Ulaştırma Bakanlığımızla şey yaptık. Diğer konumuz...

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI BELEDİYELER VE BİRLİKLER DAİRE BAŞKANI SELİM SOLMAZ - Evet, bu var.

Bir de tabii, belediyelerimizin sunduğu hizmetler 2005'ten sonra yapılan kanun değişikliğiyle birlikte, işte engelli bireylere yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, psikolojik destek hizmetleri, sosyal yardım hizmetleri, tekerlekli sandalye alımından hasta bezine ve ortez, protez gibi sağlık malzemelerinin alımına kadar, yine sağlık hizmetleri, evde bakım hizmetleri, hem yaşlılarımızın hem engellilerimizin evde fizyoterapi ve genel doktor muayenesine kadar olan hizmetler, bunların yanında kültürel hizmetler, sosyal ve kültürel hizmetler; bunlar kültür programları, gezi programları, konser programları. Yine, yaşlılarımıza ve engellilerimize yönelik olarak engelli bireylerin ulaşım hizmetleri, sadece toplu ulaşım hizmetleri değil, aynı zamanda evden alınarak hastaneye götürülmesi gibi birçok belediye hizmeti de sunulmaktadır. Bunları, zaten burada yerel yönetim temsilcilerimiz var, onların daha iyi aktaracağını düşünüyorum.

Teşekkür ederim, arz ederim Sayın Bakanım.