| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 28 |
| Yasama Yılı | : | 4 |
| Tarih | : | 14 .11.2025 |
İZZET AKBULUT (Burdur) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, Sayın Bakan, değerli bürokratlar; öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bütçemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Tabii, Kültür ve Turizm Bakanlığı ülkemiz için çok önemli bir katma değer yaratıyor. 81 vilayetiyle cennet bir ülkede olmamız sebebiyle milletvekillerimizin daha fazla bir beklentide olması da gayet doğal. Bizim Burdurlu hemşehrilerimizin en çok yatırım beklediği, daha doğrusu, en çok ilgi beklediği bakanlıklardan bir tanesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı. Çünkü Burdur'umuz da "göller, güller, gönüller ve yaylalar diyarı" diye kendini adlandırır ama tam anlamıyla Kültür Bakanlığından gerekli desteği almadığını da birçok kez dillendirir Sayın Bakan ve değerli bürokratlar. Çünkü neden diyoruz bunu? Bir batı Akdeniz ili olmasına rağmen, yaylalarıyla bu kadar meşhur olmasına rağmen yayla yollarını gördüğümüz zaman ne yazık ki her yaz düzenlenen yayla şenliğinde bizler milletvekilleri olarak vatandaşlarımıza mahcup oluyoruz. Birçok kez valileri, özel idareleri, bu konuda aradığımızda ne yazık ki imar dışı oldukları için oralara yolların yapılamadığıyla alakalı bizlere cevap veriyor birçoğu. Bu anlamda, buraların turizm merkezi olarak değerlendirilmelerinin o yolların yapımına da yardımcı olacağını düşünüyoruz çünkü Burdur'da Aziziye Yayla'mız var; gerçekten görülmeye değer. Bucak'ta Kestel ve Kargı, Kemer'de Akpınar Yaylası; Yeşilova, Karamanlı, Tefenli'de Eşeler Yaylası, Ağlasun'da Akdağ. Yani her ilçede yaylalarıyla ünlü olan bir şehir. Altınyayla'da Kırkpınar, Çavdır'da Kozağacı, Gölühisar'da Yusufça, Böğrüdelik gibi birçok yaylaya sahip olan bir şehrimiz. Bu anlamda, Bakanlığınızdan destek bekliyoruz. Özellikle, vatandaşlarımızın buraya ulaşımındaki kolaylığı sağlamanız konusunda Bakanlığınızdan destek bekliyoruz.
Yine, Burdur, gölleriyle, az önce söylediğimiz gibi konuşmamızın başında, Burdur Gölü ve Salda Gölü dünyaca ünlü "Türkiye'nin Maldivleri" dediğimiz Salda Gölü'ne de sahip bir şehrimiz. Tabii, Salda Gölü'nde belli çalışmalar yapılıyor, sosyal medyanın etkisiyle birçok misafire de ev sahipliği yapıyor ama yeteri kadar konaklamaya cevap verecek otellere ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda birçok misafirimiz şikâyet ederek ayrılıyor. Yine, Bakanlığınızdan bu konuda yardım beklenmekte ve yine Salda Gölü'yle alakalı, Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasıyla alakalı Bakanlığın çalışmalarının artırılmasıyla alakalı sizlerden talebimiz var.
Yine, şehir birçok yerde antik kenti olan bir şehir. Allah var, ilimize son gelen vali hanım bu konuda gayet çaba sarf ediyor çünkü tanıtım ve reklamla alakalı birçok eksikliği olduğu söylenmesine rağmen, son gelen valimiz Sagalassos, Kibyra, Kremna, İncirhan, Milyos gibi antik kentlerin tanıtımına katkı sağlamak için mücadele ediyor ama bütçeler konusunda Bakanlığınızın destek vermesi konusunda vali hanımın da işlerini daha da kolaylaştıracağınızı düşünüyoruz.
Yine, biliyorsunuz, Boubon Antik Kenti'nden kaçırılan Bronz Marcus Aurelius heykeli ülkemize geldi, Boubon Antik Kenti de Burdur'umuzun Gölhisar ilçesinin İbecik köyünde ve bu anlamda oradaki hemşehrilerimizin de bu heykelin Cumhurbaşkanlığında değil de şehirlerinde olması isteğiyle alakalı sizlerden bir talepleri var.
Yine, ülkemize iade edilmiş ama doğduğu topraklara getirilemeyen Sebtimius Severus'a ait heykel başı ile 48 adet pişmiş toprak mimari levhanın da tekrar Burdur şehrine geri getirilmesini talep ediyoruz.
Yine, Burdur müzemizde birçok değer sergileniyor ama yine Burdur'a ait olduğu ama Antalya Müzesinde bulunan 3 adet eserin olduğu bize yetkililer tarafımıza bildirdi. Yine, Bakanlığımızdan bunların ait oldukları yerlere yani Burdur Müzemize geri döndürülmesini talep ediyor, teşekkür ediyoruz.
Bütçemiz hayırlı uğurlu olsun.