| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 21 .11.2025 |
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Teşekkürler Başkan. Sayın Bakan; Niğde Bor ilçesi Fizik Tedavi Merkezi Hastanesi depremden sonra kullanılamaz raporuyla yıkıldı. Devlet hastanesinin yanında yeni hastane için çukur açıldı, Şubat 2025'te hastane yapımının biteceği duyuruldu; temel çukur olarak kaldı, müteahhit işi bıraktı, gitti, daha da temel atılmadı. Çukur açılan yerden fay hattı geçtiği gerekçesiyle başka bir yere inşaatın yapılacağı söyleniyor. Nasıl bir fay hattıysa, 100 metre yakınındaki devlet hastanesi için risk değil de yapılacak hastane için risk oluşturuyor. Fizik tedavi hastanesi ne zaman, nerede yapılacak, 2026 yılı programında var mı? Bor merkezde eski devlet hastanesi de yıkıldı "Bu alanda sağlık bilimleriyle ilgili bir yatırım olacak." denildi; tabela var, arsa olarak kaldı. Niğde'de rahmetli Sağlık Bakanı Doğan Baran döneminde köylere kadar sağlık ocakları vardı, hepsi kapatıldı, binalar çürümeye terk edildi, yeterli doktor da yok. Niğde'de onkoloji, gastroenteroloji, nefroloji, göğüs hastalıkları, endokrinoloji, çocuk endokrinolojisi doktoru eksikliği var, ilçelerde de doktor yetersiz. Niğde'de kemoterapi gören hasta haftada beş gün, beş dakika ışın tedavisi için komşu illere gidiyor, otellerde tedavi olmaya uğraşıyor; konaklama sorunu dâhil masraflarla iyileşmek yerine moralman daha sorunlu duruma düşüyor. Niğde'de ne zaman ışın tedavi merkezi oluşturulacak?
Sayın Bakan, Sağlık Bakanlığında hizmet alım sözleşmesine takılan hastane bilgi işlemciler, görüntüleme merkezi çalışanları, yemekhane çalışanları, sosyal tesis çalışanları, şoförler, güvenlik kadro bekliyor. 39 farklı branşta atanamayan binlerce sağlık mezunu var. Örneğin, on yılda 50 bin fizik tedavi bölümü mezunu verilmiş, Bakanlık yalnız 1.651 kişi atamış. Farklı branşlarda yeterince atama yapın, çok hastanede eleman yetersizliği gözleniyor. Paramediğinden laboratuvar mezunlarına, tıbbi sekreterlere kadar maillerle her gün bizleri arıyorlar, bu konuda isteklerini dile getiriyorlar.
Sayın Bakan, iklim değişikliği ve gelecek süreçte farklı hastalıkların zararlarının ortaya çıkacağı bir gerçek. Bu bağlamda, sağlık birimlerinin yapılandırmalarında bu durum dikkate alınıyor mu? Ülkemizde gıda zehirlenmeleri ve zoonotik hastalıklarla ilgili süreçte sağlık eğitimi dair farklı düzenlemelere ihtiyaç olduğu görülüyor. Bu anlamda öngörü ve planlamanız var mı?
Ambalajlı su Sağlık Bakanlığının kontrolünde. Radyasyon başta olmak üzere bu suların ambalajları, güneşte kalmaları ve damacana kullanım sayısına kadar yeterli inceleme, irdeleme sağlanmakta mıdır? Damacanaların kaç kez kullanımına izin verilmektedir?
Şap, şarbon, brusella gibi hasta hayvaların et ve süt olarak tüketilmesinde insana bulaşı bilimsel olarak izlenmekte midir? Bu hayvanlarla temas eden kişilerin sağlığına etkisi gözlenmekte midir, yoksa yalnız Tarım ve Orman Bakanlığına mı bırakılmıştır? 2025 yılında zoonotik vaka hastanelerde saptandı mı; kaç zehirlenme vakası, kaç ölüm vakası yaşandı? GDO'lu yem tüketen hayvanların insan tüketiminden sonra insana etkisi araştırılmış mıdır? Örneğin, GDO'yla beslenen tavuk için olumsuz söz edilmektedir, Bakanlığın bu konuda bilimsel bir incelemesi var mıdır?
İnsan varlığının olduğu yerde baz istasyonlarının, yüksek enerji hatlarının sağlığa etkisi takip edilmekte midir? Gıda zehirlenmeleri Tarım ve Orman Bakanlığı denetimi yanında, Bakanlığınızda oluşum öncesinde süreç izlenmekte midir?
Nişasta bazlı şurupların insan sağlığı üzerinde etkisi Bakanlığınızca bilimsel olarak araştırılmış mıdır?
Pestisit ve aflatoksin kalıntılarının insan sağlığına etkileri ve bu yönde rahatsızlanan kişilerin hastane, tedavi süreçlerine yönelik veriniz var mıdır? Gıda ve tarım zehirleri ya da içme sularında başta arsenik, demir, alüminyum, klor ve benzeriyle ilgili olumsuzluk için ihtisaslaşmış doktor ülke genelinde kaç kişidir? Bu yönlü olumsuz bulgular var mıdır?
Tıp eğitiminde gıda ve zoonotik hastalıklara yönelik yeni bir eğitim biriminin oluşturulması, bir branş doktorluğunun geliştirilmesi düşünülmekte midir?
Veterinerlerin hastanelerde hayvan hastalıklarına yönelik personel olarak görevlendirilmesi değerlendirmeniz içinde midir?
Güneş çarpmasından gıda zehirlenmesine, bulaşıcı hayvan hastalıklarından GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların insan etkisine yönelik bir yapılandırma Bakanlığınızca sağlanmakta mıdır?
Deterjan içeriğinin insan cildine etkileri açısından bir incelemeniz bilimsel olarak var mıdır?
Suriyeliden ilaç katkı payı alınmazken emeklilerden neden alınmaktadır?
2024-2025 yıllarında kaç kişi meslek hastalığı tedavisi görmüştür? Sağlık raporuyla iki yılda kaç kişi zorunlu emekli yok edilmiştir?
Ülkede yanık vakası son iki yılda kaç kişiye uygulanmıştır? Kaç ilde, kaç hastanede yanık ünitesi vardır?
Kaç ilde madde bağımlılığıyla mücadele merkezi vardır? Sigara kadar madde bağımlılığı içinde neden mücadele edilmemektedir.? Tedavi merkezleri sayısı sizce yeterli midir?
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)