| Komisyon Adı | : | Dilekçe Komisyonu İle İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 27 .11.2025 |
ERTUĞRUL KAYA (Gaziantep) - Kıymetli komisyon başkanlarım, çok değerli milletvekili arkadaşlarım ve değerli basın mensupları; sizleri saygıyla selamlıyorum.
Kamu Denetçiliği Kurumu, bildiğiniz üzere çok genç bir kurum ve Türk demokrasisinin, hukuk devletinin güçlendirilmesi açısından son derece kıymetli bir kurum. Bu kurumun daha işlevsel bir hâle getirilmesi, etkinlik alanlarının genişletilmesi, çalışma sahası içerisinde devlet kurumlarının işleyişindeki gördükleri eksikliklerin giderilmesi, mevzuatta yaşanan mevzuat boşluklarının tamamlanması noktasındaki tavsiyelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında gidermek siyaset kurumunun temel görevidir.
Bizim meselelere bakış açımızla Türkiye'nin bir paradigma değişikliğine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Burada siyasi parti temsilîyeti, odaklanma noktası oluşturmamalı diye düşünüyoruz. Esas olan, kamu kurumlarının işlerini, görevlerini ifa ederken tarafsızlık ilkesini temel alması, hukuk devletinin esaslarını temel ilke edinmesi, temel motivasyonunun tamamıyla objektif kriterler üzerinde görevini ifa etmesidir. Bu, hukuk devletini tamamen güçlendirilecektir. Dolayısıyla burada siyasi partilerin kendi bakış açılarını, parti programlarını, ideolojilerini yansıtma paradigmasından bizim ülke olarak çıkmamız gerekiyor. Açmazımız da zaten bu.
Şimdi, kamu denetçisi belirleme noktasında biz alt komisyona elbette ki üye vereceğiz. Bu sürece katkı sağlama, ülkemizdeki eksik noktaları giderme, demokrasimizdeki eksik kalan noktaları giderme, hukuk devletini güçlendirme noktasında biz katkı vermeye, çözüm önerilerimizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Esas alacağımız kriterler tamamıyla... Bu kadar geniş, 160'ın üzerindeki bir aday adayı başvurusu içerisinde bunu bir siyasi parti bakış açısından çıkarıp hangi arkadaşımız liyakatliyse, hangi arkadaşımız daha donanımlı ise bu kurumu güçlendirmek açısından objektif kriterlerle, istişare kültürüyle hep beraber bu neticeyi alacak çalışmalar yapmamız gerektiği inancını buradan bir kez daha ifade ediyorum. Önümüzdeki süreçte seçilecek kamu denetçisinin görevini layıkıyla yapması noktasında, ülkemiz için, demokrasimiz için, hukuk devletimizin geliştirilmesi açısından katkı verecek bir arkadaşımızın seçileceğini ümit ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum.